OMV Petrom (SNP), cea mai mare companie din Romania, a inregistrat in primul trimestru al anului o crestere cu 148% a profitului net, la valoarea de 807,4 milioane lei (196,1 mil. euro), conform standardelor internationale de raportare financiara (IFRS).

In primele trei luni din 2009, societatea a raportat un profit net de 325,5 milioane lei in IFRS si de 505,9 milioane lei conform RAS.

Rezultatele din primul trimestru au fost influentate pozitiv de mediul favorabil al pretului la titei si de managementul optimizat al costurilor: datorita cresterii pretului la titeiul Ural cu 72% fata de T1 din 2009”, se arata in raportul trimestrial remis Bursei de Valori Bucuresti.

Compania afirma ca problemele inregistrate de economice s-au reflectat in rezultatele operationale, in conditiile in care productia de hidrocarburi a scazut cu 4%, iar vanzarile totale din marketing cu 22% fata de perioada similara din 2009.

“In primul trimestru al anului 2010, am reusit sa continuam imbunatatirea constanta a rezultatelor noastre, in pofida mediului de activitate dificil, in care efectele obisnuite ale sezonalitatii au fost amplificate de recesiunea economica. In segmentul de Exploatare si Productie, iarna dificila si declinul natural au dus la scaderea productiei in Romania, in timp ce productia de titei din Kazahstan a continuat sa creasca datorita contributiei zacamantului Komsomolskoe; in plus, am continuat sa imbunatatim situatia costurilor”, a declarat Mariana Gheorghe (foto), directorul general executiv al OMV Petrom.

Ea a mai afirmat ca pe segmentul de Rafinarie si Marketing rezultatele au fost sustinute de operarea optimizata a rafinariilor si de reducerea costurilor, aspecte ce au contribuit la compensarea vanzarilor mai reduse din marketing si a marjelor mai mici.

“Pentru a asigura dezvoltarea durabila a activitatii noastre, vom continua programul amplu de investitii, axate, in proportie de 50%, pe Exploatare si Productie, urmarind, totodata, implementarea in timp util a majorarii capitalului social, pentru care am primit autorizarea din partea actionarilor pe data de 29 aprilie 2010”, explica Gheorghe.

Investitiile au scazut cu 38% la valoarea de 717 mililioane lei 174,4 mil. euro), cu valori mai mici ale investitiilor efectuate in exploatare si energie, si rafinare si marketing, dar considerabil mai mari in sectorul de gaze si energie.
“Pentru 2010, ne asteptam ca pretul titeiului sa ramana volatil, osciland intre 60 si 85 dolari/baril. Avand in vedere volatilitatea mediului economic, ne asteptam ca moneda euro sa se deprecieze usor fata de moneda nationala si de dolar. Piata produselor din rafinare se estimeaza ca se va mentine nefavorabila pe parcursul anului 2010, in pofida revenirii de la inceputul anului”, se indica in raportul trimestrial.

Compania are un capital social de 5,66 miliarde lei, impartit in 56,6 miliarde actiuni cu o valoare nominala de 0,1 lei. Actionarul majoritar este OMV Austria, cu o detinere de 51,01%, urmat de Ministerul Economiei, cu o participatie de 20,6%, in timp ce Fondul Proprietatea are 20,11% din capitalul social.

OMV Petrom are o capitalizare de 17,05 miliarde lei (4,08 mld. euro), conform ultimului pret de 0,301 lei/actiune.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri