Specialistii estimeaza ca in acest an se vor investi in industria hoteliera peste 420 de milioane de euro. Cei mai multi bani vor merge catre unitatile de trei stele.
Industria hoteliera devine o ramura in care investitiile cresc an de an. Pretentiile din ce in ce mai mari ale clientilor, dar si perspectiva integrarii in Uniunea Europeana si cresterea numarului turistilor care vin in Romania pentru afaceri determina hotelierii sa modernizeze unitatile pe care le detin. Orasele mari si statiunile cunoscute vor atrage cea mai mare parte a banilor. De asemenea, se va investi mai mult si in pensiunile agroturistice. Numerose hoteluri vor trebui reabilitate din punct de vedere al rezistentei la seisme.

Cifra-record

Specialistii estimeaza ca in acest an investitiile vor fi de ordinul sutelor de milioane de euro. In acest an, estimam ca in unitatile hoteliere se vor investi 420 de milioane de euro, cu 10% mai mult decit anul trecut si cu 50% mai mult decit in 2003, spune Paul Marasoiu, CEO al firmei de consultanta Peacock Hotel Management. Se estimeaza ca se va investi cu precadere in unitatile de cazare de 3 stele. In orasele mari si pe litoral se observa o atractie, nu intotdeauna justificata, catre hotelurile de 4 stele. Motelurile si pensiunile din zona rurala vor fi, de asemenea, prezente pe lista investitiilor, afirma Paul Marasoiu. Vor fi investitii, insa parerea mea este ca aceasta suma este mare, considera Mihai Rajnita, secretarul general al Federatiei Industriei Hoteliere din Romania. Previziunile asupra valorilor si tendintele evaluate si prezentate de noi privind investitiile hoteliere - pe zone, niveluri de confort, tipuri de proprietati -, pentru prima data in Romania in toamna 2003 pentru 2004, si perspectiva au fost intocmai confirmate de evolutia realitatii si de datele statistice, spune Paul Marasoiu.

Bucurestiul, preferat de investitori

Conform estimarilor specialistilor, investitiile se vor canaliza spre Bucuresti, Iasi, Constanta, spre orasele din vestul tarii si din centrul Transilvaniei, dar si spre zona rurala montana. De asemenea, sume consistente vor merge spre litoral si Delta Dunarii. Daca dezvoltarea Deltei nu se va face in baza unui concept temeinic evaluat si a unei strategii pe termen lung, se risca transformarea acestui paradis natural, cautat tocmai pentru aceasta caracteristica, intr-un conglomerat de hoteluri, moteluri sau pensiuni, considera Paul Marasoiu. Refacerea hotelurilor din statiunile montane si balneoclimaterice va continua.

Frica de cutremur

O situatie aparte se inregistreaza in cazul unitatilor de cazare de pe litoral. Peste jumatate dintre hotelurile de aici trebuie reabilitate. De asemenea, multe au ramas la standardele anilor 60, cind au fost construite, si trebuie reabilitate din punct de vedere seismic, afirma Mihai Rajinta. Instalatiile trebuie inlocuite la majoritatea unitatilor de cazare din statiunile de pe litoralul Marii Negre. In aceeasi situatie se afla hotelurile din statiunile balneoclimaterice. Nu se vor face insa toate investitiile in acest an. Se considera necesara chiar adoptarea unui act normativ prin care detinatorii spatiilor de cazare sa fie constrinsi sa efectueze astfel de lucrari.

Prognoze optimiste

Introducerea marcii Q ca instrument suplimentar de clasificare a unitatilor hoteliere nu va influenta nivelul investitiilor. Marca Q reprezinta o certificare ce se acorda doar unitatilor care o doresc. Se spera insa ca investitiile ce se vor face vor atrage mai multi clienti. Daca evolutia investitiilor in curs se va derula conform asteptarilor, exista sanse sa ne apropiem de o capacitate de cazare de 320.000 de locuri. In ceea ce priveste gradul de ocupare, estimam ca se va depasi o medie anuala de 40%, mai spune Paul Marasoiu. Anul trecut, gradul mediu de ocupare a unitatilor de cazare a ajuns la 37,5%. Rata din acest an va depinde de servicii, dar si de preturile practicate.

Hoteluri noi

In Capitala vor fi date in folosinta mai multe hoteluri noi in acest an. Unul dintre ele este Fenicia, situat in zona Romaero Baneasa. Si reteaua Ibis se va extinde cu un hotel de 3 stele. Acesta va fi amplasat in apropierea cladirii Parlamentului. Inaugurarea Hotelului Novotel, de 4 stele, prima investitie Accor intr-un hotel din Romania, nu va avea loc in acest an. Constructia a fost intirziata de descoperirea unui sit istoric in zona.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri