Sentinta in cazul celor opt oameni de fotbal judecati dosarul transferurilor, care va fi definitiva, va fi luata de Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) luni, 20 mai, scrie Mediafax.
ICCJ a incheiat, vineri seara, dezbaterile in dosarul in care cei opt au fost condamnati de instanta inferioara, Curtea de Apel Bucuresti, la inchisoare cu executare sau cu suspendare.

Procurorul DNA a cerut judecatorilor instantei supreme marirea pedepselor dispuse de Curtea de Apel in cazul celor opt oameni de fotbal, in timp ce avocatii acestora au solicitat achitarea acestora.

In ultimul cuvant, toti cei opt s-au aratat nevinovati, sustinand ca au facut transferurile in acord cu legislatia de la acea vreme.

Astfel, Gheorge Popescu a aratat ca tot ce a obtinut ca fotbalist si dupa cariera de sportiv a fost prin eforturi mari si foarte multa munca.

Jean Padureanu le-a spus magistratilor ca el conduce de 45 de ani Gloria Bistrita si ca nu a inselat in niciun fel clubul, prin transferurile in legatura cu care a fost judecat.

George Copos a aratat ca este nevinovat in privinta acuzatiilor legate de transferurile jucatorilor Cristian Dulca si Florin Bratu, ca nu si-a insusit niciun ban din acestea si ca toate sumele au intrat in conturile clubului, regasindu-se in evidentele contabile.

Mihai Stoica a spus ca este "total nevinovat" si ca nu a detinut vreodata o functie de executie care sa-i confere vreun drept decizional. "Va rog sa nu ma blamati si sa nu ma asociati acelor oameni de fotbal fara scoala sau controversati", le-a mai spus el judecatorilor.

Cristi Borcea a afirmat ca a actionat in baza unui mandat, ca tot ce a facut a fost legal si ca, in perioada sa, clubul de fotbal Dinamo a obtinut si profituri de pana la 1.800 la suta.

Ioan Becali a aratat ca, in opinia sa, Directia Nationala Anticoruptie (DNA) trebuie sa demonstreze printr-un circuit bancar sursa banilor. "Dupa Revolutie, am trimis sume de bani din care tatal meu a facut o casa pe care n-a putut-o face pe vremea lui Ceausescu. O sa va reclam (pe procuror - n.r.) daca nu-mi aduceti o proba", a mai sustinut el.

La randul sau, Victor Becali, fratele lui Ioan Becali, le-a spus magistratilor ca a actionat in spiritul regulamentelor si legilor in vigoare. Tot Victor Becali a aratat ca din declaratiile unor fotbalisti reiese ca transferurile acestora nu au avut nicio legatura cu firma sa si a lui Ioan Becali.

In final, Gheorghe Netoiu a spus ca a primit mandat de la presedintele lui Dinamo, Nicolae Badea, in perioada cat Cristi Borcea a fost plecat. "Am avut mandat pentru acel acord de transfer", a afirmat Netoiu.

Judecatorii au ramas in pronuntare, urmand sa ia luni, 20 mai, o decizie definitiva in acest dosar.

Tribunalul Bucuresti i-a achitat, in 3 aprilie 2012, pe George Copos, Jean Padureanu, Mihai Stoica, Cristian Borcea, Ioan Becali, Victor Becali, Gheorghe Popescu si Gheorghe Netoiu, in dosarul transferurilor de jucatori.

Decizia Tribunalului Bucuresti a fost contestata de procurorii DNA la Curtea de Apel Bucuresti, care, in 12 noiembrie 2012, i-a condamnat pe toti cei opt oameni de fotbal la pedepse cu inchisoarea, cu suspendare sau cu executare.

Astfel, Ioan Becali a fost condamnat atunci la opt ani de inchisoare cu executare, Victor Becali si Cristi Borcea au primit cate sapte ani de inchisoare cu executare, George Copos - cinci ani de inchisoare cu executare, Mihai Stoica - patru ani cu executare, iar Jean Padureanu, Gheorghe Popescu si Gigi Netoiu - cate trei ani de inchisoare cu suspendare.

Inculpatii au contestat decizia Curtii de Apel Bucuresti la instanta suprema.

Cei opt oameni de fotbal au fost deferiti justitiei in 2 octombrie 2008, de catre procurorii anticoruptie, in legatura cu efectuarea de tranzactii ilegale la transferurile unor fotbalisti catre cluburi din strainatate, ceea ce a produs un prejudiciu total de aproape 1,5 milioane de dolari in dauna statului si de peste 10 milioane de dolari in dauna a patru cluburi de fotbal.

In rechizitoriul DNA sunt prezentate 12 transferuri ale unor fotbalisti romani efectuate de la cluburile Dinamo Bucuresti, Rapid Bucuresti, Gloria Bistrita si Otelul Galati catre cluburi din strainatate, in perioada 1999-2005.

Este vorba despre transferurile jucatorilor Cristian Dulca - realizat in ianuarie 1999, de la clubul de fotbal Rapid Bucuresti la clubul sud-coreean Pohang Steelers, Iulian Arhire - de la clubul Otelul Galati la Pohang Steelers, realizat in martie 1999, Cosmin Contra - de la Dinamo la Deportivo Alaves, realizat in iunie 1999, Ionel Ganea - de la clubul de fotbal Gloria Bistrita la VfB. Stuttgart, din iulie 1999, Paul Codrea - de la Dinamo Bucuresti (imprumutat la FC Arges Dacia Pitesti) la Genoa Cricket and Spa din Italia, realizat in ianuarie 2001, Florin Cernat - din februarie 2001, de la Dinamo Bucuresti la Dinamo Kiev din Ucraina, Bogdan Mara - din iulie 2001, de la Dinamo Bucuresti la Deportivo Alaves, Nicolae Mitea - din august 2003, de la Dinamo la Ajax Amsterdam, Lucian Sanmartean - din august 2003, de la Gloria Bistrita la Panathinaikos Atena, Florin Bratu - din septembrie 2003, de la Rapid Bucuresti la Galatasaray Istanbul, Dan Alexa - de la Dinamo Bucuresti la Guoan Beijing, in Republica Populara Chineza, realizat in luna iunie 2004 si Adrian Mihalcea - din iulie 2005, de la Dinamo Bucuresti, la Chunnam Dragons din Coreea de Sud.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri