In Europa, tari care, nu cu multi ani in urma, aveau un potential ridicat de risc pentru turisti au devenit astazi mai sigure decat statele cu economii stabile si zone turistice traditionale. Toata lumea isi doreste o vacanta mortala, dar nici chiar asa, iar turistii si agentiile de turism isi refac in acest moment planurile si calculele, mizand pe Europa de Est.
Romania, Bulgaria si Croatia sunt astazi locuri in care aproape nimic nu poate ameninta turistii occidentali pe timpul vacantei lor, in timp ce, dintre locatiile traditionale, doar Grecia isi pastreaza intact potentialul.

In schimb, Spania, Anglia, Turcia sau Egipt au intrat pe lista tarilor cu posibile probleme, din cauza atenta-telor teroriste. Ceva mai departe, Asia de Sud-Est, o regiune cu un turism in expansiune de ani buni, a indepartat turistii din cauza fenomenelor naturale devastatoare (cutremure si tsunami), iar Africa este aproape de nevizitat ca urmare a instabilitatii politice si sociale din majoritatea tarilor, fiind posibile lovituri de stat, revolte, manifestatii de strada violente.
In ultimul an, schimbarile majore din turism i-au determinat pe cei care vor sa plece in vacanta sa se gandeasca de zece ori inainte de a alege locul in care isi vor petrece concediul. Chiar daca pericolul de a fi implicat intr-o situatie neplacuta este mic, doar gandul ca sirul zilelor de reverie - in care hoinaresti in slapi prin magazine sau te relaxezi pe nisip cu gandul aiurea - poate fi intrerupt de o bomba e suficient sa-ti mute iute degetul de pe harta din agentie. Acum e la moda o noua lista a tarilor sigure, iar Romania isi poate castiga un binemeritat ultim loc pe aceasta. Dar, pana la urma, daca e de bine, ne multumim si cu pozitia finala.


Romania, fara voie pe lista scurta


Dintre tarile blocului de Est, cateva nu prea au ce oferi turistilor vest-europeni ori americanilor care vin sa vada cu ochii lor unde locuia comunismul. Polonia, de exemplu, n-are mare, n-are obiective renumite, la fel Slovacia. In schimb, Ungaria are o industrie a turismului fara cusur. Desi nu se bucura de prea multe calitati naturale, lacul Balaton fiind singurul cu renume regional, prietenii de-o viata ai romanilor isi pun in valoare in primul rand capitala. Budapesta este o adevarata mina de aur, cu milioane de turisti care vin sa inteleaga care este diferenta dintre Buda si Pesta, sa numere podurile de peste Dunare, sa viziteze droaia de palate si castele. Zonele viticole atrag si ele din ce in ce mai multi pasionati de turismul bahic, cu degustari, vizite in crame stravechi si nopti petrecute intre butucii nobili. Mai la sud, dintre fostele state iugoslave, Croatia a cucerit medalia de aur si coronita pentru investitii in turism, ajutata si de un relief superb. Nemtii si francezii se inghesuie de la an la an pe insulele si plajele croate, uitand deja de conflictele ce faceau din aceasta zona un tinut nesigur. Alaturi se afla Slovenia, o tarisoara cuminte, care a stat in banca ei si si-a vazut de economia de piata, in care turismul are o pozitie privilegiata. Cu un mic, dar vanjos litoral, la doi pasi de Italia, cu un nivel de trai mai mult decat multumitor, Slovenia reprezinta un real model de destinatie turistica, intr-o tara stabila, linistita si primitoare. Chiar in coasta noastra se afla celalalt popor frate si prieten. Bulgarii, caci despre ei este vorba, au dat din cap in semn ca nu, de fapt, spunand da, si au investit in turismul de pe litoral, cot la cot cu marii tour-operatori, facand astfel ca statiunile de la Marea Neagra sa depaseasca in zbor ceea ce era candva turismul de tip comunist, practicat in egala masura in Romania si Bulgaria. Astazi numarul de nemti care aterizeaza la Varna pentru un concediu este cu mult mai mare decat ar indrazni sa viseze vreun ministru roman al turismului. Romania are si ea un loc pe lista tarilor sigure, mai ales daca luam in calcul doar statele care beneficiaza de litoral. Chiar daca unele agentii internationale de rating mai vorbesc despre hotii de buzunare sau politia ce nu isi face treaba eficient, acestea sunt maruntisuri de care te poti lovi si la case mai mari. Important pentru un turist occidental este ca serviciile sa fie asigurate la un minimum elementar, preturile sa fie accesibile, soselele sa nu-ti puna viata in pericol, iar stabilitatea politico-sociala sa nu fie doar vorba-n vant. Pentru ca, fie vorba intre noi, in afara de bombe, turistii mai urasc miscarile de strada, demonstratiile in care sunt prinsi fara voie, zborurile anulate din cauza loviturilor de stat etc. Altfel, o fata de masa curata s-o mai gasi si pe la noi.


N-ai mare, n-ai parte de turisti


Dintre tarile UE, Grecia si-a pastrat intact portofoliul turistic, si toata lumea spera ca terorismul sa nu patrunda intre granitele micului stat. Chiar daca nu se bucura de cele mai favorabile cronici in privinta serviciilor, plajele grecesti pot fi un loc in care turistul sa simta ca e in concediu fara ca apropierea unui vanzator ambulant cu rucsac in spate sa-l determine sa o ia la fuga. Celelalte state europene ramase in afara amenintarilor teroriste sufera de un handicap major. Belgia, Elvetia sau Austria sunt recomandate de agentiile de rating pentru siguranta calatoriilor, dar pentru sezonul estival nu prea au ce oferi: nu au iesire la mare, iar amatorii de plaja si valuri nu le agreeaza. Solutiile ramase ca alternativa la Europa de Est sunt locatiile indepartate din zona Americii de Nord si Centrale. Costurile ii fac insa pe multi sa le taie de pe lista.


Cele mai periculoase destinatii din lume



Afganistan


Este considerata cea mai periculoasa tara pentru un posibil vizitator. Singurii cetateni straini prezenti intre granitele acestui stat sunt fortele militare, angajati ai ONU si OSCE, si cativa reprezentanti ai unor firme implicate in procesele de reconstructie a tarii. Acestia sunt expusi insa riscurilor de rapire si ucidere.


Coasta de Fildes


Confruntata cu o veritabila anarhie dupa lovitura de stat militara din 1999, in prezent tara este din nou sub control civil, dar manifestatiile de strada au dus la sangeroase confruntari intre autoritati si rebeli, indeosebi in zona orasului Abidjan. Politicile de sanatate sunt ca si inexistente, iar febra galbena si holera fac ravagii printre locuitori si eventualii vizitatori.


Congo


Chiar daca fortele ONU sunt aici incepand din 1999, ca urmare a acordului de incetare a focului, tara ramane instabila si sunt raportate frecvent ciocniri intre formatiunile tribale si fortele militare guvernamentale. Turistii se pot lovi adesea de cereri de mita din partea functionarilor, iar refuzul se poate transforma in detinere ilegala pana la acceptul platii, mai ales in momentul intrarii sau iesirii din tara.


Haiti


Moartea unui militar din fortele ONU este doar un exemplu al instabilitatii din aceasta tara. Nu exista o politie organizata, cei care fac legea fiind grupurile inarmate ce se ataca reciproc pe strazi sau ataca impreuna civilii. Criminalitatea, jafurile armate si rapirile sunt obisnuite precum rasaritul si apusul soarelui.


Irak


Bombe, masini-capcana, rapiri, asasinate sunt titluri care nu mai mira pe nimeni atunci cand vine vorba despre Irak. Este absurd sa vorbim despre turism in aceasta tara, singurii vizitatori care populeaza hotelurile - altii decat militarii si civilii asociati fortelor aliate - fiind ziaristii.


Kirgizstan


Nu stim de ce si-ar putea dori cineva sa viziteze aceasta tara desprinsa din fosta URSS si ajunsa in bratele islamismului fanatic, dar stim ca e impodobita cu mine de la un cap la altul, cu o densitate sporita la granita cu Uzbekistan. Este un spatiu in care actioneaza Miscarea Islamica din Uzbekistan, organizatie ce are legaturi puternice cu Al-Qaeda.


Liberia


Ultimul razboi civil de aici a lasat in urma un teritoriu sarac, aproape pustiit, in care actioneaza organizatii paramilitare antrenate in numeroase atacuri, jafuri si furturi, indreptate indeosebi impotriva strainilor. Luptele de strada si manifestatiile de amploare pot oricand scapa de sub control.


Somalia


Este o tara ocolita de toata lumea, fiind foarte putine sursele de informatii despre situatia de acolo. Luptele dintre clanurile paramilitare si atacurile asupra angajatilor straini sunt frecvente. Regiunea Mogadishu, revendicata de mai multe grupari, este un adevarat focar de violenta. Chiar si vapoarele care se apropie de tarm in zona acestei tari risca sa fie atacate de piratii somalezi. Recentele valuri tsunami au afectat si Somalia, distrugand practic ceea ce mai era de distrus.


Sudan

Razboiul civil a facut aceasta tara aproape de nelocuit, chiar daca se fac eforturi disperate de incheiere a unor acorduri de pace. Exista inca pericolul unor confruntari violente intre fortele guvernamentale si Armata de Eliberare, mai sunt semnalate actiuni teroriste si activitati criminale organizate.


Togo


Desi a fost o destinatie favorita a multor turisti datorita minunatelor plaje, conflictele interne au indepartat rapid orice strain. Manifestatiile sunt frecvente in Lome, capitala tarii, si pot degenera in miscari ample la nivelul intregii tari. Comunicatiile sunt la pamant, iar posturile de radio si TV comerciale au fost interzise.

Zimbabwe


Somajul ridicat si dezastrul economic, suprapuse peste tensiuni politice uriase, conduc adesea la iesiri in strada ale populatiei furioase, in special in zona orasului Harare. Restrictiile la nivelul hranei si combustibililor fac un calvar din zilele petrecute aici.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri