Bursa de Valori Bucuresti a incheiat saptamana trecuta cu cresteri usoare, rulajele mentinandu-se scazute, in timp ce indicele BET-FI a reusit sa se plaseze sub pragul de 21.000 de puncte.
In saptamana 19-23 iulie, lichiditatea tranzactionata pe piata de actiuni a crescut cu 5% la 42,78 milioane lei (10,03 mil. euro), fiind inregistrate si schimburi cu obligatiuni in valoare de 7,64 milioane lei.

Indicele BET, al celor mai lichide zece titluri listate la BVB, a urcat cu 0,28% in ultima saptamana, la 4.904,45 puncte, in timp ce indicele compozit al pietei, BET-C, a crescut usor cu 0,04%, pana la 2.883,85 puncte.

Indicele BET-FI, al celor cinci societati de investitii financiare, a inregistrat o apreciere de 2,20%, la nivelul de 21.358,93 puncte, iar indicele ROTX, tranzactionat la Bursa din Viena, a castigat 0,51%, pana la 10.055,72 puncte.

Cresterile inregistrate de indicele BET-FI si inchiderea peste nivelul de 21.000 de puncte au avut loc pe fondul evolutiei pozitive de vineri, zi in care s-au inregistrat si printre cele mai mari rulaje ale lunii.

Georgiana Pacesila, asset manager la Confident Invest, este de parere ca BET-FI s-ar putea stabiliza in jurul valorii de 21.000 de puncte, insa investitorii vor astepta si rezultatele companiilor locale pe trimestrul al doilea pentru a reintra mai puternic in piata.

Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri de la BVB, a incheiat saptamana in urcare cu 0,46%, pana la 450,03 puncte, iar indicele BET-NG, care reflecta evolutia a zece titluri din sectorul energetic de la Bursa, a crescut cu 1,37%, pana la nivelul de 704,45 puncte.

“Cred ca evolutia de saptamana viitoare va sta sub semnul rezultatelor testelor de stres pentru bancile europene, desi nu prea au fost temeri privind rezultatele. Majoritarea se asteapta la un numar redus de banci cu ceva probleme, iar o stare de tensiune moderata tot exista”, a declarat Georgiana Pacesila, asset manager la Confident Invest, pentru Wall-Street.

Ea afirma ca este prematur sa vorbim despre o reluare a unui trend ascendent hotarat, insa contextul extern este unul bun pentru moment, in conditiile in care Marea Britanie si Germania au inregistrat cresteri importante ale Produsului Intern Brut (PIB) in cel de-al doilea trimestru.

“Dupa o evolutie in lateral de aproximativ o luna, inceputul saptamanii poate fi unul pozitiv, insa acest lucru va depinde in continuare de pietele externe care in prezent testeaza rezistente importante, confirmarea unor aprecieri peste acestea reprezentand un aspect pozitiv pentru evolutia bursei romanesti care in acest moment foloseste ca reper in cea mai mare parte tendinta urmata de indicii externi”, afirma Andreea Gheorghe, analist la Intercapital Invest, in raportul saptamanal Puls Capital.

Actiunile SIF1 au urcat cu 5,71%

Titlurile SIF Oltenia (SIF5) au fost cele mai lichide din sector, cu un rulaj de 14,12 milioane lei, si s-au apreciat cu 1,59%, la pretul de 1,28 lei, in timp ce titlurile SIF Moldova (SIF2) au inchis saptamana cu o crestere de 1,55%, pana la 0,985 lei, in urma unor tranzactii de 3,59 milioane lei.

Actiunile SIF Banat-Crisana (SIF1) au castigat 5,71% pana la pretul de 1,11 lei, pe schimburi de 2,38 milioane lei, iar titlurile SIF Muntenia (SIF4) au crescut cu 0,81%, la 0,625 lei, pe un rulaj de 1,13 milioane lei.

SIF Transilvania (SIF3) a facut obiectul a unor tranzactii in valoare de 2,53 milioane lei, in timp ce actiunile au castigat 1,20%, pana la pretul de 0,505 lei.

Evolutie mixta in sectorul bancar

Titlurile BRD Groupe Societe Generale (BRD) au inchis in stagnare la pretul 11 lei/actiune, pe o lichiditate de 8,52 milioane lei, iar actiunile Erste Bank (EBS) au castigat 2,09%, pana la 127,1 lei, pe fondul unui rulaj de 1,14 milioane lei.

Actiunile Bancii Transilvania (TLV) au inchis saptamana cu o scadere de 2,07%, la pretul de 1,42 lei, in urma unor schimburi de 1,32 milioane lei.

De pe alta parte, din sectorul energetic, titlurile OMV Petrom (SNP) s-au apreciat cu 0,33%, pana la pretul de 0,304 lei, pe rulaje de 1,37 milioane lei.

Actiunile Transelectrica (TEL) au stagnat la cotatia 16,7 lei, pe o lichiditate de 0,7 milioane lei, in timp ce titlurile Transgaz (TGN) au castigat 1,80%, pana la cotatia de 226,5 lei, in urma unor schimburi de 1,08 milioane lei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri