Intrarea in vigoare din 2007 a noului tip de impozitare a tranzactiile imobiliare ale persoanelor fizice nu va modifica piata in mod relevant, in schimb ar putea genera evaziune fiscala, a declarat pentru NewsIn purtatorul de cuvant al Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare, Radu Zilisteanu. "Noul tip de impozitare va avea o componenta reprezentata de onorariul notarului, care exista si pana acum si o componenta alcatuita din impozitarea pe valoarea tranzactiei de circa doua sau trei procente, ajungandu-se astfel la un impozit de circa cinci sau sase la suta din valoarea tranzactiei", a aratat acesta.

Tranzactiile cu imobile vandute inainte de trei ani de la data achizitiei, cu valoare de pana la 200.000 de lei, vor fi impozitate cu trei la suta, potrivit Codului Fiscal care va intra in vigoare de la 1 ianuarie 2007. Tranzactiile cu imobile care se vand inainte de trei ani de la data achizitionarii si depasesc 200.000 de lei vor fi impozitate cu 6.000 de lei, plus doi la suta din ceea ce depaseste pragul de 200.000 de lei.

De asemenea, tranzactiile cu imobile achizitionate cu mai mult de trei ani in urma vor fi impozitate cu doi la suta, pana la pragul de 200.000 de lei, respectiv cu 4.000 de lei plus un procent din ceea ce depaseste pragul de 200.000 de lei. "Se va aplica o impozitare degresiva, ceea ce inseamna ca, pe masura ce valoarea tranzactiei va fi mai mare, impozitul va fi mai mic", explica Zilisteanu.

Cresterea de preturi pe piata imobiliara nu va mai fi la fel de mare, cum a fost din 2003 si pana in prezent, asa incat impozitarea diferentei intre pretul de cumparare si cel de vanzare nu va mai aduce venituri mari la bugetul de stat, sustin analistii pietei imobiliare.

Masura nu va produce efecte mai mari decat echivalentul unei cresteri cu trei la suta, explica specialistul imobiliar certificat international Liviu Ureche. Cumparatorul, respectiv platitorul impozitului, va fi tentat sa declare o valoare cat mai mica a tranzactiei, ceea ce ar putea duce la evaziune fiscala, a mai spus Zilisteanu.

Desi o astfel de masura s-ar putea interpreta ca o limitare a libertatii agentilor economici de pe piata, declararea tranzactiilor la nivel real ar putea fi controlata prin evaluarea bunurilor imobiliare implicate in tranzactii, explica oficialul ARAI.

De asemenea, daca gradul de bancarizare ar fi mai mare in Romania si nu s-ar face plati directe intre cumparator si vanzator, tranzactiile ar fi monitorizate de banca, si nu ar mai putea fi modificate, a mai spus acesta. "Notarii au deja grile cu valorile minime, in functie de bunurile imobile tranzactionate, astfel incat valorile tranzactiilor declarate nu vor putea fi cu mult diferite fata de cele reale", a aratat Ureche.

In prezent, vanzatorii sunt tentati sa declare valori mai mari pentru ca, la vanzare, baza de impozitare sa fie mica, in timp ce cumparatorii sunt tentati sa declare valori cat mai mici, ceea ce duce in final la declararea unor valori apropiate de cele reale. Actuala metoda de impozitare estre alcatuita dintr-o componenta de zece procente din profitul tranzactiilor cu imobile achizitionate cu mai putin de trei ani in urma, la care se adauga inca trei sau patru procente, respectiv taxele la bugetul de stat si onorariul notarial.

Acum sunt impozitate si veniturile realizate din transferul dreptului de proprietate asupra terenurilor de orice fel, fara constructii, dobandite dupa 1 ianuarie 1990, arata asociatul in cadrul casei de avocatura tuca, Zbarcea si Asociatii, Mihai Margarit. Sunt exceptate de la impozitare aportul in natura la capitalul social al societatilor comerciale, precum si veniturile realizate din instrainarea constructiilor de orice fel cu terenul aferent, terenurile fara constructii din intravilan si extravilan dobandite de contribuabil prin reconstituirea dreptului de proprietate, mostenire sau donatie intre rude pana la gradul al patrulea, schimb imobiliar etc.

Pana in acest an, impozitarea activitatilor imobiliare era compusa dintr-o componenta reprezentata de onorariul notarial si o componenta care se vira catre bugetul de stat, cele doua insumand circa patru procente. in acelasi timp, potrivit unui proiect legislativ al presedintelui ANAF, Sebastaian Bodu, dezvoltatorii imobiliari cu statul de persoana fizica ar putea plati TVA, la fel cum s-a intamplat si cu cabinetele de avocatura.

Proiectele dezvoltate de persoanele fizice care vor fi obligate sa plateasca TVA ar putea ajunge pe piata cu preturi mai mari cu aproximativ 19 la suta, fata de nivelul actual, echivalentul cresterii de taxe pe care trebuie sa le achite, este de parere asociatul in cadrul companiei imobiliare Esop, Alexandru Petrescu. "Aceasta modificare nu va aduce schimbari relevante pe piata imobiliara, avand in vedere ca persoanele fizice care realizeaza venituri din dezvoltari imobiliare nu reprezinta un segment relevant", a mai explicat Zilisteanu.

Modificarile legislative nu au la baza o prealabila consultare a specialistilor din piata imobiliara romaneasca sustin specialistii, dar se inspira din reglementarile in vigoare la nivel european.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri