Dupa actuala crestere a Produsului Intern Brut (PIB), piata imobiliara poate spera la relansare daca nu apar noi perturbatii semnificative, spune Dan Ioan Popp, presedintele companiei Impact, singurul dezvoltator listat la Bursa de Valori Bucuresi.
„Datele economice reflectate in PIB aferent trimestrului al treilea din 2011 reflecta activitati economico-financiare cu radacini in trecutul apropiat: activitatea din constructii a fost demarata cu trei-sase luni inainte, culturile de cereale in urma cu patru-opt luni inainte, zootehnia cu 4-12 luni inainte, exportul sau productia industriala a avut ca start de fabricatie in urma cu doua-patru luni”, afirma Popp.

Pe de alta parte, continua el, inregistrarea veniturilor care includ valoarea adaugata, ce defineste esenta PIB, se poate face doar daca pietele cumpara produsele respective, ceea ce arata ca este esentiala nu numai alocarea de resurse financiare pentru investitii sau pentru productie, dar si resurse financiare pentru consumul produselor realizate in trimestrele precedente.

„Circuitul constituit din bani pentru investitii, productie si consum poate fi vicios daca se produce fara a putea vinde sau este virtuos daca tot ce se produce se poate si vinde. Toate acestea spun un singur lucru: economia Romaniei nu progreseaza daca nu are resurse financiare puse la dispozitie de banci, atat pentru investitii, cat si pentru productie si pentru consum”, declara Popp.

Mai mult, banii bancilor nu trebuie sa mearga catre creditarea statului, afirma managerul, ci catre economia reala reprezentata de cele trei macrosectoare. „BNR si bancile in special trebuie sa directioneze banii catre activitatile care performeaza si sa nu mai fie atat de crispate in creditarea afacerilor, acestea fiind, de fapt, singurele care asigura bunastare”, subliniaza Dan Ioan Popp.

Noile datele macroeconomice ar trebui sa relaxeze bancile si sa fie mai optimiste referitor la mediul antreprenorial, care, in fond, asigura si 75% din locurile de munca, astfel ca angajatii ar trebui sa fie considerati mai stabili si solvabili.

"Este probabil ca aceasta crestere sa induca un optimism mai mare in randul managerilor, toate acestea fiind elemente ce pot duce la o crestere a interesului in achizitia de noi locuinte sau chiar de inoire a sediilor companiilor”, arata Popp.

Devine astfel posibila o usoara crestere a interesului pentru achizitia de locuinte vechi si noi, insa relansarea investitiilor imobiliare este posibila doar daca pe de o parte cererea de credite va fi alimentata de bancheri si preferintele cumparatorilor se vor indrepta catre locuinte noi, fapt ce va indreptati finantarea realizarii de noi portofolii imobiliare.

„Probabil acest lucru va fi vizibil in primavara anului 2012, daca rezultatele trimestrului 4 vor fi similare si, in plus, nu vom avea parte de perturbatii semnificative ale mediului financiar national ca urmare a creditarii excesive a statului roman sau din cauza turbulentelor de pe piata financiar-bancara europeana”, a incheiat Popp.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri