Cererea de vile este complet satisfacusta de oferta din piata imobiliara, sustin companiile de consultanta imobiliara, iar cele mai multe dintre acestea se vand la preturi cuprinse intre 250.000 si 300.000 de euro
"Din punct de vedere al calitatii, piata rezidentiala s-a maturizat in favoarea cererii, oferta de vile moderne dezvoltandu-se odata cu posibilitatile de finisare si facilitatile de securitate, intretinere, parcare sau recreere", a declarat pentru NewsIn, senior consultant in cadrul departamentului rezidential al companiei imobiliare DTZ Echinox, Victoria Linca.

Cele mai recente oferte de vile ale companiei vizeaza vile localizate in zone precum str. Iancu Nicolae, str. Lascar Catargiu, sos. Antiaeriana. Vilele au, de obicei, suprafete cuprinse intre 150 si 400 de metri patrati, cu gradini cu suprafete intre 150 si 800 de metri patrati, pentru locuintele individuale amplasate la marginea oraselor, explica specialistul DTZ Echinox.

Pe piata rezidentiala, principalele proiecte care se construiesc in prezent se impart in mai multe categorii. Pentru preturi de vanzare cuprinse intre 130.000 si 200.000 de euro, oferta este, in prezent, modesta, in comparatie cu cererea. Cu toate acestea, exista o serie de dezvoltatori care ofera proprietati cu preturi cuprinse in acest interval, atat internationali, cat si locali.

De exemplu, in oferta rezidentiala recenta a companiei imobiliare Esop sunt cuprinse doua vile, in zona Pipera din Bucuresti. Prima intre acestea, structurata in parter, etaj si mansarda, are o suprafata de 280 de metri patrati si 100 de metri patrati de curte si poate fi achizitionata pentru circa 200.000 de euro. Constructia imobilului urmeaza a fi finalizata in luna august a acestui an.

Pentru facilitati de nivel mediu, pretul poate ajunge la circa 750 de euro pe metru patrat de suprafata construita, la care se adauga si valoarea terenului. in cele mai bune locatii, cum este de exemplu padurea Baneasa, pretul terenurilor ajunge pana la 250 de euro pe metru patrat, in timp ce, in locatii unde cererea este mai scazuta, terenurile se vand cu circa o suta de euro pe metru patrat.

80% se vinde din faza de proiect

Cererea de proprietati in constructie a fost, in ultima vreme, pe un trend crescator. in jur de 80% din oferta din ultimii doi ani a fost achizitionata inainte ca imobilele sa fie construite si finisate in functie de pretentiile clientilor referitoare la partitionare si design de interior. Plata se face de obicei in rate de cate 20 sau 30 la suta, ultima rata fiind achitata la preluarea imobilului.

Cel mai recent proiect imobiliar rezidential de vile pentru care au inceput lucrarile este promovat de compania imobiliara Eurisko si cuprinde 100 de locuinte de tip vile, in apropierea lacului Corbeanca, aceatea urmand a fi livrate pe piata pana in martie 2008. Cumparatorii pot opta pentru personalizarea finisajelor, dau asigurari reprezentantii companiei Eurisko. De la anuntarea proiectului, in urma cu trei luni, au fost vandute deja o treime din locuinte.

Focus pe clasa de mijloc

Segmentul de vile se va dinamiza in anii urmatori, avand in vedere influenta pe care o exercita poiectele mari, precum Baneasa Invest, care incearca sa acopere o nisa de piata destul de saraca in oferte in ultimii ani, respectiv cea care se adreseaza clasei medii, explica specialistii DTZ Echinox.

"Dupa parerea noastra, pe piata rezidentiala, oferta pentru segmentul mediu se va dezvolta in continuare, avand in vedere numarul mic de oferte de pana acum", arata Linca. in Romania, piata rezidentiala se va dezvolta foarte puternic pe segmentul de populatie cu venituri medii, mai ales prin proiectele de alternative la vechile blocuri comuniste, explica reprezentantul DTZ Echinox.

In comparatie cu ceilalti ani, nivelul de rentabilitate pe segmentul rezidential a scazut, termenul de recuperare extinzandu-se la zece pana la 12 ani, insa potentialul ridicat de crestere pe piata va continua sa atraga investitori pentru ca rentabilitatea este mai mare decat in statele europene vecine. Tendinta este, insa, de aliniere la parametrii prezenti din tarile vecine.

Locuintele rezidentiale de lux, vile in complexe rezidentiale sau apartamente au fost primeles segmente vizat de investitori pe piata imobiliara din Romania. Dar evolutia ascendenta a cererii si preturile in crestere pentru apartamentele in blocurile construite inainte de 1989 au deschis o noua nisa mare pentru investitorii imobiliari.

"In ultimii ani investitiile in proprietati rezidentiale au atras interesul atat al micilor investitori cetateni straini, care au achizitionat un portofoliu de cateva apartamente in vederea inchirierii si recuperarii investitiei, cat si al marilor dezvoltatori care au achizitionat suprafete mari de terenuri pentru a dezvolta complexuri de apartamente si vile in locatii semicentrale, centrale, de nord si periferice ale Bucurestiului", a declarat Claudia Dascalescu, senior consultant in cadrul departamentului rezidential al companiei imobiliare DTZ Echinox.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri