Asociatia ”Bucuresti fara ei” incepe, miercuri, in Bucuresti, strangerea de semnaturi pentru declansarea referendumurilor de demitere a primarului general al Capitalei, Gabriela Firea, a primarilor de sector si a Consiliului General al Municipiului Bucuresti.

Reprezentantii Asociatiei "Bucuresti fara ei" vor fi prezenti, incepand de miercuri, 7 iunie, intre orele 9.00-21.00, in Piata Unirii, pe trotuarul dintre Magazinul Unirea, coltul cu magazinul H&M si intersectia Pietei Unirii cu Splaiul Unirii, scrie News.ro.

Cei care are au adunat deja semnaturi pot aduce formularele la Piata Unirii. Vom fi usor de identificat, fiindca vom purta tricouri cu sigla ”Bucuresti Fara Ei” si vom avea si un rollup. Primaria Capitalei incearca din rasputeri sa ne impiedice in demersul nostru, netinand cont de notificarea pe care am facut-o privind amplasarea unui cort. Am facut deja o revenire la notificarea initiala, iar raspunsul lor e ca nu tine de ei, se ascund in spatele unor reglementari confuze. Desi e responsabilitatea directa a primarului sa raspunda unor astfel de solicitari, Gabriela Firea l-a scos la inaintare pe viceprimarul Aurelian Badulescu, ceea ce e ilegal. In concluzie, in interpretarea lor abuziva, partidele au tot dreptul sa aiba corturi in campaniile electorale, dar cetatenii care au initiative civice, nu. Ceausescu ar fi mandru de odraselele lui de la Primaria Capitalei. Dar nu ne vom da batuti si vom obtine dreptul de a avea corturi pentru strangerea de semnaturi

Asociatia ”Bucuresti fara ei”

Pentru declansarea referendumurilor de demitere sunt necesare semnaturile a 25% din bucurestenii cu drept de vot, adica peste 440.000.

Conform Legii administratiei publice locale 215/2001, mandatul primarului inceteaza ca urmare a rezultatului unui referendum local avand ca obiect demiterea acestuia, organizat in conditiile legii.

”Referendumul pentru incetarea mandatului primarului se organizeaza ca urmare a cererii adresate in acest sens prefectului de locuitorii comunei, orasului sau municipiului, ca urmare a nesocotirii de catre acesta a intereselor generale ale colectivitatii locale sau a neexercitarii atributiilor ce ii revin, potrivit legii, inclusiv a celor pe care le exercita ca reprezentant al statului. Cererea va cuprinde motivele ce au stat la baza acesteia, numele si prenumele, data si locul nasterii, seria si numarul buletinului sau ale cartii de identitate si semnatura olografa ale cetatenilor care au solicitat organizarea referendumului. Organizarea referendumului trebuie sa fie solicitata, in scris, de cel putin 25% dintre locuitorii cu drept de vot. Acest procent trebuie sa fie realizat in fiecare dintre localitatile componente ale comunei, orasului sau municipiului”, prevedea legea.

Potrivit reglementarilor in vigoare, Consiliul local poate fi dizolvat prin referendum local, organizat in conditiile legii. Referendumul se organizeaza ca urmare a cererii adresate in acest sens prefectului de cel putin 25% din numarul cetatenilor cu drept de vot inscrisi pe listele electorale ale unitatii administrativ-teritoriale.

Cheltuielile pentru organizarea referendumurilor se suporta din bugetul local.

In 10 mai, numarul total al alegatorilor din Bucuresti era 1.773.708, potrivit AEP, ceea ce inseamna ca pentru organizarea referendumului de demitere a primarului Capitalei ar fi necesare cel putin 443.427 semnaturi.

CITESTE SI: Gabriela Firea, la un an de mandat. Cate dintre promisiunile electorale au fost implementate

Sursa foto: Agerpres / Grigore Popescu

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri