Daca nu ar fi sa treci granita in Bulgaria, nu ai putea spune ca esti in alta tara. De-a lungul celor 60 de kilometri care leaga frontiera de Balcic, intalnesti aceleasi sate saracacioase, cu garduri strambe, case crapate si oameni simpli, pe care ii vezi la tot pasul prin Romania. Soseaua te duce drept, dar daca nu esti atent la panourile de pe marginea soselei, poti trece cu usurinta de locul unde vrei sa-ti petreci concediul. La intrarea in oras, te intampina o priveliste dezolanta: blocuri-cutie, fabrici parasite, cu geamurile sparte, locuri si lucruri care te duc cu gandul la perioada comunista. Dar esti de cealalta parte a muntelui de calcar. Un mic drum pe culme, o mica panta de coborat si ajungi pe cealalta parte, unde totul este schimbat. Drumuri in panta, case asezate pe culme, stradute stramte pavate cu piatra, garduri care urca sau coboara, dupa cum e pamantul. Si totul, acoperit de verdeata. Cunoscut drept Orasul Alb, datorita muntilor de calcar care il inconjoara, Balcicul se dezvaluie ca un mic golf, unde la un capat se afla plaja, iar la celalalt Castelul Reginei Maria, cu faimoasa gradina botanica.

Opt zile in Balcic costa 200 de euro

Cazarea in Balcic e pentru toate gusturile si pretentiile. Ar putea fi o Vama Veche sau un 2 Mai al Bulgariei, dar rar intalnesti pe strada personaje boeme. Trebuie sa te multumesti doar cu arhitectura interbelica. De cealalta parte, hoteluri destul de luxoase ii pot gazdui si pe cei care vor sa aiba parte de tot confortul. Preturile pentru o noapte de cazare pleaca de la 4 euro de persoana, intr-o vila cu baia pe hol, si ajung pana la 50 de euro intr-un hotel de trei stele, cu micul dejun inclus. Pentru un roman, viata in Balcic este mult mai ieftina. O cafea costa jumatate de leva (aproximativ 10.000 de lei), iar o masa copioasa la un restaurant te duce cam la 10 leva. O vacanta de opt zile, fara mari pretentii te costa, cu tot cu drumul cu masina, in jur de 250 de euro. Din pacate, in tot Balcicul exista o singura plaja, dar este destul de mare. Lucrul de care te lovesti insa cel mai mult si cel mai des este limba. Engleza este putin cunoscuta, iar pentru a te intelege cu cei de la restaurante sau din magazine trebuie sa folosesti mai mult limbajul semnelor. Din fericire, meniurile teraselor sunt si in limba engleza. Daca in Balcic te poti plimba linistit, fara sa trebuiasca sa dai din coate, in schimb, statiunile faimoase aflate mai la sud de Balcic - Albena sau Nisipurile de Aur - sunt asaltate de turisti. Dar si preturile sunt pe masura. In Albena, preturile sunt duble fata de Balcic, iar la Nisipurile de Aur chiar triple.

Castelul Reginei - oaza de liniste pe muntele de calcar

Construit incepand cu anul 1925, Castelul Reginei Maria te uimeste prin linistea si relaxarea pe care le degaja. Cu marea la sud si inconjurat de munti, gradina castelului este plina de flori, asezate pe terase pietruite, legate intre ele prin scari abrupte. Intrarea se face printr-o poarta, care are aspectul unui arc de triumf, iar drumul se continua pe o aleea umbrita de copacii seculari, pana se ajunge la podul care trece pe deasupra unei cascade de noua metri. Castelul este o cladire modesta, dar impresionanta prin simplitate. Are 14 camere, doua terase, un balcon, iar minaretul care domina Castelul ii da un puternic aer oriental. In interior s-au mai pastrat doar cateva piese de mobilier, iar peretii sunt tapetati cu fotografii ale Reginei, tablouri si icoane. Vizitarea intregului compex costa 10 leva, insa modul in care ti se percepe taxa te pune pe ganduri. La cateva sute de metri de Castel se afla casa unde iti cumperi biletul de intrare. Platesti 5 leva. Cand dai sa intri, ti se spune ca trebuie sa cumperi si bilet pentru gradina botanica, iar casa se afla chiar langa poarta. Mai dai 5 leva, pentru ca nu ai chef sa te certi sau sa duci biletul pentru Castel inapoi.





Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri