Poate cele mai importante dintre avantajele pe care Romania le detine in contextul pietei de real estate din Europa, pentru atragerea de investitori straini, sunt reprezentate de piata si locatie. Exista, de asemenea, avantaje ce tin de resurse si forta de munca cu inalta calificare la preturi competitive. wall-street.ro a stat de vorba pe aceasta tema cu trei dintre cei mai importanti reprezentanti ai European Property Federation (EPF), cu sediul la Bruxelles: Liviu Tudor, fondatorul si presedintele Patronatului Proprietarilor de Cladiri din Romania (RABO) si vicepresedinte al EPF, cu John Frederiksen, presedinte EPF si cu Reinhold Lennebo, membru si presedinte al Directoratului EPF.

Wall-Street.ro: Cum ar putea atrage Romania mai multi investitori in piata de real estate decat tarile din vecinatate?

Liviu Tudor (foto sus): Un argument foarte bun este acela ca, in momentul de fata, in Romania, yield-urile sunt de 7,5% in privinta proiectelor de birouri versus 6% in Varsovia sau 7% in Budapesta, cu un potential extraordinar de comprimare la 7% in urmatorii ani. Yield-urile raman cu pana la 150 – 200 basis points mai mari decat in alte tari din Europa Centrala si de Est. In comparatie cu alte orase din aceasta regiune, precum Varsovia sau Budapesta, Capitala Romaniei ofera yield-uri atractive pentru investitori.

La capitolul yield-urilor in privinta centrelor comerciale, discutam despre yield-uri de 7,75% in Bucuresti, 7% in Budapesta si 5,5% in Varsovia, in timp ce in cazul proprietatilor industriale si de logistica in Bucuresti yield-urile sunt de 9,25%, in Budapesta de 8,75% si in Varsovia de 6,75%. Asadar, rentabilitatea investitionala crescuta pe care Romania o inregistreaza in comparatia cu tarile din zona reprezinta un element important de atragere a investitiilor. Totodata, Romania ar putea face mai mult in sensul atragerii sustinute a investitiilor straine printr-o stabilitate legislativa accentuata, mai cu seama in zona fiscala.

Wall-Street.ro: Care este imaginea Romaniei in context european din punct de vedere al oportunitatilor din piata imobiliara?

Liviu Tudor: Investitiile in sectorul imobiliar din Romania, in prima jumatate a anului 2016, au inregistrat cel mai inalt nivel din ultimii cinci ani. Noul Cod fiscal si Codul de procedura fiscala, care au intrat in vigoare la 1 ianuarie 2016, au introdus mai multe stimulente pentru companii si investitori individuali. Aceste modificari, combinate cu o reducere a ratei TVA standard, ar trebui sa ajute accelerarea cresterii si cresterea investitiilor. Romania este una dintre tarile din Europa Centrala si de Est cu cele mai notabile rate de crestere in privinta volumului investitional. Romania se bucura de cerere interna si sunt motive puternice sa credem ca Romania va deveni din ce in ce mai atractiva pentru investitorii straini, mai cu seama cei institutionali.

Wall-Street.ro: Care sunt principalele avantaje pe care credeti ca le are Romania in contextul pietei de real estate din Europa?

Liviu Tudor: Poate cele mai importante dintre avantajele pe care Romania le detine in contextul pietei de real estate din Europa sunt reprezentate de piata si locatie. Romania este una dintre cele mai mari piete din Europa Centrala si de Est. Exista, de asemenea, avantaje ce tin de resurse, forta de munca cu inalta calificare la preturi competitive. Stabilitatea politica si legislativa sunt, totodata, foarte importante, primul deceniu in care Romania a detinut calitatea de Stat Membru al Uniunii Europene reprezentand un element important in acest sens. In plus, Romania ofera stimulente pentru investitii in productie si sectorul agro-industrial, dar si in cercetare, dezvoltare si inovare, inclusiv a eficientei energetice si de utilizare a resurselor energetice regenerabile.

Wall-Street.ro: De ce este important pentru o organizatie romaneasca precum RABO sa fie conectata la ce se intampla pe plan European in domeniul real estate?

John Frederiksen (foto): O multime de lucruri se schimba in cadrul Uniunii Europene, in zilele de astazi, schimbari pe care tarile membre vor trebui sa le adopte. Din acest punct de vedere, apartenenta fiecarei tari membre UE la European Property Federation devine importanta, pentru a dezbate aspecte si schimbari care privesc piata imobiliara europeana. Daca acestea au trecut de Parlamentul European si de Comisia Europeana, atunci este prea tarziu sa mai poti amenda legislatia.

De asemenea, calitatea de membru al EPF aduce un schimb de know how si inspiratie intre membrii acesteia, fie ca sunt alte companii imobiliare sau organizatii din domeniu. Daca Romania se confrunta cu o dificultate in piata imobiliara, legata de legislatia europeana si nu numai, EPF poate reprezenta o resursa pentru a imprumuta la nivel local cel mai bune practici din alte tari europene. De ce? Deoarece, experienta fiecarei tari pe o anumita speta devine relevanta la nivel comunitar, pentru altele cu o multitudine de intrebari.

Wall-Street.ro: Care ar putea fi viitoarele oportunitati pentru piata imobiliara din Romania?

John Frederiksen: Romania devine cu certitudine urmatoarea Polonie, fiind o piata puternica, dominata de noi dezvoltari de top, cu investitori activi si dorinte de expansiune. De asemenea, stabilitatea si cresterea economica reprezinta plusuri pentru Romania. Piata romaneasca de real estate este atractiva si pentru ca inca mai este mult de construit si dezvoltat in toate sectoarele, inclusiv la nivel de infrastructura, avand in vedere ca Romania trebuie sa atinga standardele europene in termeni de stoc si calitate a constructiilor, dar si ca administrare a acestora.

In general investitorii urca pe curba riscului, mai ales ca urmare a lipsei de active prime in locatii core, cum ar fi tarile occidentale, prin urmare arata un mai mare apetit pentru locatii secundare sau chiar tertiare. Consideram Romania un loc foarte bun de constructii pentru Europa, pentru ca este inca mult de dezvoltat in toate segmentele pietei imobiliare.

Wall-Street.ro: Se discuta din ce in ce mai des in toate tarile Uniunii Europene despre reforma pietei locuirii si in mod special despre cea din piata chiriilor. Care este opinia dvs in acest sens, referitor la respectivele dezbateri?

Reinhold Lennebo (foto): Bineinteles, exista o serie de opinii cu privire la aceste aspecte. Pot spune, insa ca, principala problema, astazi in Europa, este data de implementarea, in multe tari, a unui sistem national de control al chiriei pe segmentul rezidential. Acest sistem de control al chiriei afecteaza libera miscare a capitalului si a oamenilor, si, inhiba dezvoltarea pietei rezidentiale.

Asadar, exista o problema in piata locuirii cu aceste sisteme si mecanisme de control al chiriei. Drept consecinta, in tari precum Suedia proprietarii ofera tot mai putine apartamente spre inchiriere si astfel raman mai putine posibilitati pentru o persoana care vine din Londra sau de la Bucuresti sa gaseasca o solutie convenabila de locuire, in cazul in care merge in Stockholm sa lucreze sau sa isi continue eventual studiile. Nu este nimic de gasit.

EPF (European Property Federation) reprezinta interesele proprietarilor si investitorilor din piata imobiliara europeana: proprietari de dezvoltari rezidentiale, comerciale, dezvoltatori, centre comerciale sau investitori institutionali (banci, companii de asigurari, fonduri de pensii).

Lansata la Bruxelles in aprilie 2011, Romanian Association of Building Owners (RABO) este prima organizatie care reuneste unii dintre cei mai importanti investitori in cladiri comerciale din Romania. RABO promoveaza un cadru economic uniform, stabil si transparent, in conformitate cu standardele si normele europene in vigoare.

RABO a luat nastere din dorinta de a oferi proprietarilor de spatii comerciale din Romania o voce comuna la Bruxelles, acolo unde este alcatuit cadrul european din domeniu si, in acelasi timp, de a aduce in Romania solutiile si practicile utilizate pe celelalte piete. Organizatia colaboreaza indeaproape cu liderii din industrie si initiatorii de politici europene, pentru a asigura un cadru armonizat pentru investitiile in sectorul proprietatilor, noi dezvoltari, finantari imobiliare, eficientizare energetica si protectia mediului.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri