Lipsa de locuinte si presiunile agentiilor imobiliare - principalele cauze ale blocarii pietei. Totusi, agentii imobiliari cred ca aceasta situatie nu va mai dura mai mult de o luna, doua. Pana la sfarsitul anului, preturile apartamentelor vor scadea treptat cu 10-20%.
In ultimele doua luni, in Capitala, dar si in multe alte orase ale tarii, nivelul tranzactiilor imobiliare a scazut foarte mult. Cauza o constituie nivelul la care a ajuns pretul locuintelor (cu 50% mai mare decat cel din toamna anului trecut), facand astfel locuintele inaccesibile chiar si romanilor cu venituri mari. "Preturile au crescut in mod artificial pentru ca s-a mers pe principiul lacomiei. Agentiile imobiliare au avut o mare influenta practicand un comision dublu, atat la vanzare, cat si la cumparare. Era vorba astfel de o dubla reprezentare, dar si de o contradictie pentru ca nu poti reprezenta ambele parti la acelasi pret. Comisionul este parte din pret, astfel incat agentul tinea partea vanzatorului", ne-a declarat Dan Ioan Popp, directorul firmei Impact.

Cresterea preturilor are insa si o cauza obiectiva: numarul redus de locuinte. Pentru ca in ultimii 15 ani s-a construit foarte putin, iar majoritatea locuintelor ridicate sunt case, fondul locativ a ramas aproape neschimbat. "La nivel national, anul trecut au fost date in folosinta 27.000 locuinte, din care doar 5.000 apartamente. In ceea ce priveste Capitala si imprejurimile, fondul locativ este de aproximativ 800.000 unitati locative, anual fiind construite 4.000-6.000 locuinte noi, majoritatea case", ne-a precizat Popp. Specialistii din domeniul imobiliar sunt de parere ca cea mai buna solutie pentru reechilibrarea pietei este construirea de cat mai multe apartamente.

"Sunt necesare 10.000-20.000 de noi locuinte in Bucuresti pentru ca cererea sa fie cat de cat acoperita si preturile sa se mentina la un nivel rezonabil", este de parere Gabriel Zamfir, presedintele Uniunii Nationale a Agentiilor Imobiliare. Pana la darea in folosinta a noi locuinte, agentii imobiliari se vad nevoiti sa faca "presiuni" pentru a determina proprietarii sa micsoreze preturile. "Agentiile suporta acum consecintele lacomiei. Daca nu scad preturile, nu creste numarul tranzactiilor, iar agentiile nu au profit", mai spune Dan Ioan Popp.

Nimeni nu stie insa, care este numarul tranzactiilor efectuate lunar. "De cand nu mai sunt de stat, notariatele nu au mai facut raportari, astfel incat nu se cunoaste cate locuinte au fost vandute. Dupa 1 aprilie vor fi obligate sa declare tranzactiile si atunci vom sti si noi numarul exact", a spus Liviu Ureche, presedintele Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare. Ceea ce se cunoaste este numarul locuintelor din Capitala si imprejurimi scoase la vanzare - 3.991, dar si a cererilor ferme de cumparare in acest moment - 345, potrivit datelor UNAI. Diferenta foarte mare este data de faptul ca nimeni nu mai vrea sa cumpere la preturile actuale.

Analistii estimeaza ca in urmatoarele saptamani se va mentine blocajul existent pe piata imobiliara, cei care doresc sa achizitioneze o locuinta ramanand in asteptare pentru a vedea cum evolueaza piata. "Cumparatorii tatoneaza, asteptand o eventuala scadere a preturilor. Proprietarii care au nevoie de bani sau care sunt obligati sa vanda foarte repede vor fi nevoiti sa reduca preturile cu 10-20%", spune Cristi Mazarache, reprezentantul Agentiei Garanta Imobiliare. Specialistii apreciaza ca peste o luna-doua, dupa acest moment de stabilizare a preturilor la un nivel foarte ridicat, se va simti o scadere a preturilor cu 3-4%, pentru ca spre sfarsitul anului, reducerea sa fie de 10-20%. Totusi, presiunile pe piata imobiliara sunt destul de mari, mai ales in contextul in care constructorii au anuntat o crestere cu 10% a preturilor la materialele de constructii dupa majorarea tarifelor la utilitati. Intentia antreprenorilor este considerata insa nejustificata de reprezentantii agentiilor imobiliare. "In acest moment, daca s-ar tine cont de pretul materialelor, imobilele ar trebui sa fie mai ieftine. Constructorii s-au obisnuit sa obtina un profit de suta la suta, dar acest castig nu este deloc normal si nu ar trebui sa aiba pretentia de a majora preturile la produsele finite", a precizat Liviu Ureche.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri