Avalansa de noi proiecte rezidentiale, a caror machete dau ca sigura schimbarea la fata cel putin a Bucurestiului, ii motiveaza pe multi dintre noi sa creada ca sintem buricul Europei de Est, din moment ce investitorii straini mai ca se calca pe picioare, doar-doar or pune mina pe vreun teren cu potential
Statisticile insa spun altceva: ceea ce pare mult pentru Romnia inseamna putin in comparatie cu tarile vecine. Si asta, deoarece Polonia inca se mai infrupta din crema investitiilor imobiliare, iar marile fonduri de investitii de profil isi continua galopul spre Ungaria, Cehia si Slovacia. Si daca pina mai ieri, vecinii bulgari erau priviti de sus, acum piata rezidentiala din Bulgaria este perceputa de marii investitori asemeni unei pilule efervescente care nu a nimerit paharul cu apa. Pina acum

Cele peste 30 de proiecte rezidentiale din Bulgaria, selectate de noi, care au ca termen de finalizare intervalul 2006 2007, indica faptul ca Romniei ii sufla in ceafa un concurent extrem de abil. Si asta, deoarece Bulgaria rezidentiala aplica o strategie cu sorti siguri de izbinda. Aproximativ 90% dintre proiectele trecute in revista cresc exclusiv in zone turistice, de al caror potential s-au convins, de curind, si romnii.

IN BULGARIA, NOILE APARTAMENTE CRESC IN STATIUNILE TURISTICE

Asadar, Bansko (centrul sporturilor de iarna din zona de sud-est a tarii), Borovets (cea mai mare statiune de schi din Bulgaria, situata la 72 km de Sofia), Kavarna (unul dintre cele mai mari orase de pe coasta Marii Negre), Pomorie (statiunea-oras amplasata pe o peninsula stincoasa care iese in mare pe circa 5 km), Pamporovo (cea mai sudica statiune de schi din Europa, situata in centrul muntilor Rodopi), Varna (bijuteria litoralului bulgaresc), Aheloy (la numai 7 km de celebrul Nessebar), Obzor (denumit Orasul Soarelui) si desigur, Albena, sint de departe gazdele preferate de noile proiecte rezidentiale.

Majoritatea sint ansambluri de mini-blocuri (rar ajung sa depaseasca 7-8 etaje), asezonate cu piscine, centre SPA, terenuri de basket ori tenis, restaurante si centre de casino. Asa se face ca sutele de noi apartamente sint promovate ca bune investitii, dat fiind pretul rezonabil de vinzare si potentialul locatiei, si excelente resedinte de vacanta. Iar calitatea serviciilor oferite de bulgari, cu mult peste cea intilnita pe litoralul romnesc, spre exemplu, reprezinta un argument in plus in luarea deciziei de cumparare.

PRETURI LA JUMATATE FATA DE CELE ROMNESTI

Potrivit celor mai recente date furnizate de Institutul National de Statistica din Bulgaria, proprietatile destinate clasei medii se vindeau, la sfirsitul primului trimestru din 2006, cu 806 leva pe metrul patrat, adica aproximativ 412 euro/mp. Regula general valabila se patreaza insa si aici: capitala este cea mai scumpa. Astfel, in intervalul mentionat, recordul de pret inregistrat pe piata rezidentiala din Sofia a fost de 1,313 leva/mp (in jur de 675 euro/mp).

Capitala este urmata indeaproape de orasele turistice, amplasate in apropierea litoralului bulgaresc: in Varna si Burgas, casele destinate clasei medii se vind cu peste 1.000 leva/mp (511 euro/mp). Mai exact, in Varna pretul a ajuns la 633 euro/mp, iar in Burgas metrul patrat construit costa 613 euro/mp. Spre comparatie, noile apartamente romnesti, care urmeaza sa fie finalizate in urmatorii doi-trei ani si care sint promovate ca adresi ndu-se clasei medii, se vind la preturi cuprinse intre 750 si 1.500 euro/mp.

Belvedere, Holiday Club

Amplasat in Bansko, vechi orasel montan aflat la poalele Muntilor Pirin, ansamblul cuprinde cinci blocuri cu apartamente de lux, plus alte doua blocuri lipite unul de celalalt si sapte cabane spatioase. Imobilele au pina la 5 etaje. Bansko gazduieste anual peste 1,2 milioane de turisti, majoritatea preferind sezonul de iarna, datorita pirtiilor foarte bune si numarului mare de telecabine. Judecind dupa planurile de dezvoltare a complexului, acesta va fi cu siguranta si o locatie la fel de gustata si vara.

Pe linga cafeneaua Vienna si restaurantul Belvedere, locatarii complexului se vor putea bucura de piscina interioara, completata de inca doua piscine exterioare, una fiind destinata copiilor. La fel, pe linga un loc de joaca pentru copii, vor fi amenajate un teren de tenis, citeva curti pentru volei, baschet si badminton, precum si un centru de jocuri mecanice. De asemenea, in complex va exista un centru SPA, prevazut cu o sala de sport, o sauna, Jacuzzi, solariu si o sala pentru masaj, precum si unul de business, prevazut cu multiple facilitatii de comunicare.

PUNCTE FORTE: > toate apartamentele au balcoane cu vedere spre munte, lift, cablu TV si conexiune Internet. > bucatariile sint complet utilate si mobilate, la fel si baile. Apartamentele se predau la cheie: faiantate, gresiate, parchetate cu materiale import Italia. Data finalizare: 1 noiembrie 2007. Detalii cabane: la parter exista o bucatarie, zona de luat masa, living cu semineu, terasa, un dormitor, sauna si baie, iar la etaj sint trei dormitoare duble (doua dintre ele au terase) si o baie. Suprafata construita este de 135 mp. Pret de vinzare: 202.605 euro (TVA inclus).

Detalii apartamente: cea mai ieftina locuinta costa 48.958 de euro si este, practic, o garsoniera, cu bucatarie deschisa, bar pentru micul dejun, living, baie si terasa (suprafata totala a locuintei este de 38 mp). Apartamentele cu un dormitor, bucatarie, living, zona de luat masa, baie si una sau doua terase costa in jur de 79.200 de euro (suprafata totala depaseste 60 mp), iar un apartament cu doua dormitoare, bucatarie, zona de luat masa, living, baie si doua terase costa 115.000 de euro, suprafata totala fiind de aproximativ 90 mp. Cel mai scump apartament are doua dormitoare, bucatarie cu bar pentru mic dejun, o baie si doua terase, iar pretul este de 115.726 de euro, suprafata construita fiind de 90 mp.

Apartamente linga capitala

In apropierea Sofiei, mai exact la poalele muntelui Vitosa (la numai 15 minute distanta de mers cu masina fata de centrul capitalei), se construieste un complex format din sase cladiri, suprafata de teren ocupata fiind de 7.200 metri patrati. Distanta fata de aeroport este de 25 de minute, iar cea fata de telecabina care duce la pirtia de pe Dragalevtsi este de numai 4 minute. Blocurile vor cuprinde 170 de garsoniere si apartamente (cu pina la doua dormitoare) care vor fi gata in iunie 2007. Locurile de parcare nu sint o problema, garajul costind in jur de 330 euro/mp, iar locul de parcare supraterana fiind vindut cu 3.000 de euro. Complexul dispune de un modern centru de fitness, o sauna, un punct sanitar si o pizzerie.

PUNCTE FORTE: > amplasament de exceptie: aproape de centrul Sofiei si de pirtia de schi; > bucatarii utilate inclusiv cu vase din ceramica si masina de spalat vase. Detalii apartamente: O locuinta cu un dormitor, o bucatarie deschisa cu o zona de luat masa, un living, o baie (cu cabina de dus) si o terasa, costa 49.779 de euro, inclusive TVA, suprafata totala construita fiind de 55 mp. Un apartament mai spatios, de aproape 82 mp, care cuprinde doua dormitoare, bucatarie, living, baie si terasa, se vinde cu 77.587 de euro.

Pamporovo, Palatul Perelik

Complexul, desi denumit pretentios, este amplasat intr-una dintre cele mai bine cotate zone turistice de munte: Pamporovo. Noul ansamblu de locuinte este format din sase cladiri, legate de una de cealalta, si care au de la 3 si pina la 5 etaje. Cele peste 800 de locuinte sint prevazute cu unul si pina la trei dormitoare, existind totodata si garsoniere.

Potrivit dezvoltatorilor, constructia va fi finalizata in septembrie 2007, urmind sa fie predata la cheie dupa decembrie 2007, cind vor fi gata finisate. Ansamblul beneficiaza de un modern centru SPA, care include o baie romana, o piscina, Jacuzzi, sala de fitness, sauna, coafor si salon de masaj. Cum asemanarea cu un veritabil complex turistic este mai mult decit evidenta, nu puteau lipsi restaurantele cu specific traditional, un club de noapte si o crama unde se servesc vinuri de colectie. Locatia aleasa se afla in apropierea orasului Stoykite, aflat in inima muntilor Rodopi si la 7 km de renumita statiune de schi Pamporovo, unde sezonul de schi dureaza din decembrie si pina in aprilie.

PUNCTE FORTE: > bucatariile sint complet mobilate si utilate, la fel si baile; > superbele panorame vazute din balcoanele apartamentelor; > telefon si Internet, cablu TV in fiecare camera. Detalii apartamente: Cea mai ieftina locuinta este un studio (asemeni garsonierelor din blocurile romnesti), format dintr-o bucatarie deschisa cu living si baie (cu cada), care costa 28.466 de euro, suprafata totala construita fiind de 30 mp. Garsonierele care au in plus si o terasa se vind cu 33.934 de euro, TVA fiind inclusa in pret. De asemenea, un apartament cu un dormitor, o bucatarie deschisa cu o zona de luat masa, living si baie, costa 59.203 de euro, suprafata locuintei fiind de 63 mp. Pentru un apartament cu doua dormitoare, bucatarie americana, living si baie, pretul de vinzare este de 110.238 de euro (suprafata totala este de 126 mp).

Kavarna, Ansamblul 2

Motivati de rapiditatea cu care s-au epuizat apartamentele scoase la vinzare in cadrul primului complex de locuinte de la malul marii, constructorii au decis sa ridice un nou ansamblu rezidential, in partea de sud-est a primului sir de blocuri. Locatia aleasa este coasta orasului Kavarna, distanta pina la malul marii fiind de 250 metri. Noile locuinte au fost programate spre finalizare in vara acestui an, lucrarile de constructie demarind in octombrie 2005.

Cladirile dispun de trei intrari separate si sint compuse dintr-o garsoniera, 321 de apartamente cu un dormitor si 8 apartamente cu doua dormitoare. I n jurul noilor constructii va fi amenajata si o piscina. De asemenea, exista o parcare, un caf-bar situat la parterul unui bloc si un corp administrativ destinat firmei de paza. Toate apartamentele vor fi echipate cu sistem antiincendiu, telefon si Internet, si vor fi vindute complet finisate. Bucatarile sint complet utilate (frigider, aragaz, hota).

PUNCTE FORTE: > toate apartamentele sint prevazute cu aer conditionat si usi metalice; Detalii apartamente: un apartament situat la ultimul nivel (etajul 5), format dintr-o bucatarie americana, o zona de luat masa, o baie si un dormitor cu o terasa cu vedere la piscina, costa 40.500 de euro (suprafata totala este de 52 mp). O locuinta asemanatoare, numai ca terasa are vedere spre mare, iar suprafata construita este de 64 mp, se vinde cu 49.600 de euro. Preturile contin TVA.

Sunset, Holiday Complex

Complexul este situat la poalele celebrilor Stara Planina, unde muntele se intilneste cu marea. Cele sase blocuri cuprind 90 de apartamente prevazute cu facilitati de lux. Ansamblul este foarte aproape de Nessebar si Sunny Beach (la circa 6 km), iar distanta pina la aeroportul din Burgas este de circa 30 de minute de mers cu masina. Ansamblul va dispune de cinci piscine pentru copii si adulti, un centru SPA ultra-modern dotat cu sauna, Jacuzzi, solariu si camera pentru masaj, un centru de fitness si aerobic, precum si un teren de tenis, un loc de joaca pentru copii si o gradina amenajata. Toate apartamentele dispun de cablu TV si conexiune la reteaua Internet, iar baile sint complet utilate. Construct ia complexului a demarat in noiembrie 2005, finalizarea acestuia fiind programata pentru luna mai 2007.

PUNCTE FORTE: > raportul calitate - pret este excelent; > cei interesati sa cumpere o locuinta pot vedea, zilnic, stadiul lucrarilor. Pe site-ul companiei care promoveaza ansamblul exista imagini la zi, cu derularea lucrarilor de constructie, inca din noiembrie 2005 Detalii apartamente: cea mai ieftina locuinta este o garsoniera cu vedere spre munte, a carei suprafata este de 46 mp, si care costa 29.990 de euro, cu tot cu TVA. Un apartament cu un dormitor spatios si vedere la piscina, caruia ii revine si 6 mp de gradina, se vinde cu 43.000 de euro, suprafata construita totala fiind de 62 mp. O locuinta care are doua terase, una cu vedere spre piscina si cealalta cu vedere spre munte, si care masoara 105 mp ajunge sa coste 59.900 de euro.

Aheloy, apartamente cu parfum de istorie

In vara acestui an, in localitatea Aheloy, inconjurata de muntii si litoralul Bulgariei, va fi data in folosinta o construct ie cu 3 garsoniere, 8 apartamente cu un dormitor si 2 apartamente cu doua dormitoare. Micul orasel este situat in afara localitatii Nessebar si este renumit deoarece aici tarul bulgar Simeon I a distrus armatele impa- ratului bizantin Lion Foka. Mai exact, Aheloy este amplasat pe autostrada spre Burgas (la 15 km de aeroportul din acest oras), linga gura riului Aheloy. Cladirea care urmeaza sa fie finalizata in citeva luni iese din anonimat mai cu seama datorita arhitecturii sale futuriste. Apartamentele, desi nu dispun de multe dormitoare, beneficiaza de spatii generoase, inclusiv terase. Locatarii complexului vor beneficia de o gradina amenajata si o piscina privata. Bucatariile sint in stil american, living room-urile sint spatioase, iar baile sint complet utilate.

PUNCTE FORTE: > zona linistita si bunul raport calitate - pret Detalii apartamente: O garsoniera in genul celebrului studio intilnit la francezi este formata dintr-o bucatarie, un living cu o zona de luat masa, o baie (cu dus) si un balcon, si costa 28.970 de euro, suprafata locuintei fiind de aproape 43 mp. Apartamentelor cu doua dormitoare le revin si doua balcoane, o baie (cu cada), o bucatarie deschisa cu zona de luat masa si un living, astfel incit suprafata totala ajunge sa depaseasca 110 mp, pretul aferent fiind de 63.800 de euro. In cazul unui apartament cu un dormitor, a carui suprafata construita ajunge la 58 mp, pretul de vinzare este de 38.090 de euro.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri