Miliardarul american Kirk Kerkorian, principalul actionar individual la constructorul de automobile General Motors (GM), s-a remarcat in ultimul an prin initierea proiectului de alianta cu consortiul franco-nipon Renault-Nissan.
"Exista oportunitati solide intr-o potentiala alianta GM, Renault si Nissan si ar trebui ca in analiza acestui proiect conducerea GM sa se implice puternic, este fraza pe care Kerkorian o rosteste obsesiv in ultima vreme.

De fapt, Kirk Kerkorian, unul dintre investitorii miliardari ai Americii, a dat marea lovitura in urma cu trei ani, cand a cumparat compania Mandalay Bay Resorts pentru suma de 7,9 miliarde de dolari, in timp ce compania sa de jocuri de noroc, MGM Mirage, a devenit proprietara a mai mult din jumatatea camerelor de hotel de la Las Vegas.

Kirk Kerkorian, supranumit si parintele statiunilor, provine dintr-o familie de imigranti armeni. Miliardarul, nascut in urma cu 90 de ani in orasul Fresno, a abandonat scoala dupa doar opt ani de studii. Apoi tanarul Kerkorian aflat sub tutela fratelui sau mai mare a devenit un boxer amator de succes cunoscut si sub numele de ring Carabina dreapta Krekorian.

In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, a pilotat avioane deasupra Oceanului Atlantic, iar prima suma de bani, 104 milioane de dolari, a castigat-o in anii 60 din vanzarea companiei Trans International Airlines pe care o achizitionase in 1947 cu doar 60.000 de dolari.

Dupa acest deal, incepe sa investeasca in Las Vegas prin achizitionarea hotelului Flamingo in anul 1967, iar doi ani mai tarziu construieste hotelul International. Primii oaspeti care s-au cazat in hotelul lui Krekorian au fost chiar vedetele Barbra Streisand si Elvis Presley. Dupa cativa ani buni, se hotaraste sa vanda aceste proprietati trustului Hilton Hotels.

Krekorian doneaza anual zeci de milioane de dolari pentru reconstructia Armeniei, patria sa mama. Amator de sport, el joaca tenis in fiecare si are o pasiune pentr hainele scumpe, fiind un client fidel al casei de moda italiene Brioni.

In 1993 Krekorian construieste compania media MGM Grand, dupa care isi vinde propriile studiouri de film in schimbul sumei record de cinci miliarde de dolari. Miliardarul a fost un actionar reprezentativ si la Daimler-Chrysler, iar in ultimii ani s-a remarcat prin activitatea de investitor la gigantul General Motors.

Cel mai mare investitor neinstitutional al General Motors nu a reusit sa convinga conducerea companiei sa formeze o alianta cu alte doua companii rivale, astfel incat si-a redus pachetul de actiuni detinut in cadrul celui mai mare producator de automobile din lume cu 25%.

Tracinda, grupul de investitii al lui Kerkorian, a vandut 14 milioane de actiuni ale GM, detinerile acesteia atingand un nivel de 7,4% din companie.

Esecul negocierilor a fost urmat de demisia lui Jerome York din board-ul GM, acesta fiind principalul partener al lui Kerkorian in cadrul companiei americane, Rick Wagoner, CEO-ul GM, avand o alta viziune de dezvoltare comparativ cu Kerkorian.

Daca afacerile sale in Detroit, patria constructorilor auto, nu au fost prea fericite, Kirk Kerkorian a decis sa incerce si in Las Vegas. Imediat dupa vanzarea actiunilor GM, Tracinda si-a majorat participatia in cadrul MGM Mirage, companie care detine 10 hoteluri-cazino si o cota de 30% din piata jocurilor de noroc din Las Vegas.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Succese »


Setari Cookie-uri