"A fost fun fiecare dintre ele. Si a fost o evolutie naturala". Asa iti raspunde Ion Sturza, fondator si presedinte al Fribourg Investments, fond de investitii care este cunoscut in Romania in special pentru investitia in retailerul online Elefant.ro, cand il intrebi in ce functie ori etapa a carierei i-a placut mai mult. Daca a preferat sa fie premier al Republicii Moldova, vicepresedinte de corporatie intr-o companie de talia Rompetrol sau investitor in business-uri la inceput de drum.

E drept ca Ion Sturza, descendent al familiei de domnitori Sturza, a facut schimbari importante in cariera.

A trecut de la domeniul economic la cel politic, cand in 1999 a fost numit vicepremier si ministru al Economiei, iar un an mai tarziu premier al Republicii Moldova. In ultima functie a stat mai putin de un an pentru ca in noiembrie 1999 a fost demis de o majoritate parlamentara comunista si crestin democrata sprijinita de Petru Lucinschi, fost premier al Moldovei. Chiar si acum este considerat cel mai occidental fost prim-ministru pe care l-a avut Republica Moldova.

De altfel, se straduieste ca macar o data pe luna sa ajunga in Moldova, acolo unde se simte "acasa", desi cel mai mult timp sta in Romania.

Conflictul din Ucraina este o rabufnire a populatiei fata de aroganta, coruptie si incompetenta

“Acolo e acasa pentru ca acolo m-am nascut…nu? Si cand merg acolo, incerc sa fac mentorat cu politicienii si oamenii de afaceri. In general, tinerii vor sa afle cheia succesului si cand le zic ca 90% este munca si 10% noroc devin foarte deceptionati. Iar cu cei mai maturi vorbesc punctual despre tendinte ori investitii. Politicienilor le vorbesc despre moralitate pentru ca nu trebuie sa existe politica fara etica si morala. Cand ma duc acolo, le zic ca eu vin dintr-o tara care in ultimii ani a bagat pe banda rulanta la puscarie premieri ori ministri. Pentru integrare europeana trebuie implementate reforme in toate domeniile, mai ales in ceea ce priveste obsesia Uniunii Europene, si anume lupta impotriva coruptiei. Dar cand tu ai sectoare intregi netransparente...e o problema", afirma Ion Sturza.

In opinia sa, criza din Ucraina a pornit tot de la nemultumirea oamenilor fata de coruptie.

"Multi considera ca este un conflict strategic intre Est si Vest…am foarte multi prieteni acolo si, de fapt, este vorba de o rabufnire a populatiei fata de coruptie, fata de guvernare, fata de aroganta, de ignoranta, de incompetenta. Nu neaparat un conflict intre valorile dintre Vest si Est. Si incerc sa le explic politicienilor moldoveni ca ii poate lovi si pe ei acelasi lucru. In Ucraina, eu am crezut ca lucrurile se vor aseza foarte rapid, dar, din pacate, interventia personala a lui Putin, pentru ca Rusia inseamna astazi o singura persoana, a schimbat lucrurile. E foarte greu de spus ce se va intampla in continuare”, explica fostul premier moldovean.

In fiecare dimineata sta 10-15 minute pe retele de socializare

Pentru ca este foarte popular in Republica Moldova, mesajele pe care le posteaza pe diferite retele de socializare sunt preluate de aproape toata presa basarabeana.

“In fiecare dimineata am un fel de ritual si stau in jur de 10-15 minute pe retele de socializare, sa vad trendurile. Am peste 5.000 de prieteni si peste 1000 de follow-eri, iar majoritatea sunt din Moldova. Postez punctual, iar mesajele au apoi o raspandire fulminanta, textele sunt preluate de toata lumea. Eu nu am nevoie de PR si comunicare, de nimic. Singurul lucru la care ar trebui sa fiu mai atent este la greseli, pentru ca uneori mai fac greseli gramaticale. Dar Facebook face foarte mult spam si primesc foarte multe mesaje de la persoane cu vadit caracter discriminatoriu. Trebuie (n.red.: reprezentantii Facebook) sa gaseasca o solutie sa opreasca aceasta problema. Eu nu as investi in Facebook pentru ca eu sunt, pana la urma, un investitor mai de moda veche”, mai spune Sturza.

Un mare fan al tehnologiei

S-a lasat de politica in urma cu 14 ani si spune ca nu s-ar mai intoarce in aceasta zona. "Habar nu am cineva va iesi la alegerile din Romania si nici nu ma intereseaza. Eu nu m-as mai intoarce in politica",

Insa de patru ani de zile este un investitor foarte activ in domenii precum energie, industrial, imobiliare si mai ales tehnologie.

„Eu sunt un mare fan al tehnologiei digitale. Dar, dintre energie si tehnologie as investi clar in energie pentru ca tehnologia nu poate trai fara energie…insa in cea conventionala pentru ca povestile cu energie verde, recuperabile, regenerabile, sunt doar povesti care sunt scump platite de consumatorul final”, afirma Sturza.

Este fondatorul si presedintele Fribourg Investments, un fond de investitii cu un capital de 100 de milioane de euro, bani care au fost alocati deja catre diferite proiecte. De altfel, in jur de doua treimi din suma a fost investita in Romania, iar restul in Republica Moldova (in domeniul industrial, al agriculturii si microfinantarii) si Kazahstan (domeniul petrolier).

„Ne-am uitat dupa investitii noi in Europa, dar pietele sunt destul de reticente la fondurile de afaceri din Est. Iar, daca vorbim de IMM-uri, nu ma mai intereseaza, pentru ca firmele mici au foarte mult spirit antreprenorial si foarte putin corporatist. Adica sunt asa cum le-a dorit antreprenorul si este foarte greu sa faci business cu ele. Vezi lucruri socante: nu au titluri de proprietate, nu au strategie de dezvoltare, de marketing. Pentru Romania nu avem noutati de investitii, toate proiectele au inceput sa produca mai putin cel de la Baia Mare (n.red. Romaltyn Limited, care detine fabrica de exploatare miniera din Baia Mare). De asemenea, prima faza a parcului tehnologic din Cluj a fost data in exploatare. Elefant.ro creste si cere foarte mult de mancare, iar Bunt Studio este dezvoltator si agentie de SEO”, afirma Sturza.

Investitii de trei milioane de euro pana acum in Elefant.ro. Mai urmeaza un milion

In Romania, cea mai cunoscuta investitie a lui Sturza este in Elefant.ro, cel mai mare retailer online de carte de pe piata locala, care in ultimii doi ani s-a repozitionat ca un mall al familiei. Pana acum Ion Sturza a investit circa 3 milioane de euro in Elefant.ro, iar anul acesta va mai aloca inca un milion de euro, in principal pentru dezvoltarea platformei, promovare si extinderea pe noi nise. Printre aceste nise se numara produsele cosmetice, pentru copii si casa, decoratiuni. Retailerul mai vinde si haine, incaltaminte si jucarii.

„Daca intri pe o noua nisa ti-ar trebui in jur de un milion de euro pentru a creste. Pe zona de electronice nu avem de gand sa ne lansam pentru ca e un segment cu marje de profit prea mici. Mergem pe zona de cosmetice, kids&family si home&deco pentru ca femeile reprezinta peste 70% dintre clientii nostri. Deocamdata, ne pozitionam ca un mall al familiei si, probabil, pe viitor, vom deveni un marketplace”, spune Ion Sturza.

Tot anul acesta, Fribourg Investments va investi circa 150.000 de euro pentru a extinde Elefant.ro in Republica Moldova (elefant.md). Compania are 5-6 angajati pentru biroul din Moldova, iar oferta de produse este aceeasi ca pentru Romania.

Oferte de vanzare pentru Elefant

In 2013, fondul condus de Ion Sturza a primit si prima oferta de a vinde un pachet minoritar din retailer. Cei care isi doreau sa cumpere compania erau un grup de antreprenori romani interesati de achizitia a 20% din Elefant.ro. Retailerul era evaluat la intre 1,7 si dublul cifrei de afaceri pe 2013, adica la aproape 13 milioane de euro.

„Nu am vandut pentru ca mai avem unde creste. In 2014 vrem sa ajungem la o cifra de afaceri de 16 milioane de euro, din care cartile sa insemne jumatate din business, iar restul alte categorii. De asemenea, vrem sa ajungem sa crestem de la 300.000 de clienti la jumatate de milion”, declara seful Fribourg Investments.

Vanzarile online sunt o schimbare tectonica in consum

Tot despre online investitorul spune ca este un domeniu pentru care trebuie sa ai bani, rabdare si stomac.

„Am intalnit zeci de oameni care si-au vandut casele pentru un shop online si au esuat. Online-ul cere multi bani daca vrei sa faci ceva si reprezinta o schimbare tectonica in consum, E ceva asemanator aparitiei marilor magazine din Franta la finalul secolului al 19-lea. Oricum, este loc pentru toti”, spune Sturza.

Sturza: Imi cumpar singur biletele de avion. Cheltuielile sunt la jumatate fata de perioada in care apelam la o agentie

Investitorul afirma ca foloseste adesea site-urile de cumparaturi, in special pe cele ale agentiilor de turism.

"Imi cumpar singur biletele de avion si caut cele mai bune oferte, folosesc tot felul de agregatoare. Inainte, cand aveam o agentie care imi cumpara biletele dadeam 50.000 de euro pe an, iar acum dau 20.000 de euro. Iar cand merg in Europa, calatoresc mereu la economic. Un bilet pana la Viena te costa 400 de euro la business si putin peste 100 la economic. Pentru o ora si jumatate nu merita. Imi mai cumpar carti, electronice", afirma managerul.

Sturza spune despre el ca este un investitor de moda veche, unul care se bazeaza pe forta de munca, unealta si capital. Si mai spune si ca afacerile nu trebuie sa iti ocupe spatiul privat.

Adauga insa ca si-a petrecut si inca isi petrece o parte importanta din timp la pranz si cina. Prefera mancarea basarabeana si pe cea orientala. De aceea si interviul a avut loc la Harem, un restaurant cu specific turcesc din parcul Herastrau.

„Cand atingi un anumit nivel in afaceri esti mai putin operational si mai mult social si atunci foarte multe discutii sunt la pranz si cina. Asa ca in jur de 20% din timp inseamna socializare. Deciziile informale se iau la pranz, dar nu va inchipuiti ca tranzactiile se fac pe servetele, desi am foarte multe servetele de la restaurante. De exemplu, am avut o tranzactie cu 600 de pagini si de atatea ori mai multe semnaturi. Aceste lucruri nu le faci la masa. Insa am avut un partener de afaceri, Dinu Patriciu, care este un foarte bun pictor si pentru care vizualizarea conteaza foarte mult. Acum 12 ani imi spunea viitorul Rompetrol ca pe un fapt implinit. Apoi mi-am dat seama ca era doar o poveste ce spunea el. Dar era un desen frumos. El sta la Londra acum, nu mai avem afaceri impreuna, dar mentinem o relatie de prietenie si mai vorbim din cand in cand. Din pacate, tot mai rar. E o relatie de curtoazie acum”, explica Sturza.

Antreprenorul adevarat este un fenomen...restul sunt meseriasi

De altfel, Dinu Patriciu se numara printre putinii antreprenori pe care ii admira. Alaturi de el se mai numara Steve Jobs, Warren Buffett si George Soros.

„Multi pretind ca sunt antreprenori, dar este o specie foarte rara antreprenorul adevarat, e un fenomen. De obicei, ei au o ascensiune fulminanta si o cadere la fel. Pentru ei e un joc...a game, just a game. Antreprenorul adevarat are o sensibilitate foarte redusa la risc. In rest...toti sunt meseriasi, nu antreprenori. Eu stiu antreprenori romani de foarte mare succes care aplica teoria haosului. Eu le ziceam despre lucruri corporatiste, iar pentru ei totul era un haos, o caracatita. Multi dintre antreprenorii din prima generatie au crescut pentru ca a mers economia. In schimb, antreprenorii tineri au o cultura mai avansata, corporatista, au viziune si se gandesc mai mult la a construi un business decat sa construiasca valori. Cei din prima generatie voiau sa faca ceva pentru copii, dar este fals. Afacerile sunt doar afaceri. La mine vin foarte multi oameni cu proiecte, dar ca sa iti atingi scopul trebuie sa incerci sa-l convingi pe cel cu care vorbesti. Si, de asemenea, la noi nu exista cultura rateului, iar businessul e doar business. Iar cea mai proasta strategie este sa te incapatanezi”.

Spune ca pe Buffett l-a cunoscut in urma cu zece ani, in timp ce cu Soros vorbeste o data la jumatate de an.

Toti antreprenorii cred ca sunt genii, dar nu este asa

„Toti considera ca sunt niste genii, dar nu sunt asa. Eu am avut mentori oameni de anvergura. Am avut o scoala buna de comert, iar comertul exterior se face bine fie el si la stat. Lucram cu companii din Germania, Elvetia si am invatat ca in primul rand trebuie sa fii profesionist. Cand URSS intra in colaps am continuat afacerile. Primeam milioane de dolari pentru ca aveam o relatie istorica de incredere”, povesteste Sturza.

Tocmai pentru a ajunge la scoli bune, copiii lui, o fata si un baiat, au plecat sa studieze la Londra. Baiatul s-a intors in Romania si lucreaza „la pravalie”, mai exact in cadrul fondului de investitii Fribourg Investments, iar fata isi doreste sa lucreze in cadrul unei mari agentii de comunicare.

„In general, tinerii se deprind usor cu confortul si incep sa stagneze si trec anii. Daca nu schimbi la 2-3 ani pozitia, devii ineficient. Dar tinerii nu trebuie sa se grabeasca, mai ales ca 85% dintre oameni nu profeseaza in meseria lor de baza. De exemplu, pe angajatii mei eu nu-i fortez sa livreze, dar ei se autostreseaza”, spune Ion Sturza.

In timpul liber ii place sa citeasca...cate 4-5 carti in acelasi timp.

"Una dintre ele este Diplomatia lui Henry Kissinger. Insa o carte pe care orice basarabean ar trebui sa o citeasca este <<Amintirile lui Radu Rosetti>> despre Moldova la inceput de secol 20", afirma Sturza.

De asemenea, calatoreste, mai ales la munte.

"Clasic, in Austria. Fac semi-alpinism pe trasee mai putin cunoscute".

Fotografiile au fost realizate de Mircea Dragos.

Nota de plata (restaurant Harem):

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea eCommerce »


Setari Cookie-uri