Nurofen, cel mai vandut medicament fara reteta medicala din Romania, este cu pana la 65% mai scump in Brasov decat in Targu Jiu, dar nici in Capitala preturile nu sunt prea mici. Aici, farmaciile din marile retele tin stacheta sus cand vine vorba despre medicamentele cu preturi libere, astfel ca banalul Paracetamol este cu peste 50% mai costisitor decat intr-o farmacie independenta.


Am pornit la drum „inarmata” cu un telefon, o lista aproape interminabila cu numere de telefon ale unor farmacii selectate la intamplare din fiecare resedinta de judet si multa rabdare. Pentru fiecare medicament inclus in analiza – Nurofen, Paracetamol si Parasinus – am ales preturile cele mai mici din 3 farmacii din orasele vizate, iar in cazul Capitalei am inclus 11 farmacii – independente si de retea.

Reactiile farmacistelor au fost diverse, de la „veniti in farmacie sa vedeti dumneavoastra cat costa” si „nu va putem furniza aceste preturi”, pana la plangeri. “O farmacie de retea vinde un produs, ACC (pentru tuse – n.r.) cu 24 de lei si noi il dam cu 14,5 lei. Cu ce ne ajuta ca faceti aceasta comparatie, macar sa se sesizeze la Oficiul Concurentei. Da’ nu se intampla nimic, ca asta e tara lui Papura Voda. Sa se verifice ca farmaciile din lant au preturi foarte mari”, mi-a replicat cu naduf o farmacista din Craiova.

O alta farmacista, de data aceasta din Bucuresti, mi-a spus ca desi nu se descurca grozav cu banii nu indrazneste sa urce preturile pentru ca in zona sunt foarte multi pensionari care nu isi permit nici macar un Nurofen.

Intr-adevar, pacientii din Brasov, Targoviste si din unele sectoare ale Bucurestiului trebuie sa scoata din buzunar chiar si 16,5 lei pentru o cutie de Nurofen. La cateva sute de kilometri distanta, intr-o farmacie din Targu Jiu, aceeasi cutie, tot cu 12 drajeuri, costa mult mai putin - 10 lei. De altfel, cele mai mari diferente de preturi se observa in cazul Nurofenului, medicament care, in primele 11 luni ale anului trecut, s-a vandut in 9 milioane de cutii, potrivit IMS Health.

Un alt best-seller fara reteta este Paracetamol, produs de mai multe companii farmaceutice, care in perioada ianuarie-noiembrie 2011 s-a vandut in 7,8 milioane de cutii. Analiza a vizat o cutie de 20 de comprimate produse de Antiobiotice Iasi, dar nu toate farmaciile o aveau in stoc, asa ca am inclus si alti producatori, precum Biofarm, Zentiva sau Ozone, pastrand cantitatea. Chiar si asa, diferentele de pret sunt destul de mari; o astfel de cutie costa in Resita 4,5 lei, la fel si intr-o farmacie de retea din Bucuresti, dar nu mai mult de 1,8 lei la Ploiesti.

Pe urmatorul medicament, Parasinus, produs de Europharm, l-am gasit in toate farmaciile incluse in studiu. Si aici preturile variaza destul de mult, de la 10,7 lei pentru o cutie cu 20 de comprimate intr-o farmacie din Resita, la 6 lei intr-o alta din Arad. In primele 11 luni ale lui 2011, s-au vandut 6,5 milioane de cutii de Parasinus.

Cele trei medicamente analizate sunt surclasate in volum doar de Algocalmin (10,9 milioane de cutii), analgezic (impotriva durerilor) folosit de romani inca din anii ’60. De un an incoace insa, Algocalmin se vinde pe baza de reteta medicala.

Piata medicamentelor din Romania a ajuns, in 2011, la valoarea totala de 10,82 miliarde de lei, la pret de distributie, potrivit Cegedim.







Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri