Majorarea cotei TVA de la 1 iulie cu 5 puncte procentuale a trezit multi proprietari din "visul" unui profit exuberant si a redus bugetele clientilor care doreau sa cumpere o locuinta de peste 380.000 lei, pentru care nu este valabila cota redusa de 5%. Efectele vor fi insa vizibile din luna septembrie, cand oamenii se vor intoarce din concedii, spun consultantii imobiliari chestionati de Wall-Street.
“In general, clientii au un buget pentru cumpararea locuintei care contine si TVA. Cand TVA a crescut, automat bugetul a scazut cu diferenta de 5%, a explicat, pentru Wall-Street, Robert Teodorescu (foto), managerul departamentului de rezidential in cadrul companiei de consultanta imobiliara Regatta.

Chiar daca unii cumparatori si-au redus bugetele pentru achizitii, consultantii spun insa ca nu au fost situatii in care clientii sa se opreasca din cautari, cei mai multi asumandu-si aceasta majorare.

“Segmentul care a suferit modificari este segmentul mediu plus si cel de lux. Dar cei care doresc sa achizitioneze astfel de apartamente au criterii clare de achizitie legate de zona, de calitatea constructiei, de facilitati, motiv pentru care si-au insusit aceasta crestere”, spune Mihaela Pana, coordonatorul departamentului de rezidential al companiei DTZ Echinox.

Consultantul DTZ Echinox considera ca piata imobiliara poate avea de suferit indirect, prin diminuarea puterii de cumparare. “Din pacate, nu majorarea TVA impiedica redresarea pietei imobiliare, ci situatia economica precara si incertitudinea potentialilor cumparatori”, precizeaza ea.

Un segment cu totul neinfluentat de majorarea TVA a fost cel al apartamentelor vechi, categoria cea mai tranzactionata in ultima perioada, intrucat majoritarea proprietarilor sunt persoane fizice, explica Valentin Romascu, managing parter al sucursalei Coldwell Banker Mosilor.

“Un procent mai mic de proprietati tranzactionate sunt apartamentele noi care sunt scoase la revanzare, dar si in acest caz proprietarii sunt persoane fizice, deci cresterea TVA nu a influentat nici acesti clientii”, adauga Romascu.

Cum (nu) au reactionat dezvoltatorii

Odata cu majorarea TVA la 24%, unii dezvoltatori au acceptat o negociere a pretului asimiland astfel cresterea cotei, insa altii nu au fost dispusi sa suporte aceasta diferenta de TVA si au pastrat preturile, spune Mihaela Pana (foto jos), de la DTZ Echinox.


“Deoarece in ultimi doi ani, dezvoltatorii au micsorat preturile destul de mult, in prezent nu mai pot suporta si aceasta diferenta. Cei care au cumparat terenul in varful pietei, perioada 2006 – 2008, si au construit cu materiale scumpe, nu au cum sa scada pretul. In schimb, cei care cumpara acum si construiesc au un mare avantaj, deoarece pretul terenurilor a scazut foarte mult, iar materialele de constructii si manopera se apropie de 50-60% din valoarea din 2008”, afirma si Robert Teodorescu, de la Regatta.

Chiar daca majorarea TVA impiedica relansarea economiei si scade substantial preturile imobilelor, consultantii sunt insa de acord ca reprezinta si o trezire la realitate pentru multi proprietari.

“Indiferent ca ne adresam segmentului de inchiriere sau de vanzare, pana acum majorarea TVA nu a facut decat sa trezeasca proprietarii din «visul» unui profit exuberant, ajungandu-se la un pret cat mai apropiat de valoarea reala. Pentru dezvoltatori este un adevarat soc, ei avand de a face cu doua probleme grave: vanzari dificile si TVA crescut, ceea ce duce la un profit extrem de mic si la mai multa presiune din partea bancilor”, au declarat reprezentii agentiei imobiliare Galaxy Imob.

Bilantul se va face in septembrie-octombrie

Cei care au nevoie de o locuinta cumpara si in conditiile actuale, iar cei care nu sunt presati nu au cumparat pana acum si nu o vor face pana nu se va observa o crestere in piata, astfel ca, pe termen scurt, nu se va observa nicio diferenta, este de parere Robert Teodorescu. Lucrurile s-ar putea schimba insa din toamna.

“Nu trebuie sa uitam ca aceasta crestere a TVA a venit intr-o perioada de concedii, cand nu se incheie multe tranzactii imobiliare. Probabil in perioada septembrie - octombrie se va putea trage linie si vom vedea daca este o diferenta sau nu”, spune consultantul Regatta.

Valentin Romascu, de la Coldwell Banker Mosilor, considera insa ca totul depinde de flexibilitatea proprietarului sau a dezvoltatorului.

“Cine a vrut cu adevarat sa vanda inainte de majorarea TVA sigur doreste sa vanda si acum, si o va face”, a incheiat Romascu.

Preturile locuintelor au continuat sa scada si in luna iulie, cel mai afectat fiind orasul Brasov, in timp ce la nivel national scaderea a fost de 1% in ultimele 30 de zile, arata o analiza recenta a portalului imobiliare.ro. In Bucuresti, preturile apartamentelor au coborat cu 2,4% in ultima luna, pana la valoarea medie de 1.245 euro/mp util.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri