Bursa de Valori Bucuresti a incheiat o saptamana cu o volatilitate foarte ridicata, unii dintre indicii reusind sa recupereze o parte din scaderile puternice inregistrate in sedinta de marti.
Lichiditatea pietei de actiuni din saptamana 25-28 aprilie a scazut cu 15%, la 172,98 milioane lei (41,56 milioane euro), iar segmentul de obligatiuni a atras schimburi in valoare de 102,33 milioane lei.

Indicele BET, al celor mai lichide zece titluri listate la BVB, a urcat cu 1,47% in ultima saptamana, la 4.975,46 puncte, in timp ce indicele compozit al pietei, BET-C, a castigat 0,99%, pana la 2.981,72 puncte.

Indicele BET-FI, al celor cinci societati de investitii financiare, a inregistrat o scadere de 2,88%, la nivelul de 20.313,76 puncte, iar indicele ROTX, tranzactionat la Bursa din Viena, s-a apreciat cu 0,44%, pana la 10.263,05 puncte.

“Nu cred ca doua zile peste pragul de 20.000 sunt suficiente ca sa tragem concluzia ca am trecut cu bine peste aceasta perioada mai volatila. Cred ca in perioada imediat urmatoare investitorii se vor concentra mai mult strict pe ceea ce ii afecteaza in mod direct, cum ar fi modificarea modului de impozitare”, a declarat Georgiana Pacesila, asset manager la Confident Invest, pentru Wall-Street.

Ea considera ca fundamental lucrurile nu au suferit schimbari majore, iar zilele de cresteri din saptamana trecuta sunt doar o pauza in trendul descendent.

Indicele BET-XT
, al celor mai lichide 25 de titluri de la BVB, a incheiat saptamana in scadere cu 0,35%, pana la 455,19 puncte, iar indicele BET-NG, care reflecta evolutia a zece titluri din sectorul energetic de la Bursa, a avansat cu 3,06%, pana la nivelul de 702,23 puncte.

Volatilitate foarte ridicata pe SIF-uri

Dupa ce in sedinta de marti, cele cinci societati de investitii financiare au pierdut aproape 14%, in ultimele doua zile ale saptamanii SIF-urile s-au tranzactionat peste pragul de 20.000 de puncte.

Titlurile SIF Oltenia (SIF5) au fost cele mai lichide din sector, cu un rulaj de 52,23 milioane lei, si s-au depreciat cu 3,314%, la pretul de 1,17 lei, in timp ce titlurile SIF Moldova (SIF2) au inchis saptamana cu o scadere de 4,21%, pana la 0,91 lei, in urma unor tranzactii de 25,72 milioane lei.

Actiunile SIF Banat-Crisana (SIF1) au pierdut 5,24% pana la pretul de 0,995 lei, in urma unor tranzactii de 9,99 milioane lei, iar titlurile SIF Muntenia (SIF4) au crescut cu 1,59%, la 0,64 lei, pe un rulaj de 7,71 milioane lei.

SIF Transilvania (SIF3) a facut obiectul a unor tranzactii in valoare de 11,08 milioane lei, in timp ce actiunile au scazut cu 2,83%, pana la pretul de 0,515 lei.

“In cazul SIF-urilor se observa pentru ultimele doua saptamani realizarea unor volume de tranzactionare foarte mari, semn ca multi investitori au ales sa iasa de pe aceste actiuni, contextul intern si extern nefavorabil, trecerea datelor de inregistrare pentru dividende si amanarea discutarii ridicarii pragului de detinere reprezentand argumentele principale in luarea acestei decizii”, se indica in raportul saptamanal Puls Capital realizat de Intercapital Invest.

Erste Bank, singura banca pe cresteri

Titlurile BRD Groupe Societe Generale (BRD) au scazut cu 2,31%, la 12,7 lei/actiune, pe o lichiditate de 14,54 milioane lei, in timp ce actiunile Erste Bank (EBS) au castigat 0,74%, pana la 123 lei, pe fondul unui rulaj de 1,8 milioane lei.

Actiunile Bancii Transilvania (TLV) au inchis saptamana cu o pierdere de 1,34%, la pretul de 1,47 lei, in urma unor schimburi de 11,2 milioane lei.

“Scaderile foarte mari si pe termen scurt pentru majoritatea companiilor de la BVB creaza insa premisele si a unei inversari de trend, pentru ca insa sunt necesare cateva conditii”, afirma analistii Intercapital Invest. Astfel, este necesara o stabilizare a burselor internationale si o confirmare la nivel intern ca masurile propuse de guvern pentru reducerea deficitului bugetar vor fi puse in aplicare si acceptate social si politic.

De pe alta parte din sectorul energetic, titlurile OMV Petrom (SNP) s-au apreciat cu 0,30%, pana la pretul de 0,3 lei, pe rulaje de 9,31 milioane lei.

Actiunile Transelectrica (TEL) au urcat cu 9,26%, la 17,7 lei, pe o lichiditate de 2,42 milioane lei, in timp ce titlurile Transgaz (TGN) au castigat 2,59%, pana la cotatia de 213,9 lei, in urma unor schimburi de 4,48 milioane lei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri