Cotroceni este unul dintre cele mai vechi si mai scumpe cartiere ale Capitalei, fiind alcatuit majoritar din vile. Afla dintr-o analiza wall-street.ro ritmul scaderii preturilor si cu cat poti cumpara sau inchiria o locuinta din aceasta zona.
In zona Cotroceni, scaderea preturilor pentru vile si apartamente a inceput sa fie resimtita mai acut in a doua parte a anului 2009 – inceputul lui 2010, arata un raport realizat pentru wall-street.ro de agentia imobiliara Klauss & Partners cu ajutorul platformei Analize Imobiliare, dezvoltata de imobiliare.ro.

"Daca in 2008, vorbeam de preturi de ofertare a apartamentelor din casele si vilele acestui cartier la preturi cuprinse intre 2.200 si 2.500 euro / mp, in 2012, preturile de prezentare a proprietatilor se pozitioneaza in intervalul 1.300 – 1.500 euro / mp in mediile online de promovare", spune Claudiu Hategan, proprietar al agentiei imobiliare Klauss & Partners.

Astfel, daca in 2008 un apartament cu doua camere, cu o suprafata de aproximativ 60 mp utili, putea fi cumparat cu cel putin 130.000 euro, in prezent poate fi achizitionat cu circa 80.000 euro.



Si in cazul vilelor din Cotroceni preturile au scazut cu 40-45% fata de anul 2008. Daca in urma cu patru ani, puteai cumpara vila unifamiliala, cu teren aproximativ 300 mp si o suprafata utila a locuintei de peste 250 mp cu un milion de euro, astazi, acelasi tip de locuinta costa aproximativ 550.000 euro.

"Terenul are un un rol decisiv in formarea pretului unei vile, asa ca am putea spune ca pentru o vila similara celei mai sus mentionate, dar cu un teren mai mic de 250 mp, pretul este cu cel putin 10-15% mai mic", afirma Hategan.

La ce preturi se vand vilele din Cotroceni

Preturile la care se incheie tranzactiile sunt insa diferite de preturile cerute, motiv pentru care agentia Klauss & Partners se ocupa si cu colectarea datelor publice cu privire la preturile de tranzactionare a proprietatilor.

"In 2011, ultima vanzare a unei vile din Cotroceni a avut loc in decembrie, la pretul de 380.000 euro. Este vorba de o vila interbelica, cu subsol, parter, etaj si mansarda, cu o suprafata utila de 320 mp si teren de 250 mp, proprietatea fiind pusa pe piata in primavara lui 2011", povesteste Claudiu Hategan.

O alta tranzactie realizata in acest an a fost vanzarea unei vile cu aceeasi structura, dar cu o suprafata utila 220 mp si un teren 380 mp, "o suprafata mare de teren pentru zona Cotroceni", pentru 500.000 euro.

In cazul apartamentelor vandute, continua Hategan, au fost obtinute preturi de tranzactionare cuprinse intre 1.200 – 1.500 euro / mp util, in functie de starea integrala a imobilului in care se afla apartamentul, de stilul constructiei, starea interioara a apartamentului sau de numarul de colocatari in imobil.

Chirii de 550 euro pentru 3 camere

Chiriile locuintelor din zona Cortoceni au scazut cu 50-55% din 2008 si pana in prezent, potrivit analizei citate. In prezent, un apartament cu trei camere si o suprafata utila de circa 80 mp poate fi inchiriat cu aproximativ 550 euro/luna, fata de cel putin 1.100 euro/luna cat platea un chirias in 2008.

"Inchirierea vilelor, care au ajuns in prezent sa fie o alternativa pentru spatiile de birouri, este o adevarata provocare pentru proprietari care au coborat preturile mult si multe tranzactii se realizeaza chiar sub pretul de 2.000 euro / luna pentru vila cu o suprafata utila de aproximativ 250 mp. Acelasi tip de proprietate in 2008 s-ar fi putut inchiria chiar si cu 5.000 euro / luna fara mari eforturi", subliniaza proprietarul agentiei Klauss & Partners.

In ceea ce priveste marjele de negociere, Dorel Nita, coordonator Analize Imobiliare, spune ca acestea au crescut in ultima perioada, diferenta dintre pretul cerut si pretul de inchiriere ajungand la circa 15%.

Cine sunt proprietarii din Cotroceni

Proprietarii de imobile din zona Cotroceni care scot pe piata proprietati la vanzare sau inchiriere sunt, in general, personane in varsta care au dobandit proprietatea prin succesiune si acum nu-si mai permit sa intretina o astfel de proprietate.

O alta categorie de proprietari e alcatuita de tineri care au mostenit proprietatile de la rudele lor si care vand pentru a putea imparti veniturile din vanzare si a-si putea cumpara alte locuinte in zone mai putin scumpe, fiind mai multi membri in famile care impart veniturile, potrivit companiei Klauss & Partners.

"Exista o mica rigiditate in negocierea preturilor, deoarece proprietarii sunt foarte legati emotional de proprietati si nu accepta realitatea pietii actuale", incheie Claudiu Hategan.

Wall-Street.ro va prezenta periodic informatii despre preturile locuintelor, precum si despre cererea si oferta din principalele cartiere ale Bucurestiului. Citeste aici o analiza despre apartamentele din Militari si spune-ne ce vrei sa afli in plus.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri