Valoarea Palas Iasi, cea mai scumpa dezvoltare imobiliara din afara Bucurestiului, a crescut cu 40% dupa deschidere, pana la circa 370 de milioane de euro, a declarat, pentru wall-street.ro, omul de afaceri Iulian Dascalu, proprietarul proiectului urbanistic.
Dascalu a inaugurat ieri proiectul Palas Iasi, dupa o investitie de 265 de milioane de euro si lucrari de constructie care au durat cinci ani. In ultima saptamana, aproximativ 400 de oameni s-au ocupat de curatenia complexului urbanistic. [Vezi cum arata Palas Iasi]

Omul de afaceri estimeaza ca veniturile incasate din inchirierea Palas Iasi vor ajunge la circa 6,5 milioane de euro anul acesta, in timp de in 2013 vor fi de 12 milioane de euro, circa 9 milioane de euro provenind din retail, iar aproximativ 3 milioane de euro, din inchirierea spatiilor de birouri.

Jumatate de milion de euro pentru promovarea mallului

Palas Iasi a fost deschis cu un grad de inchiriere de 97% pentru spatiile de retail, respectiv 80% pentru cele de birouri, iar circa 95% dintre retaileri au deschis magazinele inca din prima zi. Palas Mall va fi condus de Daniel Cretu, un angajat recrutat recent de Dascalu, din industria serviciilor. Bugetul de promovare a proiectului s-a ridicat la 500.000 euro pentru cele cinci zile de deschidere (n.r.: de joi pana luni), potrivit dezvoltatorului.

In ceea ce priveste valoarea complexului Palas Iasi dupa deschidere, Dascalu a spus ca, potrivit evaluarilor recente, aceasta a crescut cu circa 40%, depasind 370 de milioane de euro. Desi mai are inca patru malluri in orasele Cluj-Napoca, Timisoara, Suceava si Iasi, care ii vor aduce venituri de circa 45 de milioane de euro anul acesta, Dascalu afirma ca nu intentioneaza sa vanda niciun proiect in urmatoarea perioada.

"De ce sa vand, sa fiu ingrijorat ce voi face cu banii? Un exit nu face parte din strategia companiei", a spus Dascalu.

Intr-un an, Palas va fi cel mai performant mall din retea

In acest an, Iulian Dascalu se va concentra pe finalizarea restaurantului Steak House din cadrul Palas, a spa-ului si a hotelului. In plus, el va continua procesul de repozitionare a celuilalt centru comercial detinut in Iasi, Iulius Mall, astfel incat acesta sa devina un proiect complementar pentru Palas Iasi.

"Avem si chiriasi comuni, dar incercam sa aducem in Iulius mai mult retaileri locali", a spus Dascalu. Anul trecut, veniturile generate de Iulius Mall din Iasi au fost de 5,6 milioane de euro, iar in acest an ar putea ajunge la 6,6 milioane de euro, in crestere cu 17%.

Cele mai performante malluri din reteaua Iulius raman cele din Timisoara (venituri estimate la 16,8 milioane de euro pentru 2012) si Cluj-Napoca (circa 14,7 milioane de euro). Dascalu crede insa ca, in circa un an, Palas va deveni cel mai performant mall din retea.

Credite bancare de peste 530 mil. euro

Insa a fi cel mai mare proprietar de malluri, asa cum este considerat Dascalu, nu inseamna doar sa incasezi bani din chirii, ci si sa returnezi credite bancare.

"Pentru Palas Iasi avem o finantare totala de 213,5 milioane de euro de la UniCredit Bank, Italo Romena si Emporiki Bank, iar pentru celelalte malluri finantarile ajung la 319 milioane de euro", a mai spus Dascalu. Asta inseamna ca datoriile omului de afaceri se ridica la 532,5 milioane de euro, in contexturile in care veniturile totale pentru acest an depasesc 51,5 milioane de euro.

Incepe un proiect de birouri in Cluj-Napoca

Dupa ce a finalizat al cincilea mall, Dascalu intentioneaza sa-si indrepte atentia si asupra spatiilor de birouri, orasul vizat de aceasta data fiind Cluj-Napoca.

"Vom incepe anul viitor, in primavara, constructia unui proiect de birouri in Cluj-Napoca, in imediata apropiere a mallului Iulius. Proiectul va fi dezvoltat in doua etape si va necesita investitii de 12, respectiv peste 8 milioane de euro. Piata de birouri din Cluj este una fierbinte acum, insa nu vom incepe constructia daca nu avem chiriasi. In plus, nu cred ca va incepe nimeni acolo in urmatorul an constructia unui proiect mare de birouri", a mai spus Dascalu.

Omul de afaceri nu mai detine alte terenuri libere, motiv pentru care se considera norocos. "Ce ma faceam daca ma prindea criza cu vreo trei terenuri libere? Imi plangeam de mila acum. E un risc sa ai terenuri libere", a mai spus el.

In ceea ce priveste cele circa 30 de apartamente ramase nevandute in Palas, Dascalu a oprit in 2010 vanzarile si spune ca vrea sa schimbe strategia, lasand sa se inteleaga ca va creste preturile, care in prezent oscileaza in jurul pragului de 1.500 euro plus TVA/mp.

Reteaua Iulius Group a fost infiintata in anul 1991 de catre Iulian Dascalu, iar in prezent detine patru malluri in Iasi, Timisoara, Suceava si Cluj-Napoca, care totalizeaza o suprafata construita de 426.346 mp de spatii comerciale, la care se adauga proiectul Palas Iasi.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri