Inventarul de emisii de gaze cu efect de sera al Romaniei risca sa fie suspendat de la tranzactionarea certificatelor de emisii pana cand Romania se va conforma cerintelor de raportare (INEGES), ceea ce inseamna pierderi de miliarde de euro pentru statul roman.
Decizia finala va fi luata la sfarsitul acestei luni de catre Comitetul de Conformare al Protocolului de la Kyoto.

De vina pentru aceasta situatie sunt legislatia elaborata cu intarziere si, potrivit autoritatilor, lipsa de experienta a functionarilor de la Agentia Nationala pentru Protectia Mediului (ANPM), care administreaza Registrul national al emisiilor, precum si numarul insuficient de angajati.

In cazul in care registrul va fi suspendat, statul roman va pierde oportunitaea de a tranzactiona cele 300 de milioane de unitati de certificate de emisii de gaze cu efect de sera alocate pentru perioada 2008-2012. Termenul limita pentru vanzarea acestora este 2012, cand expira Protocolul de la Kyoto.

Cu toate ca este prezenta pe aceasta piata din anul 2008, tara noastra nu a facut pana in prezent nicio tranzactie, in pofida afirmatiilor repetate ale autoritatilor ca exista state interesate de certificatele romanesti.

“In functie de perioada de suspendare a registrului, efectele sunt resimtite atat de statul roman, cat si de firmele inscrise in schema europeana de comert cu emisii si de firmele implicate in proiecte de implementare in comun. In cazul in care suspendarea se va face pe o perioada de un an sau mai mare, lucrul acesta inseamna ca cele peste 200 de instalatii inscrise in schema de comert cu emisii nu vor avea acces la pietele internationale. Reglajul se va face numai intre firmele inscrise in registru la nivel national”, a declarat Lavinia Andrei, presedintele Fundatiei Terra Mileniul III.

Suspendarea registrului va afecta in principal firmele care nu isi vor asigura necesarul de certificate din timp si care, la data de 30 aprilie, nu vor avea numarul total de certificate aferente alocarii din anul anterior. Acestea vor trebui sa plateasca o penalizare de 100 euro pentru fiecare certificat lipsa.

De asemenea, vor fi puse in dificultate si companiile care sunt implicate in proiecte de reduceri de emisii prin mecanismul de implementare in comun (JI), existand la momentul prezent 15 astfel de proiecte in derulare cu termen de predarea a certificatelor tip ERUs la 31.12.2012. “In cazul in care firmele implicate in astfel de proiecte nu reusesc sa isi indeplineasca obligatiile de transfer, aceste obligatii vor fi preluate de stat care, la randul sau, nu are posibilitatea de tranzactionare pe piete internationale si va fi obligat sa plateasca penalitatile contractuale”, a explicat Lavinia Andrei.

Ca urmare a analizei Inventarului National transmis in anul 2010, echipa de experti aflata in coordonarea Secretariatului UNFCCC a inaintat Comitetului de Conformare al Protocolului de la Kyoto un set de intrebari cu privire la potentiale neconformitati de implementare identificate in raport.

Romania a prezentat un document scris si a participat, in perioada 6-8 iulie, la Bonn, la o audiere oficiala in fata Comitetului de Conformare, pentru prezentarea propriei pozitii. Decizia finala privind suspendarea registrului va fi luata la sfarsitul acestei luni. Orice intarziere a autoritatilor romane in vederea conformarii va genera cresterea pierderilor suferite de statul roman si de companiile din industrie.

Despre Inventarul National al Emisiilor de Gaze cu Efect de Sera:


Romania transmite anual, la Secretariatul Conventiei Cadru a Natiunilor Unite privind Schimbarile Climatice (UNFCCC), la Comisia Europeana si la Agentia Europeana de Mediu, Inventarul National al Emisiilor de Gaze cu Efect de Sera (INEGES). Acest raport anual raspunde obligatiilor asumate de Romania in cadrul Protocolului de la Kyoto si este supus analizei si evaluarii anuale realizate de expertii revizori.

Despre Terra Mileniul III:

Terra Mileniul III este o organizatie de protectie a mediului ce promoveaza programe de dezvoltare sustenabila la nivel national si international in domeniul energiei si al schimbarilor climatice. Fundatia a implementat peste 80 de proiecte axate pe energie, politici publice, transport si educatie. Terra III este membra a Federatiei Europene de Transport si Mediu, a Inforse Europe si a Climate Action Network (CAN Europe).


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri