Februarie 2008 pentru mediul de business, de la A la Z

Chiar daca este cea mai scurta luna din an, februarie a fost dominata de multe evenimente economice care sa-si merite locul in Indexul Wall-Street, bilantul lunar al mediului de business. De la A la Z, a doua luna din an a consemnat tranzactii de calibru, investitii greenfield si mutari surpriza in managementul unor companii de top din Romania.

A este pentru fondul american de private equity Advent, care a preluat, prin intermediul firmei Eurogenerics, producatorul roman de medicamente LaborMed. Advent, un specialist al tranzactiilor in piata pharma, a platit pentru LaborMed 123 milioane de euro.

B este pentru BRD-Groupe Societe Generale, a doua banca dupa active si retea de pe piata romaneasca, care a raportat pentru anul trecut un profit net de 279 mil. euro, mai mare cu 36% fata de 2006. Acest avans este superior cadentei de crestere de 22,3% a profitul net al BCR, cel mai mare jucator din bankingul local

C este pentru CB Richard Ellis (CBRE), una dintre cele mai mari agentii imbiliare din lume, care a anuntat luna trecuta achizitionarea concurentului Eurisko, numarul doi si cel mai mare jucator independent de pe piata imobiliara din Romania, pentru suma de 35 mil. de dolari.

D este pentru Dragos Mateescu. Compania americana Dell l-a numit in februarie pe directorul general al reprezentantei din Romania si Bulgaria, Dragos Mateescu, in functia de manager pentru pietele emergente din Europa, Orientul Mijlociu si Africa.

E este pentru Erste Bank. Titlurile bancii austriece au debutat pe 14 februarie la cota Bursei de la Bucuresti, a treia piata pe care sunt listate (dupa Wiener Borse si Burza Cennych Papiru Praha).

F este pentru Finicredito. Investitia Finicredito in sucursala din Romania, prima din afara Portugaliei, a fost de mai putin de 1 milion euro, insa in urmatorii cinci ani banca portugheza planuieste sa investeasca 10 milioane euro in afacerea bancara din Romania. Finicredito este al doilea grup financiar portughez care a intrat pe piata romaneasca, dupa Millennium bcp.

G este pentru GlaxoSmithKline. Compania britanica s-a mentinut lider in clasamentul celor mai mari companii din industria pharma, publicat in luna februarie. GSK are o cota de piata de 7,5%, fiind urmata de elvetienii de la Hoffmann La Roche.

H este pentru Heineken. Grupul olandez a cumparat producatorul roman de bere Bere Mures. Tranzactia va intari pozitia de lider de piata pentru Heineken in Romania, prin cresterea cotei de piata pana la 31%.

I este pentru IKEA. Intrat pe piata locala a mobilei in martie anul trecut, producatorul de mobila IKEA a reusit, in primele noua luni de la deschiderea primului sau magazin, sa-si depaseasca propriile estimari inregistrand vanzari de 70 de milioane de euro si preconizand devansarea celor 80 de milioane de euro stabilite pentru primul an de activitate in Romania.

J este pentru Jack Mikaloff, noul presedinte al companiei de comunicatii UPC Romania. Acesta a lucrat in ultimii 10 ani pentru UPC in mai multe tari din Europa, inlocuindu-l astfel pe Richard Anderson, care a detinut pozitia de presedinte inca de la infiintarea companiei.

K este pentru KPMG. Compania de consultanta a prezentat primul studiu amanuntit din acest an despre Sectorul M&A din Romania. Estimarile pentru 2008 indica un nivel de circa 2,6 miliarde de euro pentru valoarea fuziunilor si achizitiilor din Romania.

L este pentru Logan. Profitabilitatea programului Logan a avansat considerabil in 2007, potrivit raportului financiar al Renault, publicat in februarie. Modelul Logan a pus umar la cresterea profitabilitatii pe pietele internationale, unde grupul Renault obtine 35% din venituri.

M este pentru Mahendra Bharadway, noul director general al companiei producatoare de medicamente Terapia Ranbaxy. Acesta ii va lua locul lui Dragos Damian.

N este pentru compania de investitii New Europe Property Investments, inregistrata in Insula Man. Compania a cumparat doua firme, care detin impreuna 18 proprietati in diferite orase din Romania, de la o companie din cadrul grupului Avrig 35, pretul net al investitiei, dupa scaderea datoriilor, fiind de circa 46,3 milioane euro

O este pentru Orange. Conform rezultatelor prezentate luna trecuta, Orange a depasit anul trecut Vodafone, atat la cadenta cresterii veniturilor, cat si la ritmul de crestere a numarului de abonati. Veniturile Orange Romania au urcat anul trecut cu 24,3%, la 1,234 miliarde de euro,

P este pentru grupul Polimex-Mostostal, lider pe piata constructiilor din Polonia, care prin achizitia producatorului de structuri metalice Coifer, face un pas hotarat pe piata locala, tot mai curtata de investitorii straini. Valoarea finala a tranzactiei ar putea ajunge la aproximativ 25 milioane de euro.

R este pentru spaniolii de la REALIA, care au investit 12,2 mil. euro pentru a intra in Romania. Compania REALIA a cumparat compania romana Parnu Real Estate SRL proprietara unui teren in sectorul 5 din Bucuresti, contra sumei de 12,2 milioane euro.

S este pentru Siveco, care ne arata ca firmele romanesti traiesc o noua faza a raportarii la capitalism: merg la cumparaturi pe alte piete. Siveco a preluat integral compania Latona, important jucator de pe piata bulgareasca de IT, cu care producatorul roman de software colaboreaza inca din 2003.

T nu se acorda in aceasta luna.

U nu se acorda in aceasta luna.

V este pentru Volksbank Romania. Banca a incheiat anul 2007 cu un profit operational de 24,5 mil. euro, cu 80% mai mare decat cel din anul anterior. Daca la finalul lui 2007, banca se plasa pe pozitia a 8-a in clasamentul dupa active, planurile pentru viitor sunt curajoase: a 5- a pozitie pana in 2010 .

W este pentru White & Case, una dintre cele mai mari case de avocatura americane, care a deschis biroul din Bucuresti.

X nu se acorda in aceasta luna.

Y este pentru Yahoo. Compania americana a primit, la inceputul lunii februarie, o oferta de preluare din partea Microsoft in numerar si in actiuni, in valoare de 44,6 miliarde dolari.

Z este pentru Zenith Media. Agentia de media a lansat in Romania divizia Zed Digital, ca parte din reteaua internationala ZenithOptimedia. Operatiunile Zed Digital sunt conduse de Cristi Parvan.

Citeste si Prima luna din 2008 pentru mediul de business, de la A la Z

Setari Cookie-uri