Contractele incheiate intre regia Apele Romane si agentii economici care gestioneaza plajele de pe litoral vor fi reanalizate si imbunatatite, a declarat potrivit NewsIn secretarul de stat in Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor, Lucia Varga
"Vor fi reanalizate si imbunatatite contractele incheiate intre Apele Romane si agentii economici care gestioneaza plajele, pentru ca turistii sa beneficieze de conditii de plaja si imbaiere similare celor din alte tari", a declarat Lucia Varga, intr-o sedinta de lucru comuna a reprezentantilor Autoritatii Nationale pentru Turism (ANT) si ai Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor (MMGA), pe tema pregatirii sezonului estival 2007.

"Scopul acestei intalniri a fost sa facem un bilant comun a ceea ce s-a intamplat in 2006 pe plajele romanesti si sa planificam masurile ce trebuie luate, pentru ca in sezonul 2007 calitatea serviciilor sa fie mult mai buna, iar anul viitor sa fie mai avantajos pentru societatile comerciale din acest sector. Trebuie ca fiecare institutie implicata, la nivel central si local, sa isi asume atributiile care ii revin prin lege si sa le duca la bun sfarsit", a declarat, cu ocazia aceleiasi intalniri, vicepresedintele ANT, Livia Sima.

Statul a incasat in 2006 aproape sapte milioane de lei noi din inchirierea plajelor, de peste trei ori mai mult decat anul trecut, dar numarul de contracte incheiate, 19, este de zece ori mai mic decat in 2005, potrivit datelor Directiei Apelor Dobrogea Litoral (DADL).

In urma licitatiilor de anul acesta, au fost inchiriati aproximativ 1,18 milioane metri patrati de plaja, fata de 762.000 metri patrati inchiriati in 2005. Doar pentru 70% din plajele licitate in 3-7 aprilie si 3-5 mai au fost incheiate contracte de inchiriere, respectiv pentru 19 din cele 33 de sectoare scoase la licitatie prin Ordinul 222/2006 al DADL.

Potrivit HG 241/2006, jumatate din suma obtinuta din licitatii urma a se vira la bugetul de stat. Cealalta jumatate urma a fi folosita pentru lucrari de reabilitare si nivelare a plajelor, lucrari de intretinere a sectoarelor de plaja ramase necontractate, actualizarea cadastrului plajelor, achizitionarea de utilaje specifice executarii lucrarilor de conservare si pregatire a plajelor, interventii la poluari accidentale. in sectoarele de plaja ramase neadjudecate in urma licitatiilor, DADL urma sa efectueze lucrari mecanizate si de igienizare zilnica, pe tot parcursul sezonului estival.

Patronatele din turism au cerut, in cursul lunii iunie, ca plajele sa fie redate spre administrare hotelierilor, prin anularea ordonantei de urgenta care le plasa in subordinea Directiei Apelor Dobrogea Litoral (DADL).

"La toate problemele de notorietate ale turismului romanesc, in mod particular pentru zona Litoralului, in anul 2006 s-a adaugat problema administrarii plajelor, reglementata prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 19/2006, pornita pe un principiu gresit si nedrept fata de hotelierii care au investit pana in prezent in aceasta activitate", se afirm intr-un comunicat semnat de mai multe organizatii patronale din turism.

"Noua reglementare, venita nedocumentat, tardiv si in mod nepregatit, a condus la situatia ca, pana la aceasta ora, turistii sa nu poata beneficia de nici un fel de confort pe plaja, iar hotelierii sa fie obligati sa incheie contracte oneroase impuse imoral sub presiunea principiului de monopol, de catre operatorii care au castigat licitatiile, nemaipunand pune la dispozitie pachetul de servicii pentru care touroperatorii straini au optat si au platit inca de anul trecut", se mai spunea in comunicat.

Patronatele din turism au cerut anularea licitatiilor organizate de DADL, prin care s-au concesionat anul acesta sectoarele de plaja de interes turistic de pe litoralul Marii Negre, si revenirea acestora in administrarea hotelierilor.

Aceasta initiativa a fost luata ca urmare a semnalelor negative primite de la mari operatori de turism international, precum TUI, Thomas Cook, C.V.M., ITS, FTI, dar si operatori romani si organizatii internationale, cum ar fi World Travel and Tourism Council, CIPE-USAID. Ordonanta a fost criticata si de hotelieri romani si lanturile hoteliere internationale prezente in Romania, care atentioneaza asupra scaderii masive a interesului pentru litoralul romanesc.

Efectele deciziilor gresite ale autoritatilor sunt deteriorarea iremediabila a imaginii Romaniei ca destinatie turistica si diminuarea accentuata a sosirilor turistilor straini si a turismului intern pe Litoral, compromiterea totala a sezonului estival 2006, cu repercursiuni inevitabile pentru anii urmatori, afirmau patronatele, in luna iunie a acestui an.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri