Are 24 de ani si este primul expat din echipa Colliers International Romania, ocupandu-se de fondurile de investitii si de tranzactiile mai mari de 20 de milioane de euro cu dezvoltatori de spatii de birouri, retail si industriale. Blake Horsley, originar din Noua Zeelanda, spune ca piata imobiliara locala are un potential ridicat, iar criza globala si costul finantarilor au impins multi investitori catre Romania.
„La nivel global, in piata imobiliara este o criza, insa costul finantarilor a incetinit lucrurile in Europa si a impins multi investitori catre Romania. Cred ca, intr-adevar, criza internationala are un rol important in evolutia pietei locale, insa ceea ce conteaza cel mai mult este raportul dintre cerere si oferta”, ne-a declarat Blake Horsley (foto), Investment Sales in cadrul companiei de consultanta imobiliara Colliers International.

In piata rezidentiala din Romania se simte o lipsa de incredere, explica Horsley, insa pe langa ceea ce se intampla efectiv in piata, presa produce alte valuri si influenteaza opinia publica.

„Am venit in Romania in urma cu sase luni si am asistat la cateva tranzactii, toate incepute in anul 2007. Primele trei luni au fost dominate de un sentiment de confuzie, dar acum fondurile sunt din nou active in piata si se simte o schimbare”, afirma expatul Colliers.

Horsley admite ca in ultima perioada increderea investitorilor a scazut, insa nu crede ca acestia s-au speriat, ci au adoptat noi strategii, pentru ca acum riscurile sunt altele si este firesc ca atunci cand o piata prezinta alte riscuri si investitorii sa isi schimbe strategiile.

„In ceea ce priveste pietele din Europa Centrala si de Est, atunci cand vezi mai multe fonduri de investitii ca intra intr-o piata precum Romania, trebuie sa te gandesti ca aceste fonduri au cautat multi ani inainte de a-si plasa banii, iar daca au ales o tara inseamna ca au studiat bine piata respectiva inainte de a face o miscare ce ar putea sa-i coste mai tarziu”, a explicat Horsley.

Pentru ca unele sectoare sunt mai puternice decat altele, multe fonduri de investitii isi concentreaza atentia catre piata spatiilor de birouri din Bucuresti, care, in opinia brokerului, este in prezent cea mai puternica.

„In piata de retail, multi asteapta acum sa vada ce se intampla si cred ca aceasta criza a fost buna pentru ca a eliminat din piata jucatorii mai slabi”, a afirmat specialistul Colliers, adaugand ca stocul de spatii industriale este la nivel mai scazut fata de restul tarilor din regiune si sunt inca multe oportunitati in acest sector.

„Pe masura ce Romania va deveni o piata stabila, vom vedea tot mai multe fonduri de investitii germane care vor cumpara doar cu equity (n.r. - capital). Acum multi investitori se uita si spre Rusia, insa acolo este o instabilitate politica care a creat si va continua sa creeze probleme. Multe fonduri s-au retras deja din aceasta piata pentru ca au vazut ca lucrurile nu se misca in directia potrivita”, ne-a mai spus Blake Horsley.

Potrivit acestuia, Ucraina este o alta destinatie preferata de fondurile de investitii, insa Romania are mai multe avantaje deoarece aici cererea este mult mai mare si perioada de dezvoltare a pietei nu a trecut inca.

Inainte de a veni in Romania, Blake Horsley, timp de trei ani, a lucrat pentru Colliers, in Wellington, Noua Zeelanda, ca broker de investitii, iar apoi a coordonat echipa de inchirieri si vanzari pentru zona metropolitana a orasului. Bogdan Georgescu, Managing Partner in cadrul Colliers Romania, a fost cel care i-a propus sa vina sa lucreze in Romania.

„In biroul din Romania, media de varsta este foarte aproape de varsta mea, ceea ce mi se pare foarte putin, pentru ca in Noua Zeelanda aveam colegi de pana la 73 de ani. Sunt oameni cu experienta si cu povesti interesante, care au trecut prin crize financiare si au sfaturi foarte valoroase. Trebuie sa-i asculti pentru ca ei au invins piata in momente dificile”, ne-a spus expatul Colliers.

Blake Horsley urmeaza cursuri de limba romana si spune ca intentioneaza sa ramana alaturi de Colliers Romania pana in jurul varstei de 30 de ani. In urma cu sase luni, a ales Romania dintre Canada, Polonia si Ungaria, pentru ca a vazut aici mai multe oportunitati si chiar daca perioada de acomodare nu a fost usoara acum ar lua aceeasi decizie.

„Problemele de infrastructura mi-au schimbat programul in Romania. Traficul este dificil si durata drumurilor pe care le fac este foarte mare - aceasta a fost cea mai importanta diferenta pe care am simtit-o. Insa nu poti pleca intr-o alta tara daca te lasi impiedicat de lucurile marunte, trebuie sa le infrunti si sa le iei exact asa cum sunt”, a incheiat brokerul.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri