Listarea Fondului Proprietatea este estimata de Franklin Templeton sa aiba loc pe 25 ianuarie 2011. Totusi, administratorii FP nu se opresc doar la procedurile de intrare la tranzactionare a actiunilor, ci urmaresc diversificarea portofoliului si listarea mai multor companii detinute.
Fondul detine in structura portofoliului actiuni in proportie de 88,7%, numarul de companii listate fiind de 29. Reprezentantul Franklin a afirmat ca doreste sa micsoreze numarul de companii nelistate, de 54, cu circa 12 societati.

“Sectorul de petrol si gaze are cea mai mare pondere in portofoliul Fondului Proprietatea si vrem ca pe viitor sa ne indreptam pentru investitii si spre alte domenii de activitate, pentru a avea un portofoliu diversificat. Suntem in cautare de noi companii din Romania pentru investitii si vrem sa plasam fonduri si in sectorul privat”, a declarat Grzegorz Konieczny, manager de portofoliu la Fondul Proprietatea si vicepresedinte executiv al Franklin Templeton Investment.

Potrivit informatiilor de la finalul lunii octombrie, sectorul de petrol si gaze reprezinta circa 35% din portofoliul Fondului Proprietatea. Cele mai mari companii detinute de FP sunt OMV Petrom (SNP), Hidroelectrica, Romgaz, CN Aeroporturi Bucuresti si Nuclearelectrica.

Fuziunea Electra-Hidroenergetica va duce la reducerea profitabilitatii companiei nou-infiintate

Desi apreciaza initiativa Ministerului Finatelor de a lista Romgaz, oficialii Franklin Templeton au facut publica opozitia fata de donatia de 400 milioane lei catre buget.

“Intelegem nevoia Guvernului de a finanta bugetul de stat, dar astfel de decizii nu trebuie luate tinand cont de perspectivele pe termen scurt, ci sa ia in calcul situatia pe termen lung. Donatia de 400 milioane lei a Romgaz este un semnal negativ pentru investitii si, daca va fi aprobata, va avea efecte negative asupra bugetului”, a afirmat Konieczny in cadrul conferintei de presa.

De asemenea, Fondul Proprietatea se opune si planului de fuziune dintre Electra si Hidroenergetica din cauza lipsei de planificare si a riscului ridicat de executie.

“Credem ca daca fuziunea dintre Electra si Hidroenergetica va avea loc in forma actuala de proiect va reduce semnificativ profitabilitatea companiei nou-infiintate. Proiectul de fuziune are nevoie de modificari, iar managementul care va fi instalat la conducerea noii societati trebuie sa stie din prima zi cum sa o restructureze pentru a o face profitabila”, a mai declarat oficialul FP.

El sustine ca, daca ar vedea vreo sansa pentru a oferi consultanta in cazul fuziunii celor doua companii energetice, nu ar mai consuma timp si energie pentru a se opune proiectului.

Franklin vrea sa distributie 100% din veniturile incasate actionarilor

In conditiile in care plata dividendelor a fost deblocata de alegerea administratorului, Franklin vrea sa mareasca valoarea dividendului pentru urmatorii ani.

“Intentia managerului de fond (Franklin Templeton, n.r.) este de a recomanda o rata de distributie a dividendelor de 100% din veniturile incasate de Fond din dobanzi si dividende dupa scaderea cheltuielilor si taxelor”, afirma oficialii Franklin Templeton Romania.

In privinta pretului pe care actiunile FP le va avea dupa listare, oficialii nu au dorit sa ofere detalii, insa au afirmat ca nu se vor concentra pe cotatii, ci pe a crea valoare actiunilor.

“Din perspectiva noastra o sa facem tot ce ne sta in putere sa mentinem pretul cat mai sus. Daca vom considera ca pretul din piata este foarte scazut si face nedreptate actionarilor putem decide sa folosim optiunea de rascumparare care a fost aprobata de actionari”, au explicat reprezentantii Franklin.

Intrebat de wall-street.ro de ce ar recomanda actiunile Fondului Proprietatea, Konieczny a afirma ca aceste instrumente se potrivesc celor care cred in perspectivele tarii, doresc sa detina o companie cu un management bun si celor care doresc sa investeasca pe o perioada mai indelungata de timp.

“Mai exista o serie de obstacole de reglementare care impiedica investitorii straini sa intre in piata, obstacole pe care am incercat sa le inlaturam in cazul Fondului Proprietatea, dar cred ca apoi aceste reglementari trebuie sa se extinda pentru intreaga piata”, a explicat Konieczny, pentru wall-street.ro, numarul redus de straini pe bursa.

El a enumerat raportarile valorii unitare a unitatilor de fond in standardele internationale, implementarea conturilor globale, reglementari care trebuie aplicate cat mai curand pentru a atrage atentia investitorilor si nu doar in cazul actiunilor FP.

Privind evolutia pietei de capital din Romania in anul care urmareaza, oficialul Fondului Proprietatea sustine ca perspectivele economice negativ vor continua sa afecteze companiile in urmatoarea perioada.

“Totusi, eu si echipa noastra din Romania credem ca economia va reveni relativ rapid pe crestere puternica, ceea ce va duce si la cresterea preturilor actiunilor de pe piata de capital”, a mai spus Grzegorz Konieczny.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri