Bursa de Valori Bucuresti a inceput saptamana de tranzactionare cu cresteri usoare pe majoritatea actiunilor. Lichiditatea a fost salvata de tranzactii pe unitati de fond si produse structurate. Pe piata de actiuni, rulajul a sarit usor de 2,3 milioane euro.
Rulajul total al Bursei de Valori din prima sedinta a saptamanii a fost de 18,85 milioane lei (4,45 mil. euro), fiind generat in principal de introducerea in sistemul Bursei a rezultatelor ofertei iFond Financial.

Lichiditatea pietei de actiuni a coborat usor pana la 10 milioane lei (2,36 mil. euro).

Indicele BET, al celor mai lichide zece titluri listate la BVB, a urcat cu 1,80%, pana la 5.227,85 puncte, in timp ce indicele compozit, BET-C, a castigat 1,55%, pana la 3.052,97 puncte.

Indicele BET-FI, al celor cinci societati de investitii financiare, s-a apreciat cu 1,69%, pana la 22.839,55 puncte, iar indicele ROTX, tranzactionat la Bursa din Viena, a crescut cu 1,87%, la 10.531,05 puncte.

Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a urcat cu 1,70%, la 478,07 puncte, iar indicele BET-NG, care reflecta evolutia a zece titluri din sectorul energetic de la Bursa, a castigat 1,68%, pana la 752,18 puncte.

“Este o tendinta la moda – cresteri usoare dar lichiditate mica. Totusi, astazi am avut evolutii contrare celor de pe pietele externe. Cred ca este posibil sa fie vorba despre cateva ordine mari de cumparare pe anumite actiuni, care au fost introduse si, neavand contraparte pentru ca nu exista multi vanzatori, au pulsat putin preturile”, explica Marcel Murgoci, director de tranzactionare la Estinvest.

Practic, motive de optimism nu exista, mai ales ca rezultatele financiare nu au fost nici spectaculoase, nici foarte proaste.

“Investitorii sunt inca rezervati, multi se asteapta ca efectele masurilor de austeritate si a cresterii TVA sa se resimta in toamna, in primul rand in consum”, a mai spus brokerul.

Actiunile SIF Oltenia (SIF5) au atras cea mai mare lichiditate din piata, de 2,79 milioane lei, iar pretul a crescut cu 1,45%, la 1,4 lei, in timp ce titlurile SIF Moldova (SIF2) au castigat 1,90%, la 1,07 lei, pe rulaje de 1,33 milioane lei.

Titlurile Bancii Transilvania (TLV) au urcat cu 1,41%, la pretul de 1,44 lei, pe tranzactii de 408.400 lei, iar actiunile BRD SocGen (BRD) au crescut cu 1,72%, la 11,8 lei, pe schimburi de 346.700 lei.

Evolutiile viitoare vor depinde si de pietele externe. Daca vor fi scaderi importante pe marile burse, este posibil ca si la BVB sa fie vanzatori panicati.

Insa, brokerul Estinvest se asteapta la continuarea tendintei de cresteri usoare, spre stagnare, daca nu vor fi miscari de amploare pe bursele internationale.

Cele mai cautate actiuni din piata au fost titlurile OMV Petrom (OMV), cu un volum de 2,8 milioane de actiuni. Pretul titlurilor a castigat 2,12% la 0,337 lei, pe rulaje de 943.900 lei.

Cel mai mare avans din piata a fost inregistrat de actiunile Electroaparataj (ELJ), de 10%, pana la pretul de 0,11 lei. Lichiditatea atrasa de schimburile cu 500 de titluri a fost de doar 55 lei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri