PROBLEME - Romanii mai au de asteptat pentru o casa in cartierul bucurestean O parte dintre terenurile pe care urmeaza sa fie construite case in cartierul Henri Coanda sunt revendicate de fostii proprietari.
Fonduri insuficiente pentru utilitati, terenuri in litigiu, lipsa unor autorizatii de constructie si oameni cu contracte de construire care asteapta sa se mute in locuinte al caror termen de finalizare este incert. Aceasta este situatia actuala a cartierului Henri Coanda, un megaproiect anuntat cu surle si trambite in urma cu doi ani de Agentia Nationala pentru Locuinte (ANL). Un control dispus de ministrul delegat pentru Lucrari Publice si Amenajarea Teritoriului, Laszlo Borbely, a scos la iveala nenumarate nereguli in cazul acestui proiect, precum si un management defectuos al conducerii ANL. Ca urmare, directorul general al ANL, Corneliu Popescu, a fost schimbat din functie, locul sau fiind luat de Gheorghe Popescu, in prezent viceprimar al Municipiului Piatra-Neamt.

FARA AUTORIZATIE.

Primaria Sectorului 1, pe raza careia se afla o parte din terenurile viitorului cartier, nu a eliberat autorizatiile de constructie deoarece o serie de suprafete sunt cerute inapoi de cetateni. "Din pacate, nu e clarificata situatia juridica a terenurilor. Desi au fost inaintate catre primarie actele necesare pentru autorizatia de constructie in august 2004, s-a aflat de existenta unei cereri de revendicare a unui teren aflat in zona cailor de acces", a afirmat ministrul Laszlo Borbely. La sfarsitul lunii noimbrie 2004, respectivul proprietar a primit cele 2,5 de hectare revendicate. Ministrul spera ca in trei saptamani sa clarifice toate aspectele juridice a terenurilor.

NU SUNT BANI.

O alta problema este si lipsa fondurilor pentru utilitati. Caile de acces, canalizarea, gazele, electricitatea pentru acest megaproiect inseamna 112 milioane de euro. In acest moment Primaria Voluntari si Primaria Sectorului 1 nu au decat o mica parte din acesti bani prevazuta in bugetele locale. Si in privinta realizarii cailor de acces exista probleme, fiind nevoie de terenuri suplimentare, ceea ce presupune fonduri in plus.

PE BUCATI

Ministerul are in vedere segmentarea proiectului, astfel incat sa poata fi inceputa cat mai repede constructia de locuinte pe terenurile cu o situatie juridica clarificata. ANL a incheiat 567 de contracte de construire de locuinte in cartierul Henri Coanda si alte peste 900 contracte de mandat. Dintre aceste persoane, o parte au dat deja avans la banci. ANL s-a obligat sa finalizeze locuintele in doi ani de la semnarea contractului. O parte dintre cei care au incheiat contracte cu ANL nu vor sa renunte la contracte, ci doresc sa isi primeasca locuintele. Controlul efectuat la ANL a evidentiat si nereguli in gestionarea programelor de constructie a locuintelor si in alte judete, printre care Bistrita, Brasov, Prahova si Teleorman.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri