Valoarea medie a unui apartament vechi a scazut cu 11% in iunie comparativ cu prima luna a acestui an, in timp ce numarul apartamentelor vechi scoase la vanzare a inregistrat in trimestrul II o crestere de 51% fata de perioada similara din 2007, potrivit analizelor realizate de magazinuldecase.ro.

Analiza realizata de magazinuldecase.ro a evidentiat, in luna iunie, o valoare medie a pretului la apartamentele vechi din Bucuresti aproximativ egala cu valoarea medie inregistrata in luna decembrie a anului precedent. Astfel, pretul mediu de listare pentru un apartament vechi a fost in luna iunie de 119.902 euro, fiind echivalent cu pretul mediu inregistrat in luna decembrie 2007, cand a atins valoarea de 119.547 euro. Fata de luna ianuarie a anului 2008, cand valoarea medie a unui apartament vechi a fost de 133.628 euro, in luna iunie pretul mediu a scazut cu aproximativ 11%.

Pretul mediu al unui apartament vechi in al doilea trimestru al anului 2008 a atins valoarea de 119.047 euro inregistrand o scadere de 12% comparativ cu primul trimestru al aceluiasi an. in aceeasi perioada, cea mai mare scadere a fost inregistrata la nivelul apartamentelor cu doua camere, unde pretul mediu atins in al doilea trimestru al anului 2008 a scazut cu 13% fata de primul trimestru al anului.

Potrivit reprezentantilor magazinuldecase.ro cel de-al doilea trimestru al anului 2008 a adus in piata imobiliara din Bucuresti o amplificare a dezechilibrului dintre cerere si oferta. Numarul apartamentelor vechi scoase spre vanzare a crescut cu 51% fata de trimestrul II al anului trecut, in contextul in care nu au aparut elemente care sa stimuleze cererea de locuinte.

Acestia mai spun ca raportarea la primul trimestru al anului 2008 indica si o scadere de 34% pentru aceasta perioada, element care confirma insa tendinta generala de crestere de aproximativ 50% a numarului de oferte fata de anul trecut. Scaderea fata de primul trimestru este determinata, dupa spusesele celor de la magazinuldecase.ro, de caracterul sezonier al pietei, cu punctele de maxim in lunile februarie-martie si septembrie-noiembrie, o scadere a interesului pentru piata imobiliara fiind corelata cu lunile de vara si perioadele principalelor sarbatori religioase.

"Mentinerea tendintei de crestere a numarului de oferte scoase spre vanzare si lipsa de noi elemente pentru stimularea cererii solvabile, poate marca o prabusire a preturilor pe anumite segmente din rezidential in perioada de revenire a pietei din septembrie-octombrie", a declarat director general al magazinuldecase.ro, Matei Malos.

Trimestrul al doilea al anului 2008 aduce in acelasi timp o intarire a pozitiei cumparatorilor pe piata imobiliara, prin aparitia posibilitatilor reale de selectie a unei locuinte si de negociere cu proprietarii. Timpul mediu de vanzare al unui imobil a crescut cu aproximativ 15-20% fata de primul trimestru al anului 2008, conform studiului intern realizat de magazinuldecase.ro. "Daca in primul trimestru timpul mediu pentru vanzarea unei garsoniere era de aproximativ 30 de zile, acum aceasta valoare a ajuns la aproximativ 35-36 de zile. Timpul mediu de vanzare pentru un apartament cu doua camere este in prezent de aproximativ 50-52 de zile, iar in cazul apartamentelor cu trei camere aceasta valoare depaseste 60 de zile", a mai spus Malos.

Analiza preturilor si volumului/numarului de oferte este realizata pe intreaga oferta imobiliara din Bucuresti, provenita direct de la proprietari si se bazeaza exclusiv pe preturile solicitate de proprietari. Reprezentantii magazinuldecase.ro sustin ca preturile nu reprezinta neaparat preturile finale, de tranzactionare, iar in realizarea acestei analize sunt utilizate ofertele aparute in primele doua trimestre ale fiecarui an (perioada ianuarie-martie si perioada aprilie-iunie). Categoriile de imobile analizate au fost: garsonierele, apartamentele cu 2 camere si apartamentele cu 3 camere, fiind excluse din analiza imobilele confort 3.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri