In fata cererii reduse cauzate de criza, Air France KLM isi ajusteaza capacitatea tuturor retelelor, in special pe rutele catre America de Nord si Asia, dar si pe rutele interne, reducand capacitatea de zbor cu 2,7% pentru sezonul vara 2009.
„Programul vara 2009 al grupului Air France KLM (29 martie – 25 octombrie) a fost ajustat in conformitate cu puternica scadere a cererii cauzata de criza economica globala fara precedent care afecteaza intreaga lume”, au declarat reprezentantii companiei.

In total, capacitatea (exprimata in ASK) va fi redusa cu 2,7% pentru sezonul vara 2009, cu 2,5% pentru cursele lungi si cu 3,1% pentru cursele scurte/medii.

„Aceasta ajustare a capacitatii este rezultatul unei politici de rationalizare a rutelor al carei obiectiv este reducerea numarului de zboruri mai curand decat inchiderea rutelor”, mai sustin reprezentantii operatorului aerian.

De asemenea, Air France va achizitiona un numar de patru B777-300 in cursul sezonului de vara si va retrage doua B747-400 din functiune. Pentru cursele medii vechile A320 vor fi inlocuite de A321.

Programul pe cursele lungi

Parteneriatul cu Delta va permite optimizarea capacitatii retelei transatlantice, cu ore de plecare mai bune catre Detroit, reluarea zborului de dimineata catre Atlanta de catre Air France, lansarea unei rute Paris CDG – Pittsburgh operate de Delta incepand cu 4 iunie si, la sfarsitul sezonului, reluarea zborurilor catre Philadelphia de catre Delta cu o aeronava mai bine adaptata la volumul traficului.

Capacitatea va fi ajustata si pe ruta New York, prin suspendarea zborului operat de Delta si reducerea unui zbor Air France pe saptamana. Vor fi 48 de zboruri saptamanale pe ruta Paris – New York.

Capacitatea va fi de asemenea ajustata pentru serviciile catre Houston cu 12 zboruri saptamanale in loc de 14.

Din rutele catre India, ruta Paris-Chennai, care inregistreaza scaderi masive, va fi suspendata.

Zborurile catre Africa de Vest si in special destinatiile din zonele industriei petrolului si gazului vor beneficia de o crestere importanta a capacitatii (o crestere de 10,1% a ASK pentru rutele catre Africa, mai putin Africa de Sud).

Astfel, in masura in care vor fi obtinute drepturi de trafic va exista o a doua cursa operata de Air France in regim de code-share cu TAAG catre Luanda. Va exista un serviciu zilnic dedicat operat de un A319 catre Port Harcourtb. Va fi adaugata o alta cursa pentru ruta Brazzaville (4/7) si ruta Niamey-Ouagadougou (tot 4/7), capacitatea crescand astfel pe rutele Lagos si Bangui operate de o aeronava mare.

Programul pentru curse medii

In cadrul retelei interne, afectate atat de criza, cat si de expansiunea continua a cotei de piata a cailor ferate, cererea a scazut incepand cu anul 2008. Impreuna cu reducerea necesara a costurilor in vederea mentinerii competitivitatii acestei retele, adaptarea capacitatii (-6.4%) inseamna cu 8 curse mai putin cu plecare din Paris, in principal din Orly si la cele mai putin populare momente ale zilei. La plecarea din provinciile franceze vor fi mentinute ajustarile realizate iarna trecuta, iar ruta Rennes – Strasbourg va fi suspendata.

Reducerea capacitatii retelei Europa/Africa de Nord va fi limitata la 1,1% comparativ cu vara 2008.

Vor exista 2 curse zilnice de la Orly la Milano-Linate, impreuna cu Alitalia. Aceste curse vor fi operate de Alitalia in regim de code-share. Aceste curse se adauga celor 6 curse zilnice cu plecare din Paris-CGD catre Linate si celor 6 curse de la Paris-CDG la Malpensa.

De asemenea, vor fi 3 curse zilnice de la Orly la Barcelona in plus fata de cele 8 curse cu plecarea din Paris-CDG.

Ruta Orly-Valladolid va fi suspendata, in timp de serviciul CDG-Oviedo lansat iarna aceasta va fi mentinut.

Zborurile catre Southampton vor pleca acum din Orly in loc de CDG.

In final, va fi lansata o ruta Basel-Mulhouse / Amsterdam in vara aceasta cu 2 zboruri zilnice.

Air France KLM a raportat o scadere cu aproape 2% a traficului de pasageri si cu 23% a transportului de marfa in luna ianuarie a acestui an. Gradul de ocupare a scaunelor a fost de 76,6%, cu 0,5% mai putin decat in luna ianuarie a anului trecut.

Air France, fondata in 1933, deserveste 194 de destinatii in 84 de tari. Cu o flota de 373 avioane in exploatare, din care 121 apartinand flotei regionale, grupul Air France asigura aproximativ 1.800 de zboruri pe zi.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri