"5th Avenue" din New York ramane cea mai scumpa destinatie de retail a lumii, cu valori ale chiriei ce ating 6.817 euro/mp/an, cu peste 75% mai mari decat chiriile din Hong Kong, cea de-a doua pozitie in topul celor mai scumpe destinatii, potrivit celui mai recent Raport Global pe Retail al CBRE.
Potrivit raportului CB Richard Ellis (CBRE) retailer-ii se concentreaza pe unele dintre cele mai importante capitale ale modei din lume, impingand chiriile din cele mai scumpe locuri la niveluri si mai inalte. Astfel, in top cinci al celor mai scumpe destinatii retail din lume se mai regasesc Moscova, Londra si Tokyo.

"Cererea vine din partea retailer-ilor care au rezultate bune pe piata respectiva – cum ar fi marcile de lux – dar si din partea retailer-ilor care au in vedere planuri solide de expansiune ca raspuns la puterea mai mica de cumparare a consumatorilor si care se focalizeaza pe amplasari strategice pe termen lung in defavoarea noilor destinatii", se arata in raport.

Consultantii CBRE mai spun ca in ciuda conditiitiilor economice din ce in ce mai problematice, sectorul retail a continuat pana in prezent sa inregistreze performante relativ acceptabile.

Astfel, pe jumatate dintre pietele luate in calcul pentru acest raport, in ultimul s-a inregistrat o crestere a chiriei pe segmentul retail (sfarsitul T3 2008), cu o pondere de 65% a celor care au inregistrat cresteri in ultimele sase luni.

Cu toate ca in ultima vreme chiriile au crescut in multe orase cheie, scaderea cererii din partea clientilor a afectat inevitabil o serie de piete retail din intreaga lume, ducand implicit si la scaderea chiriilor.

Raportul precizeaza ca in orase precum Tokyo si Madrid, unde chiriile au scazut cu 5% in ultimele sase luni, retailer-ii incep acum sa profite de aceasta putere temporara oferita de circumstantele actuale, iar proprietarii devin si ei tot mai deschisi in ceea ce priveste procesul de negociere a chiriilor. Astfel, in ciuda presiunii tot mai puternice a recesiunii, chiriile retail raman unele dintre cele mai mari din lume.

"Este foarte usor sa presupui ca scaderea increderii consumatorilor si tulburarile de pe piata financiara de pe intreg globul loveste din plin magazinele retail, insa studiul efectuat de CBRE, sustinut de cifrele de vanzari primite din partea retailer-ilor arata ca avem de-a face cu o piata puternica. Analizele noastre indica faptul ca segmentul retail de lux rezista foarte bine in actualele conditii de piata si acelasi lucru se aplica si in cazul retailer-ilor din segmentul opus, non-discretionary", a declarat Ray Torto, Chief Global Economist, CBRE.

EMEA continua sa domine cele mai scumpe puncte fierbinti de retail, incluzand 33 dintre primele 50 de destinatii de top. Orasele din regiunea EMEA domina totodata si chiriile retail cu cea mai rapida rata de crestere. Cincisprezece din primele 25 de destinatii retail cu cea mai rapida crestere se gasesc in EMEA, cu Tel Aviv, Oporto, Abu Dhabi, Valencia si Lyon situandu-se in topul listei globale.

Orasele nord-americane continua sa domine segmentul celor mai scumpe chirii din regiunea americana. Los Angeles ocupa locul zece in topul global, condus de New York ca fiind cea mai scumpa destinatie, si este urmat de San Francisco, Toronto si Vancouver in top 50. Miami, Montreal, Philadelphia si Washington se alatura oraselor Los Angeles si New York in ceea ce priveste indexul pentru cea mai rapida crestere, cu toate ca cererea continue sa fie limitata la locurile cu vad exceptional.

Prezenta Asiei Pacific in top continua sa fie proeminenta, detinand 20 dintre cele mai scumpe destinatii. Lipsa unor spatii de prima clasa si pozitionate cat mai central continua sa determine cresterea chiriilor pe multe piete, Guangzhou, Shanghai, Hong Kong si Singapore inregistrand cresteri constante in ultimele sase luni. Guangzhou continua sa fie cel mai scump oras din China, trecand de pe locul 22 in T1 2008 pe locul 13 al topului actual.

CB Richard Ellis Eurisko este una din cele mai mari companii de servicii imobiliare comerciale din Romania. In februarie 2008 Eurisko Consulting a fost achizitionata de CB Richard Ellis Group, Inc. CB Richard Ellis este o companie listata la S&P 500, cu sediul central in Los Angeles, fiind cea mai mare firma de servicii comerciale in real estate din lume (raportat la incasarile din 2007).

Cu peste 29.000 de angajati, compania deserveste proprietarii de active imobiliare, investitorii si chiriasii prin intermendiul celor peste 300 de birouri din intreaga lume (exclusiv companiile afiliate). CB Richard Ellis ofera consultanta strategica si executorie pentru vanzarea sau inchirierea proprietatilor, servicii corporatiste, managementul proiectelor, proprietatilir si altor facilitati, consultanta in materie de credite ipotecare, estimare si evaluare, planuri de dezvoltare, managementul investitiei, precum si cercetare si consultanta.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri