Preturile apartamentelor situate in imobilele noi din zonele rezidentiale sunt cuprinse intre 1400 euro-2500 euro/mp. construit, iar pretul ia in calcul in primul rand locatia, vecinatatile, finisajele si facilitatile, afirma specialistii DTZ Echinox.
In ultimele luni se poate constata o stagnare a acestora, in timp ce in cazul dezvoltarilor imobiliare din zonele centrale si ultracentrale preturile se situeaza intre 800 - 1200 de euro fara TVA.

"Potentialul cumparator trebuie sa se asigure ca locuinta pe care urmeaza sa o achizitioneze ii va conferi acestuia siguranta si confortul pe care si-l doreste. Pentru aceasta este bine sa se documenteze cu privire la firma care urmeaza sa demareze proiectul, sa poata supraveghea si verifica pe parcursul executarii constructiei structura acesteia, calitatea materialelor folosite etc. Este de preferat sa apeleze la persoane autorizate, care lucreaza in domeniul constructiilor," apreciaza Mihaela Pana, Head of the Residential Department within DTZ Echinox.

Un developer nou nu inseamna nevoia de mai multa precautie, dar este indicat ca potentialul cumparator sa se informeze in legatura cu investitiile pe care acesta le-a derulat in Romania sau in alte tari.

In mod normal nu exista diferenta intre pretul anuntat in campaniile de promovare si cel final. La pretul stabilit se adauga de obicei TVA-ul, dar sunt si situatii cand acesta este inclus in pret. "Cumparatorul, in momentul in care se hotareste sa achizitioneze o proprietate, trebuie sa ceara informatii cu privire la pret, daca acesta este puratator de T.V.A, daca pretul anuntat se aplica pe m.p. construit al apartamentului sau si pe cota indiviza ce revine acestuia, daca gradina sau terasa ( acolo unde este cazul) se vand separat, la un alt pret, sau la acelasi pret ca al apartamentului. In aproate toate situatiile garajul si boxa au un pret de sine statator si sunt optionale," sugereaza Mihaela Pana

Majoritatea dezvoltatorilor stabilesc un pret care include pachetul complet ( apartament +spatii comune+terase/gradini+cota parte de teren aferenta), astfel incat potentialul cumparator sa poata avea o situatie clara cu privire la proprietatea pe care doreste sa o achizitioneze.

In ultimii ani, cumparatorii romani si-au schimbat perceptia despre achizitionarea unui apartament la un etaj inferior, asa cum se intampla nu de mult. Acestia au inteles ca nu mai exista pericolul de a nu functiona liftul, utilitatile, ca terasa se poate infiltra cu usurinta asa cum se intampla in blocurile comuniste. Cumparatorii sunt pregatiti sa plateasca un pret ceva mai mare pentru apartamentele situate la etajele superioare, deoarece acestea le pot oferii o vedere deosebita, terase generoase, mai multa liniste , ultimul etaj fiind si cel mai scump.

Pentru ca obtinere unui credit bancar sa fie cat mai facila, cladirea ar trebui sa fie aproape finalizata sau finalizata complet (intabulata in Cartea Funciara), astfel incat in momentul obtinerii creditului banca sa poata pune ipoteca de rang 1 pe cladirea achizitionata. Daca aceasta procedura nu este realizata, acordarea creditului este mult mai complicata. Acesta se poate realiza dar beneficiarul va trebui sa ipotecheze in favoarea bancii o alta proprietate a sa pana la momentul in care va fi finalizata proprietatea pentru care s-a solicitat creditul.

In situatia in care cumparatorul va achizitiona imobilul in faza de proiect, acesta poate beneficia de un discount care se poate situa intre 10 pana la 20%, conchide Mihaela Pana.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri