Chiriile spațiilor comerciale din capitalele pietelor emergente precum Bucuresti, Praga si Varsovia vor creste cu pana la 10% anul viitor, dar vor continua sa scada in multe tari dezvoltate din Vestul Europei, se arata in studiul European Retail Market 2009 al companiei King Sturge.
"Anul urmator va fi anul recesiunii pe piata spatiilor comerciale, in special pentru marile economii: Marea Britanie, Germania, Franta, Spania si Italia" potrivit studiului European Retail Market 2009.

Mai mult, conform King Sturge, economiile emergente ale unor tari ca Bulgaria, Cehia, Polonia, Romania, Slovenia si Slovacia vor cunoaste o crestere economica pozitiva, iar puterea de cumparare si nevoia de modernizare vor sustine piata de retail din aceste tari. "Desi este posibil ca unii retaileri sa dea faliment in 2009, pietele ocupantilor sunt mult mai rezistente. Chiriasii devin din ce in ce mai exigensi in privinta spatiilor solicitate, tendinta care va rezulta intr-o negociere drastica cu proprietarii si detinatorii de shopping center-uri", se mai arata in studiu.

Potrivit consultantilor, incepand cu 2009, investitorii trebuie sa creeze mai multa valoare din proprietatile detinute, sa selecteze activele si locatiile in mod strategic si sa continue sa isi administreze proactiv portofoliile. Astfel, valoarea de piata a activelor comerciale va scadea cu pana la 30% de la maximul atins in 2007 la un minim preconizat in 2010.

"Reevaluarea activelor comerciale va deschide noi oportunitati de investitii pentru jucatorii care dispun de lichiditati, cum ar fi fondurile de investitii detinute de state active investitional", adauga acestia.

King Sturge apreciaza ca, in prezent, valoarea vanzarilor comerciale transfrontaliere reprezinta circa 12% din volumul total de vanzari comerciale in Europa. "O piata comerciala in dificultate mai degraba va stimula extinderea retailerilor peste granite, decat sa ingradeasca acest fenomen. Un climat de recesiune favorizeaza retailerii multinationali si este foarte probabil ca acestia sa-si consolideze pozisia prin cresterea cotei de piata", sustin reprezentantii King Sturge.

King Sturge LLP, cu sediul in Londra, este una din primele zece companii de consultanta imobiliara din Europa (51 de sedii in 15 tari), avand o retea cuprinzatoare de peste 165 de birouri independente si asociate in lume. Peste 3.800 de angajati la nivel mondial lucreaza in servicii imobiliare si complementare in segmentul comercial, incluzand sectoarele industrial, birouri, comercial si leisure.

In Europa, King Sturge detine sedii in majoritatea capitalelor si oraselor importante. King Sturge si-a deschis filiala in Bucuresti in anul 2006. King Sturge SRL ofera o gama larga de servicii incluzand consultanta in investitii, agentie, administrarea proprietatii si a portofoliului, evaluari si cercetari de piata precum si management de proiect.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri