Satul european nu va mai arata asa cum e in prezent si, in nici un caz, nu va semana cu tipicul sat romanesc, bazat pe gospodarii care-si asigura traiul de pe o zi pe alta. Pentru a ajuta populatia din mediul rural sa se reorienteze catre afaceri mai profitabile, Comisia Europeana a propus mutarea unei parti a subventiei pentru productia agricola catre activitati economice alternative pe care intentioneaza sa le incurajeze in mediul rural.
De noua politica rurala a Uniunii Europene ar trebui sa tina cont si fermierii romani, care vor primi, dupa aderare, mai putini bani sub forma de subventii pe produse agricole.

In schimb, ar putea primi mai multe fonduri nerambursabile in cazul in care se decid sa prezinte proiecte economice in domeniul serviciilor, turismului si procesarii produselor agricole. Propunerea Comisiei ar putea ajuta si Romania, unde 28 % din populatie lucreaza pamantul, procent mult prea mare comparat cu cel de numai 3-4% inregistrat in UE. Banii europeni i-ar putea ajuta pe tarani sa se reprofileze, cu conditia ca acestia sa dea dovada de initiativa si sa poata prezenta proiecte viabile. Constienta de faptul ca agricultura clasica este o afacere putin profitabila, Comisia Europeana, la presiunea marilor state contribuabile, in frunte cu Marea Britanie, a decis sa modifice structura de subventionare a activitatilor economice din mediul rural, punand accentul in primul rand pe servicii si turism.

Turismul rural, afacerile pe Internet si protejarea speciilor rare sunt cateva dintre activitatile alternative pe care Guvernele europene vor fi capabile sa le subventioneze pentru a-i tine pe fermieri in mediul rural, precizeaza un raport al Comisiei Europene.

Un singur fond va fi-nanta cheltuielile de dezvoltare rurala pe perioada 2007-2013, simplificand regulile de finantare pentru subventionarea mai multor proiecte eligibile, de la cresterea plantelor medicinale rare la incurajarea cresterii si reproducerii animalelor pe cale de disparitie.

Trei sunt prioritatile stabilite de raport privind strategia de dezvoltare rurala a Comisiei. Prima vizeaza cresterea competitivitatii fermelor, imbunatatirea managementului pamantului si diversificarea economiei rurale si nivelului de trai la tara. Cea de-a doua pune accent pe incurajarea biodiversitatii, iar cea de-a treia vizeaza integrarea unui numar mai mare de femei pe piata muncii din mediul rural, dezvoltarea de afaceri de mici dimensiuni si incurajarea turismului rural.

"Aceasta strategie le permite statelor membre sa aleaga domeniul pe care il vor incuraja, in functie de specificul si prioritatile proprii", a declarat comisarul european pentru Agricultura, Mariann Fischer Boel.

Nu se stie insa cati bani vor fi alocati pentru finantarea dezvoltarii rurale, discutiile pe tema bugetului Uniunii pe perioada 2007-2013 fiind inca extrem de tensionate. Comisia a propus un buget de 88 miliarde de euro, insa mai mult ca sigur ca ea va fi redusa pentru a se ajunge la un compromis intre statele donatoare si cele beneficiare pe tema bugetului. Chiar si asa, ea va fi mult mai mare decat cea alocata pe perioada 1996-2006, de numai 30 miliarde de euro, in urma includerii in acest fond si a subventiilor agricole.





Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri