Multi dintre angajatii romani si o parte dintre antreprenori, spre deosebire de cei din Occident, au o problema cu managementul timpului liber si ajung sa petreaca multe ore la birou, constata Octavian Pantis, unul dintre cei mai cunoscuti traineri si speakeri din Romania. El a fost prezent in cadrul emisiunii Start-Up Wall-Street, emisiune difuzata in direct pe wall-street.ro si la Radio Lynx.
“Cred ca in Romania este nevoie foarte mare de time-management, de work-life balance in modul in care ne petrecem timpul. Ma duc seara prin oras si vad ca la ora 7-8 inca sunt aprinse multe becuri, semn ca oamenii inca lucreaza la acele ore”, a spus Octavian Pantis, managing partner in cadrul firmei de training si consultanta TMI, autor al cartii dedicate managementului timpului "Musai List".

El recunoaste ca unii dintre angajati raman pana tarziu la locul de munca din dorinta proprie, insa o mare parte sunt "prizonieri ai timpului". "Daca unii fac asta constient este bine, insa daca o fac pentru ca sunt prizonieri ai timpului...Cu timpul nu te joci. Banii se mai intorc, insa o saptamana din viata nu se mai intoarce niciodata".

Octavian Pantis descrie relatia intreprinzatorilor cu timpul prin intermediul a patru etape:

1. Etapa de angajat - este aceea in care antreprenorul, de multe ori venind dintr-o companie, lucreaza inca dupa programul anterior, de 8 ore. Aceasta nu este o etapa care dureaza insa foarte mult;

2. Etapa de "prizonier al afacerii" - cand antreprenorii sunt prinsi cu realizarea tuturor obiectivelor si isi neglijeaza alte aspecte din viata, in special, in contextul in care reusesc sa obtina rezultate bune;

3. Etapa de evadare – apare atunci cand antreprenorii ajung sa isi vanda afacerea si se orienteaza catre activitati de timp liber. Ei isi fac timp sa alerge in parc si sa isi indeplineasca alte obiective, etapa care, de asemenea, nu dureaza mult, acestia fiind obisnuiti cu munca.

4. Etapa de antreprenoriat autentic - in aceasta etapa antreprenorul este prezent in companie, insa compania nu "il cotropeste" si reuseste sa aiba parte si de timp liber.

Tot din relatia angajatului cu timpul, Octavian Pantis a definit trei tipuri de raporturi cu munca:

1. Serviciul – este acea situatie in care pui la dispozitia companiei timpul tau si abilitatile tale in schimbul unei sume de bani – salariu.

2. Cariera – situatie in care pui la dispozitie timpul si salariu si cauti sa obtii nu numai salariu, ci mai mult decat atat, perspective, vrei sa promovezi. Dai mai mult timp si cauti sa primesti si bani si altceva in plus.

3. Vocatia – atunci cand crezi foarte mult intr-o cauza si iti dedici viata profesionala acelei cauze sau ai o pasiune si iti dedici viata profesionala pasiunii respective.

INVITATUL EMISIUNII:
Antreprenorul Octavian Pantis (octavianpantis.ro) este managing director al firmei TMI Training & Consulting, companie pe care o conduce din 1999, cand a deschis in Romania biroul companiei internationale de training si consultanta TMI, infiintata in 1975 in Danemarca.

Realizatorul si moderatorul emisiunii:
Claudiu Vrinceanu (claudiuvrinceanu.ro), redactor sef al publicatiei Wall-Street.ro

Start-Up Wall-Street
este un talk-show transmis in direct pe wall-street.ro care se adreseaza antreprenorilor si celor ce doresc sa inceapa un proiect pe cont propriu. Un eveniment unic in online-ul romanesc, emisiunea iti ofera ocazia sa alegi doar povestile si sfaturile de care ai nevoie. Sa alegi ce se potriveste pentru businessul tau. Un eveniment esential pentru toti cei care aspira la antreprenoriat.




Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Start Up »



Setari Cookie-uri