Continuam proiectul Always Summer. Antreprenorul Tudor Maxim se afla intr-o vacanta de trei luni de zile. Nihao! Acesta e primul cuvant chinezesc cu care am luat contact in China.
Din pacate nu l-am auzit de la vreun lucrator din aeroport, ci l-am vazut doar pe un panou publicitar. Dupa prima jumatate de ora in aeroport am simtit ca am luat contact cu nationalitatea cea mai distanta si mai rece din ce am cunoscut pana acum.


Shanghai e un oras ultramodern care face sa paleasca multe metropole europene. E intr-o concurenta puternica cu Beijingul si cu el insusi. Se construieste neintrerupt desi orasul e deja foarte dezvoltat pentru a gazdui cele 14 milioane de locuitori.

Prima impresie din aeroport a fost de distanta emotionala si culturala intre noi ca europeni si ei, locuitori ai Shanghaiului.

Am stat si am privit neputinciosi cum erau stampilate pasapoartele la numerosi alti oameni in timp ce noi asteptam o minima explicatie sau macar un contact vizual pentru a intelege de ce noi trebuie sa asteptam.

La bagaje am avut surpriza neplacuta ca pentru prima data in calatoriile mele sa ajung fara unul din bagaje.

Foarte greu am inteles ce s-a intamplat si care va fi solutia, mai ales ca noi stateam acolo doar 3 zile…

Engleza aproape inexistenta, explicatii confuze si ceva asteptare inutila.

Urmatoarea impresie a fost traficul. Se pare ca au de mai putin de o generatie permis de conducere, oras fiind putin dezvoltat acum 20 de ani, motiv pentru care trebuie sa fii in alerta tot timpul, sa claxonezi preventiv cand te apropii de ei si sa nu risti sa depasesti in curba pentru ca ei nu tin bine banda.

Dupa un drum lung de aproape 40 de kilometri pe autostrada (suspendata) am ajuns in inima orasului unde se ghiceau inconjurate de smog cladiri de tot felul,foarte inalte. Datorita acestor autostrazi ce traverseaza orasul aduc tot traficul si toata poluarea in oras.

Am inteles ca o parte din cladiri sunt concepute de arhitecti occidentali si "desavarsite" artistic local. Nu am crezut ca poate exista o diversitate arhitectonica mai mare ca in Romania pe metru patrat. Diversitatea si originalitatea chinezeasca au creat cel mai mare kitsch posibil.
Cladiri de 30 de etaje moderne ce au pe acoperis o constructie ca un fel de biserica, cladiri cu forme ciudate, etc.

Am ajuns la blocul unde stateam la etajul 12 din 30 si m-am bucurat sa vad ca liftul e plin de rame cu reclame si ca in fiecare bloc gasesti publicitate in lift. Stiam ca ceea ce facem cu Elevate in Romania functioneaza foarte bine pe alte piete, mai putin europene, mai mult asiatice si americane, dar acum am vazut si cu ochii mei.

Cititi experienta din Shanghai in varianta integrala pe tudormaxim.ro.


Sursa foto: tudormaxim.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri