Proiectul de lege a turismului prevede stabilirea unei taxe hoteliere unice la nivel national de 2% din valoarea neta a unei nopti de cazare sau a primei nopti din sejur in cazul pachetelor turistice, in prezent aceasta taxa putand varia intre 0,5-5% si in functie de clasificarea unitatii de cazare.
"Taxa hoteliera este stabilita la nivel unic national de 2% din valoarea neta a unei nopti de cazare sau a primei nopti din sejur in cazul pachetelor turistice. Consiliile locale pot evalua si aproba reducerea taxei hoteliere de la nivelul unic national de 2% pana la minim 1%, in functie de interesul sustinerii si promovarii ofertei locale", se arata in proiectul de act normativ.

In prezent, in conformitate cu articolul 279 din Legea 571/2003 privind Codul Fiscal, taxa hoteliera este stabilita de autoritatile locale, si poate varia intre 0,5 si 5% si in functie de clasificarea unitatii de cazare.

Consiliile locale au stabilit, spre exemplu, in Capitala, ca taxa hoteliera va fi si in 2010 tot 3% din valoarea unui nopti de cazare. Pe litoral insa autoritatile locale au decis in aprilie ca din 2010, taxa hoteliera sa varieze intre 3,5% pentru unitatile de cazare de o stea si 5% pentru hotelurile de patru si cinci stele.

Timisoara este in prezent unul dintre judetele care aplica cea mai mica taxa hoteliera posibila tinand cont de legislatia in vigoare, 0,5%. Din 2010, insa, si hotelierii timisoreni vor plati mai mult catre bugetul local, deoarece taxa va fi dublata, ajungand astfel la 1%.

"In cazul Municipiului Bucuresti, taxa hoteliera va fi colectata prin grija primariilor de sector, care isi vor retine numai 30% din cuantumul sumelor colecate, restul fiind varsate in contul special destinat Primariei Generale a Capitalei. Gestionarea acestor fonduri se va face de catre Asociatia pentru promovarea si Dezvoltarea Turismului in Bucuresti, a carui Consiliu de Administratie este format in mod paritar de reprezentanti ai Primariei Generale/ Consiliul General, ai Autoritatii Centrale pentru Turism si ai Asociatiilor Profesionale din Turism recunoscute de interes national", se arata in proiectul de act normativ.

Ministerul Turismului (MT) anunta in luna mai ca lucreaza la o lege a turismului, care va fi depusa in Parlament pana pe 1 iulie. Elena Udrea anunta in mai ca spera ca noua lege la care se lucreaza va fi adoptata pana la finalul acestui an.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri