Actiunile Fondului Proprietatea (FP) au coborat din nou sub pragul de la momentul listarii, de 0,6 lei/titlu, pe o piata in scadere cu 0,27%, cu un rulaj de aproape doua ori mai redus decat luni, asigurat in continuare in proportie de peste 60% de tranzactiile cu titlurile Fondului.
Piata a fost pe scadere inca din primele minute, insa cei mai multi investitorii au trecut pe pozitii de asteptare. Astfel, cotatiile celor mai multe actiuni au coborat usor, pe volume reduse de tranzactionare, potrivit Mediafax.

Cele mai recente operatiuni cu primele zece titluri in functie de lichiditate, analizate de indicele BET, au fost realizate la preturi in scadere medie cu 0,28%, iar actiunile celor cinci societati de investitii financiare (SIF) au dus indicele BET-FI cu 1,27% sub nivelul de luni.

Titlurile companiilor din sectorul energetic au mentinut indicele BET-NG la nivelul de luni.

Astfel, indicele extins al bursei, BET-XT, care sintetizeaza evolutia celor mai lichide 25 de actiuni in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile, a inregistrat un recul de 0,63%.

Dragos Darabut, analist la firma de brokeraj Tradeville, considera ca pietele externe ar putea intra intr-o perioada scurta de corectii, care va fi urmata si de bursa locala.

"Bursele americane si cele ale economiilor dezvoltate din Europa ar trebui sa se corecteze, tinand cont de faptul ca in ultimele doua luni nu au existat perioade de reasezare a preturilor, in lipsa unui element declansator. Pana in prezent, situatia din Egipt si Tunisia nu a influentat aproape deloc evolutia burselor, insa acutizarea tensiunilor din Libia, unul dintre exportatorii importanti de petrol la nivel global, ar putea constitui un precursor al unei perioade de corectii pe termen scurt, mai ales dupa cresterea pretului petrolului cu aproape 10%", a declarat Darabut pentru Mediafax..

Totodata, el spune ca rezultatele financiare bune inregistrate de majoritatea companiilor din sectorul metalurgic si din cel al productiei de accesorii auto reprezinta un semnal pozitiv pentru investitori.

"Productia industriala a crescut anul trecut, activitatea la export a firmelor din acest domeniu imbunatatindu-se. Acestea sunt companii ciclice care reactioneaza mai rapid decat piata in momentele de inflexiune. In concluzie, pe termen mediu si lung bursa locala ar trebui sa creasca odata cu iesirea economiei din recesiune", a adaugat analistul.

Actiunile FP au fost pe scadere inca din primele minute, iar la finalul zilei erau cotate la 0,595 lei, cu 0,83% sub ultimul pret de luni. Astfel, titlurile Fondului au coborat din nou sub pragul psihologic de 0,6 lei, cum este considerat nivelul de la listare.

Desi au continuat sa conduca detasat in topul lichiditatii , titlurile FP au avut un rulaj redus, de numai 8,4 milioane lei (aproape 2 milioane euro). Din aceasta suma, 2,3 milioane lei (561.000 de euro) reprezinta valoarea a doua deal-uri. Lichiditatea totala a acestor actiuni este aproape de doua ori mai mica decat suma transferurilor realizate luni, de 16,2 milioane lei (3,8 milioane euro).

Astfel, titlurile Fondului au asigurat 61% din lichiditatea pietei actiunilor, de 13,9 milioane lei (3,3 milioane euro). Rulajul bursei a fost aproape la jumatate fata de lichiditatea din sesiunea anterioara, de 26,7 milioane lei (6,3 milioane euro).

"Fondul Proprietatea va ramane in continuare unul dintre cele mai tranzactionate titluri locale datorita free float-ului mare, precum si accesului mai facil al investitorilor straini la aceasta actiune. Dupa primele saptamani, pretul s-a asezat, iar de atunci fluctueaza in ritm cu piata, sau mai bine zis in ritm cu societatile financiare", a mai spus Darabut.

La inchiderea sesiunii, in piata erau afisate ordine de vanzare pentru 18,2 milioane de actiuni FP, iar cererea era pentru 6,7 milioane de titluri. Cele mai mari volume de actiuni, de peste 2 milioane de titluri, erau la preturile de 0,6 si 0,61 lei/actiune. Totodata, cea mai mare cotatie afisata la vanzare era de 0,69 lei, insa pentru doar 500 de titluri.

Tensiunile politice din Orientul Mijlociu si Nordul Africii au continuat sa influenteze si marti bursele mature, astfel ca la finalul sedintei de la Bucuresti, pietele vest-europene erau in scadere cu pana la 1,1%. Linia era urmata si de majoritatea burselor din Europa Centrala si de Est, care inregistrau corectii cuprinse intre 0,4% si 1,2%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri