Bursa a scazut miercuri cu 0,56%, intr-o piata in care ordinele de vanzare a actiunilor Fondului Proprietatea (FP) au depasit de peste trei ori cererea pe parcursul sedintei si au dus pretul la cel mai redus nivel de la listare.
Investitorii au introdus numeroase ordine de tranzactionare insa pentru volume mici de actiuni FP inca din primele minute, dupa ce pretul acestora a atins in sedinta anterioara pragul psihologic de 0,6 lei si, totodata, nivelul minim de la listarea din 25 ianuarie, informeaza Mediafax.

Oferta a fost de peste trei ori mai mare decat cererea, astfel ca pretul a scazut continuu. Cea mai redusa cotatie a actiunilor, de 0,5865 lei/titlu, a fost inregistrata la orele 14:41 si cu putin inainte de ora 15:00, in cadrul a trei operatiuni. Pretul a fost cu 2,25% sub ultima cotatie de marti. Totodata, acesta a fost si cel mai redus pret atins de titlurile Fondului de la listare.

Ultima tranzactie cu titlurile FP a fost realizata la 0,593 lei, pret in scadere cu 1,17%. La finalul sedintei in piata existau ordine de vanzare pentru 23,3 milioane de actiuni, iar cererea era pentru 12,5 milioane de titluri.

Investitorii au transferat actiuni FP de 26,6 milioane lei (6,2 milioane euro), valoarea reprezentand 56% din lichiditatea pietei actiunilor, de 47,9 milioane lei (11,2 milioane euro).

Directorul de tranzactionare al firmei de brokeraj Intercapital Invest, Mihai Muresian, crede ca declinul actiunilor Fondului a fost determinat atat de lipsa increderii investitorilor, cat si de dividendul propus de Franklin Templeton actionarilor FP.

"Este posibil ca unii investitori sa fi vandut mai agresiv dupa ce au vazut ca pretul nu a avut sustinere la palierul de 0,6 lei. De asemenea, s-a observat si decorelarea pietei noastre de evolutia burselor internationale, iar acest lucru cred ca a avut o influnta destul de mare si asupra pretului actiunilor Fondului Proprietatea", a declarat Muresian pentru Mediafax.

Fondul Proprietatea ar putea acorda un dividend brut de 0,0156 lei/actiune din profitul de anul trecut, de peste cinci ori mai redus decat cel distribuit anul trecut din castigurile din anii 2008 si 2009, de 0,0816 lei/titlu.

Florin Ilie, director Piete de capital la ING Bank, spune ca este prea devreme ca investitorii sa traga o concluzie privind evolutia actiunilor FP pe o perioada mai indelungata.

"Actiunea are, inca, un istoric extrem de scurt de tranzactionare pe bursa. Pe masura ce istoricul devine mai consistent, se va modifica si diversifica mai mult si structura actionariatului. Aceasta diversificare isi va pune amprenta asupra comportamentului actiunii, asa cum actuala structura a actionariatului se reflecta si ea pe piata. Dincolo de actionariat, elementul semnificativ va fi, evident, performanta financiara in acest an a companiilor din portofoliu, atat cele care acum sunt mai relevante din punct de vedere al contributiei la profit (Petrom si Romgaz), cat si cele cu rezerve de eficienta semnificative (Hidroelectrica) sau reglementate (Transelectrica, Transgaz)", a declarat Ilie pentru Mediafax.

Totodata, el considera ca performata Fondului va putea fi evaluata odata cu raportarile pe primul trimestru din acest an.

Ultimele tranzactii cu cele mai lichide zece actiuni au fost realizate la preturi in scadere in medie cu 1,13%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu 1,86% sub nivelul de la finalul sedintei anterioare.

Actiunile celor cinci SIF-uri au inregistrat variatii usoare, astfel ca indicele BET-FI a scazut cu 0,31%.

In aceste conditii, indicele extins al bursei, BET-XT, care sintetizeaza evolutia primelor 25 de titluri in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile, a coborat cu 0,52%.

Lichiditatea pietei actiunilor, de 47,9 milioane lei (11,2 milioane euro), a fost 15% peste rulajul de marti, de 41,5 milioane lei (9,7 milioane euro).

Totodata, pe piata obligatiunilor a fost tranzactionat un pachet de titluri de stat cu scadenta in martie 2012, pentru 15,8 milioane lei (3,7 milioane euro), astfel ca lichiditatea totala a BVB a fost de 64,3 milioane lei (15,1 milioane euro).

La inchiderea sesiunii de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in crestere cu pana la 0,8%, linia fiind urmata si de majoritatea pietelor din Europa Centrala si de Est, care avansau cu maximum 0,9%.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri