Bursa de Valori Bucuresti a inchis sedinta ieri pe cresteri, piata urcand cu peste 1%, pe o lichiditate in crestere, generata in principal de companii mai putin lichide.
Lichiditatea pietei de actiuni a urcat cu circa 70%, pana la 25,64 milioane lei (6,26 milioane euro), comparativ cu nivelul din sedinta precedenta.

“In prima parte a anului, vedetele pietei au fost Rompetrol Rafinare, datorita ofertei publice de preluare, si SIF-urile, pe fondul discutiilor despre proiectul de majorare a pragului de detinere. In momentul in care factorii generatori de cresteri ale acestor companii s-au calmat, investitori si-au regandit strategia si s-au reorientat catre restul companiilor”, a declarat Andrei Radulescu (foto), analist la casa de brokeraj Target Capital, pentru Wall-Street.

Indicele BET, al celor mai lichide zece titluri listate la BVB, a crescut cu 0,72%, pana la 5.541,23 puncte, iar indicele compozit, BET-C, a urcat cu 1,05%, pana la 3.204,41 puncte.

Radulescu afirma ca, pe termen scurt, societatile care vor afisa un dividend mai mare decat cel din 2009 vor fi avantajate in piata de catre investitori.

Indicele BET-FI, al celor cinci societati de investitii financiare (SIF), a pierdut 0,17%, pana la 29.453,83 puncte, iar indicele ROTX, tranzactionat la Bursa din Viena, a crescut cu 0,64%, ajungand la 11.045,55 puncte.

Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a urcat cu 0,60%, pana la 544,54 puncte, iar indicele BET-NG, care reflecta evolutia a zece titluri din sectorul energetic de la Bursa, a crescut cu 0,29%, pana la 741,76 puncte.

BIO, AZO si DAFR, primele la rulaje


Spre deosebire de saptamana precedenta, cand cele mai importante rulaje erau atrase de catre SIF-uri, ieri, investitorii au generat volume importante de tranzactionare pe titlurile Biofarm, Azomures si Dafora.

Actiunile Biofarm (BIO) au fost cele mai tranzactionate din piata, cu un rulaj de 3,7 milioane lei, si s-au apreciat cu 3,26%, la 0,222 lei, iar titlurile Azomures (AZO) au avansat cu 4,01%, la 0,389 lei, pe o lichiditate de 2,42 milioane lei.

Pe pozitia a treia, in functie de rulaje, s-au plasat titlurile Dafora Medias (DAFR), cu o lichiditate de 2,15 milioane lei, iar titlurile au urcat cu 4,05%, la 0,154 lei.

De asemenea, titlurile Condmag Brasov (COMI) au castigat 1,18%, pana la 0,86 lei, pe o lichiditate de 1,56 milioane lei.

De remarcat a fost si evolutia titlurilor Aerostar bacau (ARS), care au crescut cu 12,66%, pana la 0,89 lei, in urma unor schimburi de doar 125.782 lei. Cresterea a fost generata de anuntul companiei de a acorda un dividend mai mare in acest an decat cel din 2009.

“ARS are un randament de circa 7% a dividendului, concurand serios cu ratele depozitelor bancare. Cresterea in urma anuntarii dividendului va fi una temporara, deoarece daca pretul se va mai aprecia, randamentul dividendului se va fi mai mic si actiunile nu vor mai fi profitabile pentru investitori”, afirma reprezentantul Target Capital.

Din sectorul bancar, actiunile Banca Transilvania (TLV) au urcat cu 1,79%, la 2,28 lei, in urma unor tranzactii de 1,73 milioane lei, iar actiunile BRD SocGen (BRD) s-au mentinut la cotatia de 14,50 lei, pe un rulaj de 1,2 milioane lei.

Pe de alta parte din segmentul SIF-uri, actiunile SIF Oltenia (SIF5) s-au depreciat cu 0,63%, la 1,59 lei, pe o lichiditate de 1,25 milioane lei, in vreme ce titlurile SIF Moldova (SIF2) au pierdut 0,71%, la 1,39 lei, pe suportul unor schimburi de 1,07 milioane lei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri