Letonia a fost pentru multa vreme o destinatie favorita pentru investitori, datorita exploziei preturilor imobiliarelor, ce au crescut cu 500% dupa 2002 si a rentabilitatii mult mai mari decat in alte tari ale Uniunii Europene (UE), insa incepe sa dea semne de scadere, relateaza AFP, citat de NewsIn.

Insa un plan anti-inflationist adoptat de guvernul leton in primavara acestui an si mai ales efectele crizei creditelor ipotecare din Statele Unite au afectat afacerile celor implicati pe piata imobiliara.

"Activitatea pe aceasta piata a incetinit in mod considerabil", a explicat directorul agentiei imobiliare Arco, Aigars Smits, adaugand ca "Situatia era anticipata, insa nimeni nu stie cum va evolua de acum inainte. Lucrurile se inrautatesc".

Preturile au inceput sa scada in mai, dupa punerea in practica a unui pachet de masuri anti-inflationiste, ce prevedea in special impunerea de restrictii pentru creditele imobiliare.

Numarul tranzactiilor a ajuns in prezent la nivelul din 2001, inainte de cresterea spectaculoasa din piata. In septembrie, numarul vanzarilor a scazut la 25.689, fata de 38.282 in luna ianuarie. Luna trecuta, pretul apartamentelor din blocurile de tip sovietic a scazut cu 1,2% fata de luna precedenta.


Insa, conform estimarilor agentiei Ober-Haus, pretul mediu in imobilele de acest tip era in septembrie de 1.570 euro/metru patrat.

Preturile sunt in continuare de cinci ori mai mari decat in 2002 si reprezinta o problema pentru cumparatori, intr-o tara in care salariul brut mediu pe economie este de numai 550 euro.

In zona veche a orasului Riga, cunoscuta pentru frumoasele constructii in stilul Art Nouveau, preturile sunt mult mai mari, intre 4000 si 6000 euro/metru patrat, de doua sau chiar de trei ori mai mult decat pentru imobile asemanatoare din Berlin.

Impactul crizei creditelor ipotecare din Statele Unite se resimte si in Letonia. "Pe langa factorii locali, exista si efectul deteriorarii pietelor mondiale", a afirmat directorul agentiei Nira Fonds, Vladimirs Markovs.

Economistul din cadrul Academiei de Stiinte din Riga, Raite Karnite, considera ca preturile imobiliare atinsesera maximul de la sfarsitul anului trecut si ca scaderea acestora a inceput inainte de implementarea planului anti-inflationist. "Singurul efect al planului este impunerea unor restrictii de creditare asupra clientilor cu venituri reduse. Insa nu acest fapt a determinat scaderea pietei", a declarat Karnite, care a adaugat ca "Numerosi investitori si-au retras deja fondurile".

Dupa aderarea la Uniunea Europeana in 2004, economia Letoniei, care era in acel moment cea mai saraca tara UE a crescut intr-un ritm spectaculos. Anul trecut, cresterea economica a atins 11,9%, insa a determinat accentuarea ratei inflatiei anuale pana la 11,4%, in septembrie. De asemenea, tara are cel mai mare deficit de cont curent din UE, de 24% din produsul intern brut, ceea ce reflecta vulnerabilitatea economica a Letoniei.

Banca Mondiala si alte institutii economice internationale au avertizat in repetate randuri Letonia in legatura cu o posibila franare a economiei, insa guvernul ramane optimist si crede in eficacitatea masurilor luate.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri