Din numeroasele proiecte de centre comerciale anuntate in tara, in prezent doar sapte au lucrari active pe santier, arata un studiu al companiei de consultanta imobiliara Colliers International.
"Desi sfarsitul anului 2010 a adus o avalansa mediatica de proiecte care isi anuntau relansarea in diverse orase din tara, din cauza problemelor in obtinerea de finantare, consideram ca foarte putine vor reusi sa demareze sau reinceapa lucrarile de constructie in 2011. Momentan, dintre numeroasele proiecte anuntate in piata, doar sapte au lucrari active pe santier", sustin consultantii Colliers.

Inceperea de proiecte noi depinde foarte mult de ruperea cercului vicios retaileri – dezvoltatori – banci, se mai arata in analiza mentionata.

In ceea ce priveste extinderea retailerilor, 2011 va aduce mult-asteptata intrare a H&M, dar si primele magazine Lidl si Leroy Merlin, insa cei de la Colliers nu se astepta sa vada si alte nume noi intrate pe piata.

Anul trecut, in Romania au fost desschise doar trei centre comerciale noi, stocul total ajungand la 1,35 milioane de mp, in crestere de 12% fata de sfarsitul anului 2009. Aceasta este cea mai modesta crestere anuala a stocului de centre comerciale din 2002 si pana in prezent, potrivit analizei Colliers.

“Rata de neocupare a scazut usor comparativ cu sfarsitul lui 2009 si s-a stabilizat in jurul valorii medii de 12%, cu cifre mai mici pentru centrele din Bucuresti si principalele orase ale tarii. In proiectele cu o rata de neocupare mare si cu trafic slab, chiriile au ramas la neschimbate, retailerii platind oricum o chirie procentuala din incasari. In cazul mall-urilor cu performante bune, am asistat la o usoara scadere a nivelului chiriei”, a declarat Ramona Marusac, senior associate in cadrul departamentului de retail al Colliers International.

Citeste si
Retailerii ies din hibernare: In 2011 se da startul marilor extinderi.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri