In ultimii trei ani, fondul sud-african New Europe Property Investments (NEPI) a cumparat proprietati imobiliare in Romania in valoare de aproape 135 milioane de euro, parcurile de retail fiind in topul preferintelor. Martin Slabbert, managing director al NEPI, a vorbit intr-un interviu acordat Wall-Street, despre planurile companiei pentru 2010.
Martin Slabbert (foto) are 38 de ani si de cinci ani traieste in Romania. Initial a lucrat pentru compania de consultanta Deloitte, iar din 2007 face parte din conducerea fondului de investitii NEPI. Despre el considera ca “nu e nimic interesant de spus”, insa vorbeste cu entuziasm despre planurile fondului pentru anul in curs. De curand, NEPI are si un nou sediu, tot in zona Baneasa, in aceeasi cladire cu Ceresit si Henkel.

Pe piata locala, NEPI a cumparat 18 proprietati in diferite orase ale tarii, in care se afla sucursalele de judet ale bancii Raiffeisen, patru proprietati imobiliare detinute de Flamingo in Bucuresti, Iasi, Bacau si Brasov, European Retail Park Braila si, cea mai noua tranzactie anuntata, locatiile Auchan si Bricostore din Pitesti.

Wall-Street: Cum ati descrie ultima tranzactie, cea prin care ati cumparat o parte a proiectului Iris Shopping Center Pitesti?

Martin Slabbert: A fost o tranzactie care a inceput in luna iunie 2009, relatia noastra cu vanzatorul (n.r: Avrig 35) nefiind una noua. Strategia NEPI este sa achizitioneze proiecte dominante pe o anumita piata, iar in Pitesti sunt doar trei parcuri de retail finalizate. Cred ca Iris Shopping are cea mai buna locatie si, in plus, are o zona de food court si un hipermarket, ingredientele de baza pe care le cautam in proiectele vizate.

Wall-Street: De ce nu ati cumparat si galeria comerciala din Pitesti si ati optat doar pentru locatiile Auchan si Bricostore?

Martin Slabbert: Nu am cumparat si galeria comerciala pentru ca mai sunt cateva lucruri de facut inainte. Avem insa la dispozitie un an in care putem decide daca o vom achizitiona sau nu.

Wall-Street: Ce sanse sunt sa inchideti cele doua tranzactii incepute cu BelRom, pentru parcurile de retail din Bacau si Focsani?

Martin Slabbert: Nicio sansa. Discutiile au fost oprite in urma procesului de due dilligence (n.r: audit juridic si financiar).

Wall-Street: Vom mai asista in acest caz si la alte tranzactii incheiate de NEPI in 2010 pe piata locala?


Martin Slabbert: Cu siguranta. Purtam mai multe discutii in prezent, dar nu pot da mai multe detalii pentru ca suntem un fond de investitii. Sper ca vom anunta o noua tranzactie in urmatoarele doua luni.

Wall-Street: Este Bucurestiul o posibilitate?

Martin Slabbert: Deocamdata nu. Piata de retail din Capitala este puternica si interesanta, dar imprevizibila. Sunt multe terenuri libere si poti cumpara o proprietate, crezand ca ai o investitie buna, iar apoi altcineva sa construiasca un proiect mai mare chiar langa tine. Chiar daca un centru comercial mare nu inseamna automat unul de succes, este totusi un risc pe care nu vrem sa ni-l asumam.

Wall-Street: De ce aceasta concentrare a NEPI asupra parcurilor de retail?

Martin Slabbert: Strategia fondului nostru de investitii este sa achizitioneze proiecte care sa aiba sens economic, dominante sau cu potential de a deveni proiecte dominante pentru o anumita zona. Un hipermarket este o ancora importanta, insa locatia proiectului este esentiala. Putem investi si in sectorul de birouri sau logistic, dar nu este prioritatea noastra in acest moment. In plus, cred ca 2010 va fi inca un an dificil pentru piata de retail, insa va fi si mai greu pentru piata de birouri.

Wall-Street: Care sunt motivele pentru aceste previziuni?

Martin Slabbert: In piata de retail, vanzarile retailerilor nu cred ca vor creste, iar de aceste vanzari depind chiriile centrelor comerciale. In ceea ce priveste piata spatiilor de birouri, sunt foarte multe proiecte care vor fi livrate in acest an si cererea nu este atat de mare cat sa acopere aceasta oferta. Cred ca proprietarii ale caror contracte de inchiriere expira in 2010 vor avea mari probleme in a gasi noi chiriasi. In plus, dupa parerea mea, chiriile pentru birouri sunt inca prea ridicate.

Wall-Street: Considerati ca nivelul chiriilor din piata de retail este la fel de ridicat?

Martin Slabbert: Este cu totul altceva. In acest sector, depinde de fiecare proiect in parte, de cat de mult vinde retailerul in respectivul proiect.

Wall-Streett: Alte previziuni pentru piata de retail din 2010? Vom asista la noi inchideri de centre comerciale?

Martin Slabbert: Este foarte posibil. Imi vin in minte trei proiecte din afara Bucurestiului care ar putea fi inchise. Cum am spus, 2010 va fi un an greu in imobiliare, iar cine se asteapta ca anul acesta sa fie mai bun din punct de vedere economic, isi va da seama curand ca greseste.

Wall-Street:
European Park Braila, proiectul cumparat de NEPI, a avut avantaje in urma inchiderii Armonia?

Martin Slabbert: Putem spune ca am avut avantaje de pe urma inchiderii, dar in acelasi timp vom continua sa investim in parcul din Braila. Vom aduce in acest an noi retaileri, vom deschide un cinema si un club, iar un retailer deja prezent se va extinde.

Wall-Street: Sfaturi pentru cei care vor sa incheie tranzactii imobiliare in acest an?

Martin Slabbert: Cred ca 2010 va fi un an in care multi jucatori vor realiza la ce nivel a ajuns piata imobiliara si la ce nivel au ajuns afacerile lor. Sunt inca multi proprietari care au asteptari nerealiste si din acest motiv nu vor putea inchide tranzactiile dorite.

Din consiliul director al NEPI fac parte, printre altii, si Dan Pascariu, presedintele UniCredit Tiriac Bank, Martin Slabbert, managing director al NEPI, si Steven Van Den Bossche, co-fondator al BelRom.

Sursa galerie foto: avrig35.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri