Bursa continua sa evolueze fara o directie clara, cu volatilitati reduse si lichiditati anemice. In sedinta de ieri, actiunile Bursei de Valori si ale operatorului portuar Socep s-au remarcat prin rulaje respective cresteri constante. In rest, tendinta este neclara iar asteptarile pesimiste.
Lichiditatea bursei a scazut vizibil in sedinta de joi, ajungand la 11,4 milioane lei (2,7 milioane euro).

Indicele BET, al celor mai lichide zece titluri listate la BVB, pierdut 0,17 procente, pana la 5.199,21 puncte, in timp ce indicele compozit, BET-C, a scazut cu 0,08%, pana la 3.010,58 puncte.

Indicele BET-FI, al celor cinci societati de investitii financiare, s-a depreciat cu 0,15%, pana la 23.051,13 puncte, iar indicele ROTX, tranzactionat la Bursa din Viena, a scazut cu 0,25% la 10.418,20 puncte.

Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a pierdut 0,21 procente, la 473,88 puncte, iar indicele BET-NG, care reflecta evolutia a zece titluri din sectorul energetic de la Bursa, a crescut cu 0,31%, la 746,24 puncte.

Pe langa lichiditatea extrem de redusa din sedinta de ieri, Marcel Murgoci, director de tranzactionare la Estinvest, a mai remarcat si decorelarea cu pietele straine.

“Pietele externe, inclusive cele din regiune, au avut ieri evolutii vizibil negative, dar bursa din Bucuresti nu a preluat aceasta trendinta. Cred ca si datorita faptului ca nivelul indicilor BVB fata de momentul octombrie 2008 este mult mai jos decat cel al indicilor de pe marile piete”, a explicat brokerul.

O evolutie remarcabila au avut actiunile Socep Constanta, liderul cresterilor din ultimele sedinte. Astfel, si ieri actiunile SOCP au inregistrat cea mai buna evolutie din piata, urcand cu 15%.

Pretul unei actiuni a ajuns la 0,345 lei, pe un rulaj de 178.000 de lei. Compania a anuntat la inchiderea sedintei de joi ca SIF Oltenia si-a majorat participatia la 10,2%, explicand astfel evolutiile recente.

Si titlurile Bursei de Valori Bucuresti s-au remarcat ieri, cu o lichiditate de 20 milioane de lei si un avans al titlurilor cu 0,51%, la 39,2 lei.
Actiunile Bursei de Valori Bucuresti (BVB), SIF Oltenia (SIF5) si SIF Banat-Crisana (SIF1) au fost cele mai lichide din piata si au asigurat 59% din rulajul pietei principale.

“Deocamdata, nu s-a raportat nicio tranzactie semnificativa cu titlurile BVB. Dar la urmatoarea AGA o sa ne dam seaman cine au fost cumparatorii”, sustine Murgoci.

Brokerul Estinvest nu se asteapta la o lichiditate prea ridicata in urmatoarea perioada, ci la o continuare a apatiei, in conditiile in care investitorii nu risca foarte mult.

“Stiri foarte bune nu exista. Este posibil ca bursa sa fie impulsionata de evolutiile externe, dar nu ca lichiditate si pe zona de cotatii. Poate spre finalul lunii viitoare sa vedem rulaje mai bune, cand va incepe sezonul de raportari financiar”, a conchis Marcel Murgoci.

Actiunile SIF Moldova (SIF2) au stagnat la 1,12 lei, pe o lichiditate de 808 mii lei, in timp ce titlurile SIF Oltenia (SIF5) au inchis mai jos cu 0,7%, la 1,42lei/actiune.

Pe de alta parte, titlurile SIF Banat-Crisana (SIF1) s-au depreciat cu 0,91%, la 1,09 lei, pe tranzactii de 1,1 milioane lei, iar titlurile SIF Transilvania (SIF3) au scazut la 0,89 lei, pe schimburi de 259 mii lei.

Tranzactiile cu produse structurate au depasit cu putin 1 milion de lei (251.000 de euro).

In prima parte a sedintei a fost realizata o tranzactie cu 170 de titluri de stat emise in ianuarie 2009 de MFP si cu maturitate de cinci ani. Obligatiunile au fost cedate pentru suma de 1,9 milioane lei (466.000 de euro).

La finalul sesiunii de la Bucuresti, marile piete europene erau in scadere cu pana la 1,6%, linia fiind urmata si de majoritatea burselor din Europa Centrala si de Est, care inregistrau corectii cuprinse intre 0,2% si 1,4%. Piata din Slovenia avansa, insa, cu 0,7%.

Pietele mature au avansat cu aproape 1% la debutul sedintei, insa reintoarcerea pe linia descendenta a fost influentata de unele date privind ritmul de crestere al sectoarelor de servicii si al industriei prelucratoare, care au fost sub estimari.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri