Comitetul autoritatilor de reglementare a pietelor de capital europene (CESR) recomanda membrilor introducerea unui regim pan-european de transparenta in ceea ce priveste vanzarile in lipsa (short-selling), potrivit unui comunicat emis de CESR.
Raportul trimis catre membrii CESR, printre care se numara si Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM), reprezinta o serie de propuneri tehnice care vizeaza transparenta pozitiilor de vanzare (short - n.r.) pe actiuni.

"Intre timp, acei membri ai CESR care au deja autoritatea de a introduce un regim permanent de transparenta, potrivit modelului elaborat in raport, vor putea incepe implementarea acestui regim. Insa, acei membri CESR care nu au inca puterea legala vor tinti totusi spre implementarea cat mai adecvata a acestui regim, pana cand un sistem va fi adoptat la nivelul UE", se arata in recomandarile CESR.

CESR recunoaste faptul ca short-selling-ul joaca un rol important in pietele financiare, contribuind eficient la reflectarea pretului corect, creste lichiditatea pietei, facilizeaza operatiunile de acoperire a riscului (hedging - n.r.) sau alte activitati de management al riscului si poate chiar atenua bulele speculative, informeaza NewsIn.

Pe de alta parte, vanzarile in lipsa pot avea si un impact negativ asupra pietei, daca sunt folosite in mod abuziv, coborand astfel preturile instrumentelor financiare pana la niveluri denaturate, in timp ce in conditii extreme de piata, short-selling-ul poate altera chiar stabilitatea pietei.

Dupa tensiunile pe care le-au suportat pietele financiare din cauza crizei, CESR apreciaza ca un regim de transparenta in ceea ce priveste vanzarile in lipsa ar fi eficient. Autoritatea reglementatorilor din Europa a lansat in iulie 2009 o consultare pentru propunerea acestui sistem pan-european de transparenta a vanzarilor in lipsa. In urma a 49 de raspunsuri primite, CESR a elaborat un model al acestui sistem de transparenta.

"Sfatul pe care il ofera astazi CESR cauta sa deschida drumul pentru introducerea unui regim solid in Europa in ceea ce priveste short-selling-ul, regim care recunoaste atat valoarea, dar reduce si riscurile vanzarilor in lipsa. Sistemul propus este astfel destinat sa acopere o plaja mare de piete, instrumente financiare si participanti la piata pe cat este posibil astfel incat sa fie asigurata integritatea pietelor de actiuni europene", a spus Anastassios Gabrielides, presedinte al Comisiei pentru Piata de Capital din Grecia.

El a explicat ca acest sistem va ajuta la identificarea si restrangerea riscurilor potentiale de comportament abuziv in privinta short-selling-ului si va permite autoritatilor sa ia din timp masuri preventive. Astfel, notificarile private pe care le va primi un reglementator vor fi folosite pentru supravegherea zilnica a pietelor, in timp ce transparenta publica a pozitiilor short va reprezenta un beneficiu pentru piata si investitori.

CESR propune un regim de transparenta in doua trepte pentru toate pozitiile short (de vanzare) de actiuni care sunt admise la tranzactionare pe pietele reglementate sau sistemele alternative de tranzactionare (MTF) din spatiul economic european.

Astfel, o pozitie short reprezentand 0,2% din totalul pozitiilor va fi dezvaluita autoritatii de supraveghere, iar majorarea acestei pozitii cu inca 0,1% va declansa obligatii suplimentare de transparenta. In a doua etapa, daca pozitia ajunge la pragul de 0,5% si toate achizitiile suplimentare peste acest nivel vor fi dezvaluite si pietelor. Obligatiile de transparenta se vor aplica si pietelor OTC (Over-The-Counter) de derivate.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri