Peste 600.000 de romani primesc in medie, zilnic, tratament antibiotic, Romania fiind al doilea mare consumator din Europa, dupa Grecia, a declarat, vineri, Gabriel Popescu, consilier al ministrului Sanatatii. Romania este si in topul celor mai ridicate niveluri ale rezistentei la antibiotice dintre tarile UE, potrivit unui raport al Centrului European de Preventie si Control al Bolilor (ECDC).

"Exista o legatura directa intre consumul de antibiotice si rezistenta bacteriana. Cu cat este mai mare, ca volum, consumul de antibiotice, cu atat creste mai mult nivelul rezistentei bacteriene la antibiotice. Anul acesta s-au intreprins mai multi pasi in directia limitarii dimensiunilor acestor probleme. Datele pe care le comunica vineri Centrul European de Control al bolilor arata ca suntem a doua tara dupa Grecia in ceea ce priveste consumul de antibiotice la 1.000 de locuitori. Un nivel zilnic de 3,3 la suta, asta insemnand undeva peste 600.000 de locuitori ai Romaniei care, in medie, zilnic primesc tratament antibiotic. Este un nivel ridicat si se reflecta si in nivelul de rezistenta bacteriana fata de antibiotice", a explicat consilierul ministrului Sanatatii Gabriel Popescu, conform News.ro.

El spune ca sunt pasi importanti de facut pentru limitarea transmiterii germenilor intre un pacient si altul.

"Ideea de infectie asociata ingrijirilor medicale cred ca are un alt plus important. Organizatia Mondiala a Sanatatii spune ca 40-50 la suta din toate prescrierile de antibiotice sunt fie nejustificate, fie, eventual, eronate. Daca am putea macar o parte dintre acestea sa le eliminam am avea o reducere importanta a consumului de antibiotice si, secundar, o reducere a acestor niveluri de rezistenta bacteriana in urmatorii ani", a mai spus Popescu.

Consumul de antibiotice a crescut anul trecut in tara noastra, comparativ cu 2014, iar Romania continua sa fie in topul tarilor din regiunea Uniunii Europene, raportat la consumul de antibiotice, calculat la mia de locuitori, potrivit celui mai recent raport al Centrului European de Preventie si Control al Bolilor (ECDC), dat publicitatii cu ocazia Zilei Europene de Constientizare asupra Consumului de Antibiotice 2016.
In 2015, Romania a inregistrat un consum de antibiotice de 33,3 doze zilnice definite (DDD) la 1.000 de locuitori pe zi, fata de 31,16 DDD/1,000 locuitori pe zi in 2014), al doilea cel mai ridicat din Europa, dupa Grecia.

Rezistenta la antibiotice constituie, potrivit specialistilor, una dintre principalele amenintari la adresa sanatatii populatiei la nivel global, dezvoltarea antibiotico-rezistentei fiind accelerata de consumul excesiv si nepotrivit de antibiotice.

In prezent, in Europa, aproape 25.000 de oameni isi pierd viata anual ca urmare a infectiilor produse de bacterii multirezistente la antibiotice.

Antibiotico-rezistenta semnifica faptul ca antibioticele folosite pentru tratarea unor infectii nu mai sunt eficiente. In contextul cresterii rezistentei la antibiotice, la nivel mondial, medicii atrag atentia ca, in lipsa unor masuri urgente, intreaga lume se indreapta cu pasi repezi catre o "era post-antibiotice”, in care infectii comune, tratabile pana acum, ar putea sa duca, din nou, la decese .

Romania se confrunta cu unele dintre cele mai ridicate niveluri ale rezistentei la antibiotice dintre tarile UE, mai spune raportul.

In cazul Pseudomonas aeruginosa, o bacterie care poate cauza infectii grave asociate asistentei medicale, nivelul rezistentei este cel mai ridicat din Europa, conform Centrului European de Preventie si Control al Bolilor.

De altfel, rezistenta crescuta la antibiotice utilizate impotriva bacteriilor care produc frecvent infectii severe se mai inregistreaza si in cazul: Acinetobacter spp, Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae, Staphylococcus aureus, Streptococcus pneumoniae, Enterococcus faecium.

Centrul European avertizeaza ca nu este necesar tratamentul cu antibiotice in orice infectie. De exemplu, cele mai multe infectii respiratorii sunt provocate de virusuri impotriva carora antibioticele nu sunt eficiente. In astfel de cazuri, folosirea antibioticelor nu imbunatateste starea de sanatate si nu reduce durata bolii, spun specialistii.

Pentru a limita cresterea rezistentei la antibiotice, Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda: folosirea antibioticelor numai la recomandarea medicului; urmarea modului de administrare prescris de medic; sa nu se foloseasca antibioticele care au ramas neconsumate; sa nu se ofere antibiotice altcuiva; prevenirea posibilelor infectii cu bacterii prin spalarea mainilor, pregatirea mancarii in conditii de igiena; vaccinare si evitarea contactului cu persoane infectate.

Organizatia Mondiala a Sanatatii marcheaza in perioada 14-20 noiembrie Saptamana Mondiala de Constientizare asupra Consumului si Rezistentei la Antibiotice, pentru a promova consumul responsabil de antibiotice, doar in situatiile in care acestea au eficienta terapeutica, astfel incat sa se limiteze sau sa se impiedice cresterea rezistentei la antibiotice.

Sursa foto: Shutterstock/ Sayan Puangkham

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri