Marja de negociere in cazul tranzactiilor imobiliare rezidentiale (diferenta dintre pretul cerut initial de proprietar si pretul la care se realizeaza tranzactia) a ajuns la circa 10% in luna septembrie in majoritatea oraselor tarii, fapt ce indica continuarea tendintei descendente a pietei imobiliare, sustin reprezentantii retelei imobiliare Re/Max.
"Fata de luna iunie, disponibilitatea de negociere a ambelor parti a crescut, astfel tranzactiile s-au inregistrat sub preturile de listare, astazi negocieri de peste 10% fiind des intalnite", a declarat Mihaela Alexandroiu, Broker/ Owner Re/Max Bastion, din Bucuresti.

Aceasta a adaugat ca, tot fata de luna iunie, pretul de listare a scazut cu 5-10% pentru apartamentele noi si cu circa 15% in cazul celor vechi, in timp ce pretul de tranzactionare a scazut cu 10-20%, ceea ce inseamna, cumulat, o scadere a preturilor cuprinsa intre 15 si 35%.

“In ceea ce priveste in special Capitala, estimez o scadere a preturilor de pana la 25% in cazul proiectelor noi care au vandut mai putin de 50 % din unitatile construite”, a mai spus Mihaela Alexandroiu.

Situatia este similara si in alte orase, preturile de listare continuandu-si trendul descendent. La Arad, pretul de listare si cel de tranzactionare au scazut fiecare cu cate 5% fata de luna iunie, in timp ce la Brasov preturile de listare au scazut cu 10% la apartamentele vechi si chiar cu 20% la cele noi, in timp ce marja de negociere a ajuns la 10%.

Acelasi procent de 10% la marja de negociere este inregistrat si in Timisoara, Cluj-Napoca si Bacau. In Pitesti, preturile apartamentelor vechi au scazut cu 15-25%, cele ale apartamentelor noi au ramas la 950-1200 Euro/ mp, iar marja de negociere este una dintre cele mai ridicate, respectiv de 8- 12%. In Bacau, comparativ cu lunile de vara, preturile de listare au stagnat, atat pentru apartamentele vechi, cat si pentru cele noi, iar marja de negociere este intre 5- 10%, in cazul apartamentelor noi depinzand, de exemplu, de avansul platit.

In ceea ce priveste numarul tranzactiilor, in Bucuresti acestea au cunoscut o usoara crestere in septembrie fata de luna august, specialistii Re/Max aratand, insa, ca acest fenomen are loc in fiecare an dupa lunile de vara. In timp ce o tendinta similara s-a inregistrat la Brasov, unde scaderea preturilor inregistrata in aceasta vara a stimulat usor tranzactiile in septembrie, in alte orase (Cluj-Napoca, Constanta, Pitesti, Timisoara etc.), numarul tranzactiilor nu a crescut dupa prima luna a toamnei, pe fondul crizei mondiale a creditelor si a cresterii dobanzilor la nivel national.

"Nu constatam o revigorare a tranzactiilor in toamna, desi, pana la acutizarea crizei mondiale (sfarsitul lunii august - inceputul lunii septembrie), acestea au cunoscut un oarecare trend ascendent. Toata lumea asteapta. Cei cu bani vor sa faca investitii cat mai profitabile si asteapta sa scada preturile in continuare, iar cei cu mai putin bani au in prezent conditii de creditare mult mai restrictive, iar preturile, desi au scazut, sunt in continuare mari pentru ei", arata Aurelian Manolache, manager Re/Max Expert din Constanta.

Proprietarii din orasul de la malul marii sunt, insa, mai putin dispusi sa lase din pret, marjele de negociere fiind in medie de doar 5-6%.

Analistii Re/Max estimeaza ca ultimele evolutii de pe piata bancara – noul regulament de creditare a populatiei stabilit de Banca Nationala a Romaniei si cresterea dobanzilor la credite - vor duce in continuare la scaderea numarului de tranzactii imobiliare efectuate.

Re/Max Romania face parte din reteaua imobiliara Re/Max. Infiintata in anul 1973 in SUA, RE/MAX s-a extins in intreaga lume si este prezenta in 65 de tari si cuprinde peste 120.000 de agenti lideri in vanzari. Re/Max Romania si-a inceput activitatea la finele anului 2006, devenind in scurt timp cea mai extinsa retea imobiliara din Romania, cu 115 agenti in 25 de birouri active.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri