Directia Apelor Dobrogea-Litoral (DADL) a Companiei Nationale Apele Romane a anuntat ca proiectele de consolidare a falezelor litorale si refacere ale plajelor ar putea sa fie puse in practica incepand din 2008. Suma estimata a se cheltui cu aceste operatiuni se ridica la circa 300 de milioane de euro, iar la final, in 2012, plajele romanesti ar urma sa aiba latimi chiar si de 100 de metri.

Directorul DADL, Ionel Manafu, a precizat ca plajele de pe litoral si falezele din zonele Constanta, Eforie si Costinesti urmeaza sa fie supuse unor ample lucrari de consolidare si refacere, in urma finalizarii studiilor asupra metodelor de reabilitare a acestora. El a precizat ca, in cursul acestui an, urmeaza sa se realizeze caietele de sarcini, iar cel tarziu in primavara anului 2008 constructorii vor putea sa se apuce de lucru.

Manafu a spus ca el agreeaza solutia efectuarii de lucrari concomitente, astfel incat sa se obtina rezultate cat mai rapide pe toata intinderea litoralului. Aspectul care ar putea intarzia inceperea lucrarilor este cel al realizarii proiectelor, despre care inca nu s-a stabilit daca vor fi incluse in caietul de sarcini sau se va organiza o licitatie separata.

"Vor fi licitatii internationale, pentru ca suma totala la care se ridica valoarea lucrarilor este aproximativ 300 de milioane de euro", a precizat directorul DADL, citat de NewsIn. Potrivit solutiilor aprobate deja, plajele se vor extinde prin realizarea unor diguri perpendiculare pe tarm si a altora submerse, ceva mai in larg, paralele cu malul, care sa actioneze drept capcane pentru nisip.

Odata realizate lucrarile hidrotehnice, se vor crea golfuri care se vor umple cu nisip. Ionel Manafu spune ca tehnologiile actuale fac ca procedura de innisipare sa fie cea mai usoara si rapida operatiune. El a mai adaugat ca metoda aleasa pentru refacerea litoralului va permite atingerea unor latimi de 100 de metri, pe alocuri chiar de 120 de metri.

Directorul DADL a amintit ca una dintre cele mai vitregite plaje de pe litoral este Modern, din municipiul Constanta, care avea peste 100 de metri latime, in urma cu cativa ani, iar acum este extrem de mica. Lucrarile de reabilitare sunt preconizate a se finaliza in anul 2012, daca se va asigura o finantare permanenta a lucrarilor.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri