Compania imobiliara Meinl European Land va investi 1 miliard de euro in dezvoltarea unor centre comerciale, inclusiv in Romania
In ciuda calificarilor facute pietei imobiliare romanesti ca fiind instabila, in ultimii ani aceasta a devenit din ce in ce mai atractiva pentru investitorii straini. Variatiile mari de pret si lipsa unei oferte la standarde internationale nu au impiedicat multinationalele sa faca investitii de amploare, menite sa transforme piata imobiliara locala intr-una suficient de matura.

Parteneriat de 1 miliard de euro

De curand, compania imobiliara Meinl European Land a incheiat un acord de cooperare cu firma Acteeum Group, in vederea dezvoltarii unor centre comerciale in Ucraina si Turcia, precum si in Romania si Bulgaria.
Valoarea totala a proiectelor holdingului austriac este estimata la un miliard de euro. Potrivit unui anunt al companiei imobiliare, inregistrate in Marea Britanie, acordul dintre cele doua prevede ca Acteeum Group sa dezvolte centre comerciale si parcuri de retail pentru Meinl European Land in aceasta regiune.

In ciuda sumei totale alocate pentru dezvoltarea proiectelor imobiliare in acest parteneriat, care va ajunge pana la un miliard de euro, valoarea finala a investitiei va depinde de gradul de dezvoltare a economiilor si pietelor de retail din cele patru state, apreciaza investitorii, citati de Mediafax.

Parteneriatul dintre cele doua nu este o noutate. Compania de dezvoltare imobiliara Acteeum Group a construit pana acum proiecte de retail pentru Meinl European Land in Europa Centrala si de Est, inclusiv Turcia, tara vizata si de actualul proiect. Grupul are birouri in Amsterdam, Istanbul si Kiev, iar in perioada urmatoare va deschide reprezentante in Bucuresti, Sofia, Praga si Varsovia.

Austriecii ataca piata imobiliara romaneasca

Meinl European Land a intrat pe piata romaneasca in anul 2004, cand a preluat, pentru 20 de milioane de euro, proiectul imobiliar Militari Shopping Center, dezvoltat de compania belgiana Liebrecht & WooD. Tranzactia prin care holdingul austriac a preluat proiectul nu este un fenomen, daca ne raportam la suma pusa in joc, ci faptul ca tranzactia reprezinta prima achizitie a unui proiect comercial de pe piata romaneasca.

De-a lungul ultimilor ani, mai multe companii imobiliare straine au investit in centre de afaceri ori parcuri logistice din Romania. De exemplu, CA Immo, o alta companie austriaca, a cumparat in 2003 Opera Center, primul imobil de birouri construit si inchiriat in totalitate. Valoarea tranzactiei a fost in acel moment de 29 milioane de dolari. Tot austriecii au achizitionat prin fondul de investitii imobiliare Europolis, detinut de banca Investkredit si de BERD, Europe House, unul dintre centrele de afaceri cele mai importante din Capitala. Valoarea tranzactiei a fost de aproximativ 30 de milioane de dolari.

180 de proiecte comerciale

Anul trecut, holdingul Meinl European Land a vandut la Bursa din Viena actiuni in valoare de 560 de milioane de euro, pentru a finanta extinderea activitatii pe pietele din Polonia, Romania, Rusia si Slovacia.

Compania, al carei principal actionar este Meinl Bank din Austria, detine peste 180 de proiecte comerciale, cu o suprafata totala inchiriata de 900.000 de metri patrati si cu o valoare estimata de peste 1,2 miliarde de euro in Cehia, Ungaria, Romania, Polonia, Slovacia, Rusia, Lituania si Turcia. Proprietatile sunt in cea mai mare parte inchiriate de companii internationale de retail sau de firme locale si genereaza randamente intre 9% si 14%.

Avand avantajul unui grad mai redus de dezvoltare, comparativ cu regiunea, Romania permite, implicit, obtinerea unor randamente mai ridicate. Potentialul de dezvoltare foarte ridicat al pietei imobiliare locale a reprezentat un punct important pentru compania austriaca, interesata in special de proiecte din segmentul comercial.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri