Turismul este in continuare un contribuitor extrem de slab la Produsul Intern Brut (PIB), iar joburile din acest sector sunt privite ca ultima optiune de cariera tinand cont de nivelul scazut al remuneratiilor. Pana in 2020 insa, nivelul redus al riscului terorist si fiscalizarea mai activa ar putea duce insa la dublarea contributiei directe a turismului in PIB la 3%, se estimeaza intr-un raport publicat vineri de Banca Transilvania.

Datele Institutului National de Statistica (INS) confirma tendinta ascendenta din turism, sector care traverseaza cea mai buna evolutie de dupa 1990. Cumulat, in primele sapte luni din acest an, numarul de turisti a crescut cu 11% fata de aceeasi perioada din 2015, pana la 5,89 milioane, potrivit News.ro.

Numarul de turisti romani a crescut in perioada ianuarie-iulie din acest an cu 11,2% fata de acelasi interval din 2015, pana la 4,53 milioane, si reprezinta 76,8% din numarul total de turisti, in timp ce numarul de turisti straini a avansat cu 10,5%, pana la 1,37 milioane.

”Cresterea veniturilor populatiei, nivelul redus al riscului terorist si fiscalizarea mai activa au sustinut aceasta evolutie. In scenariul central ne asteptam la dublarea contributiei directe a turismului in PIB la 3% in 2020”, se arata in raportul semnat de Andrei Radulescu, senior economist al Bancii Transilvania.

Numarul de turisti in Romania a continuat sa creasca si in iulie, dar ritmul s-a mentinut sub 10% fata de aceeasi luna a anului trecut, in conditile in care piata a fost sustinuta de turistii romani, sosirile din strainatate avansand intr-un ritm temperat fata de prima parte a anului, arata ultimele date publicate de INS.

In total, in iulie au fost inregistrati 1,4 milioane de turisti in Romania, din care 1,13 milioane de romani, cu o cota de 80,6% din total, iar restul de 272.100 turisti straini. Numarul de turisti romani a avansat cu 10,4% fata de iulie 2015, in timp ce numarul de turisti strani a crescut cu 5,4%. ”Din numarul total de sosiri, sosirile turistilor romani in structurile de primire turistica cu functiuni de cazare au reprezentat in luna iulie 2016 80,6%, in timp ce turistii straini au reprezentat 19,4%, ponderi similare cu cele din luna iulie 2015”, precizeaza comunicatul INS.

In iulie, ritmul de crestere este usor peste cel din luna iunie, cand numarul de turisti din Romania a avansat cu 8,1% fata de aceeasi perioada din 2015. Insa ritmul a scazut fata de primele patru luni din acest an, cand s-a inregistrat o crestere cu 15% a numarului de turisti in Romania.
Numarul de innoptari, un indicator cheie in sectorul turistic, a crescut in iulie cu 7,5% fata de aceeasi luna a anului trecut, pana la 3,88 milioane. Cumulat pe primele sapte luni, numarul de innoptari a avansat cu 8,4%, la 13,3 milioane.

In privinta traficului de la frontiere, numarul de intrari de vizitatori straini in Romania a crescut cu 12,7% in primele sapte luni comparativ cu aceeasi perioada din 2015, pana la 5,72 milioane, in timp ce numarul de iesiri ale romanilor din tara s-a majorat cu 19,4%, la 9,07 milioane.

Sursa foto: Radu Bercan / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri