Valoarea portofoliului din Romania al fondului austriac de investitii Europolis a scazut cu zece milioane de euro (3,5%) in primele sase luni, pana la 267,8 milioane de euro, in conditiile in care pe parcursul anului trecut proprietatile de pe piata locala s-au devalorizat cu 23 milioane euro (8%).
Toate proprietatile detinute de Europolis in Romania, cu exceptia cladirii de birouri Europe House din Bucuresti, au inregistrat o scadere a valorii de piata in primul semestru, avand in vedere dificultatile de pe piata imobiliara locala, mai ales pe segmentul spatiilor logistice, reiese din raportul financiar al companiei, potrivit Mediafax.

Astfel, primele doua etape ale parcului logistic Europolis Park Bucharest, cumparat de la Cefin au pierdut cel mai mult din valoare in primele sase luni, respectiv 10,3 milioane de euro (7%), pana la 122,4 milioane de euro. Aceste active erau evaluate la sfarsitul anului trecut la 132 milioane de euro.

Si cea mai noua achizitie a Europolis in Romania, imobilele de birouri River Place din cadrul proiectului Sema Parc din Bucuresti preluate in 2009 a fost atinsa de criza financiara, valoarea acesteia fiind stabilita la 98,9 milioane de euro, fata de 101,3 milioane de euro la sfarsitul lui 2009.

Doar imobilul Europe House din centrul Capitalei a fost evaluat in crestere, cu 1,139 milioane de euro, pana la 46,4 milioane de euro, dupa ce anul trecut a pierdut aprope 10% din valoare.

Investitorul austriac mai are in dezvoltare in Bucuresti doua imobile de birouri, precum si alte etape dintr-un proiect logistic, in stadiul actual acestea fiind evaluate la 42,7 milioane de euro.

Europolis detine 45 de proprietati si proiecte in Cehia, Ungaria, Polonia, Romania, Slovacia, Croatia, Rusia si Ucraina, cu o valoare de piata de peste 1,5 miliarde de euro.

"Climatul economic din principalele piete ale Europolis, Polonia si Cehia, s-a imbunatatit. Cu toate acestea, pietele imobiliare nu sunt inca insanatosite, iar situatia ramane nesigura mai ales in Romania si Ungaria, unde previziunile arata o crestere a PIB, aproape de zero. In aceste conditii ne asteptam la o revenire a pietelor din Polonia si Cehia pana la sfarsitul anului 2010. In Romania si Ungaria revenirea va avea loc de la mijlocul anului 2011 (...) masurile de austeritate anuntate de Romania urmand sa aiba un efect negativ aditional asupra cresterii economice din acest an", se arata in raportul companiei.

Europolis a raportat in primele sase luni venituri din chirii de 46,1 milioane de euro, in crestere cu 8% fata de perioada similara din 2009.

Fosta divizie de investitii a bancii austriece Volksbank, Europolis a fost preluata in luna iunie, pentru 272 milioane de euro, de grupul CA Immobilien Anlagen, al doilea mare dezvoltator imobiliar din Austria, prezent si in Romania cu investitii in spatii de birouri si de retail.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri